صف طولانی جویندگان کار در اصفهان
آمار بیکاری تحصیلکردهها، بانوان و جوانان استان به ترتیب ۲۱، ۳۴ و 1/30 درصد اعلام شده است
شیرین شفیعی| اصفهان- خبرنگار:
استان اصفهان با یک میلیون و 103 هزار بیمهشده تامین اجتماعی، کارگریترین استان کشور نامیده میشود. زندگی این قشر که همراه خانوادههایشان 60 درصد جمعیت استان اصفهان را تشکیل میدهند، به سرنوشت بیش از 9 هزار واحد تولیدی و خدماتی استان گره خورده است.
ماههاست تحریمها بر تامین مواد اولیه، نقدینگی و قطعات تولید سایه افکنده، بسیاری از واحدهای تولیدی را به رکود یا تعطیلی کشانده و قشر کارگر را نیز از پیامدهای بحران بازار کسب و کار بینصیب نگذاشته است.
نخستین پسلرزههای جنگ اقتصادی را در افزایش آمار بیکاری میتوان دید؛ جایی که آمارهای رسمی منتشرشده مرکز آمار ایران نشان میدهد که آمار بیکاری اصفهان بر اساس برآورد نقطهای پاییز امسال به 1/14 درصد رسیده است. این شاخص در پاییز سال گذشته 5/13 درصد بوده است و همچنین در مقایسه با میانگین کشوری که 7/ 11 درصد است، حکایت از پیشتازی اصفهان در رشد شمار جمعیت جویای کار دارد.
افزایش افراد متقاضی کار
مدیر کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان یکی از دلایل افزایش آمار بیکاری را رشد متقاضیان کار یا در اصطلاح آمار مشارکت میداند و به همشهری میگوید: افزایش آمار مشارکت یا تقاضای افراد برای کار به دلیل افزایش اشتغال نیست، بلکه در چند ماه اخیر 5/3 درصد به آمار مشارکت و جویندگان کار اضافه شده و دلیل هم این است که در اوضاع اقتصادی کنونی شاغلان با حقوق و مزایای خود توان اداره مالی زندگیشان را ندارند. در حال حاضر، بسیاری از بانوانی که تاکنون علاقهای به شاغل بودن نداشتند مجبور به جستوجو برای کار شدهاند.
«محسن نیرومند» آمار بیکاری تحصیلکردهها، بانوان و جوانان استان را به ترتیب ۲۱، ۳۴ و 1/30 درصد اعلام میکند و میافزاید: بارها از زبان مسئولان واژه جنگ اقتصادی شنیده شده و به دلیل تهیه نشدن مواد اولیه یا قطعات در سایه تحریمها، تعطیلی بسیاری واحدها را شاهد هستیم. در این اوضاع باید توجه کرد که ریزش نیروهای کارگری آسیب زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند.
ترویج کارآفرینی
این مسئول یکی از راههای ایجاد شغل در شرایط کنونی را ترویج کارآفرینی در استان اصفهان معرفی میکند و میگوید: با این راهکار میتوانیم برای ۹۰ هزار فارغالتحصیل بیکار شغل ایجاد کنیم. همچنین توزیع عادلانه قدرت و ثروت، بهبود شرایط، حل بحران بیکاری در تحصیلکردهها و گردآوری ثروتهای سرگردان از نتایج کارآفرینی است. نیرومند بهبودی فضای کسب و کار، همکاری همه دستگاههای اجرایی برای بالا بردن شاخصهای بهبود فضای کسب و کار، توجه به فعالیتهای کارآفرینی، افزایش مهارت جوانان بهویژه فارغالتحصیلان متناسب با فرصتهای شغلی و بازار کار، مشارکت همه دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی در طرحهای کارورزی دانشآموختگان دانشگاهی و مهارتآموزی را از دیگر راهکارهای کاهش آمار بیکاری میداند و ادامه میدهد: انتظار میرود با اجرای طرحهای اشتغالزا و برنامهریزی، بتوان آمار بیکاری استان را تکرقمی کرد.
ریزش 28 هزار نیروی کار
از سوی دیگر، نماینده اصفهان مجلس شورای اسلامی از ریزش ۲۸ هزار نیروی کار در واحدهای صنعتی استان در سال ۹۷ خبر میدهد و میگوید: ۱۲۰ واحد مشکلدار و ۲۰۰ واحد قطعهساز خودرو به علت دریافت نکردن معوقات دچار مشکل شدند و این باعث ریزش 27 درصدی نیروی کار شده است. «احمد سالک» با اشاره به فشار مضاعف نبود بخشودگی و قوانین دستوپاگیر بانکها به واحدهای تولیدی ادامه میدهد: از ۱۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار تبصره ۱۸ تنها ۱۰ درصد جذب شده است که نشان میدهد واحدهای تسهیلکننده باید این اعتبار را تأمین کنند. او افزایش سهبرابری قیمت مواد اولیه را یکی دیگر از مشکلات بخش تولید میداند و میافزاید: به همین نسبت باید بانکها نیز تسهیلات سرمایه در گردش را که به بنگاههای اقتصادی پرداخت میکنند، 3 برابر افزایش دهند، اما این اتفاق نیفتاده است. همچنین برای جلوگیری از مهاجرت باید زیرساختهای رشد اشتغال در روستاها فراهم شود.
2 سال سخت برای کارگران
ریزش نیرو در بازار کسب و کار استان اصفهان این روزها واقعیتی است که تمامقد خودنمایی میکند، اما در نبود آمار و ارقام رسمی در این زمینه میتوان به آماری که از زبان فعالان اقتصادی اعلام میشود بسنده کرد. از جمله، نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان که نوسانات شدید نرخ ارز را تهدیدی برای از بین رفتن فرصتهای شغلی در ماههای آینده میداند میگوید: این گونه نوسانات به نفع تولیدکننده و صادرکننده نیست، بلکه شرایط کار را برای آنها سختتر کرده است.«مجتبی ملااحمدی» یادآور میشود: در سال 96 بیش از 25 هزار فرصت شغلی در استان اصفهان از بین رفته و این رویه امسال افزایش یافته و باید رویکرد سازمانهای خدماتی از جمله بیمه تامین اجتماعی برای جلوگیری از بیکاری کارگران تغییر کند.
به عنوان مثال، بیمه تامین اجتماعی به جای اینکه ماهانه برای هر نفر یک میلیون تومان بیمه بیکاری پرداخت کند، میتواند معافیت یک تا سهساله بیمه تامین اجتماعی برای کارفرما در نظر بگیرد تا کارگر به فعالیت ادامه دهد. بر کسی پوشیده نیست که بیکاری به دلیل پیامدهای منفی بسیاری که به دنبال دارد، فرد و جامعه را با چالشها و آسیبهای فراوان روبهرو میکند، از جمله آنکه دسترسی فرد و خانواده به امکانات مورد نیاز را کاهش میدهد و در نتیجه، رفاه خانوار به سطحی پایینتر از سطح حداقل معیشت پایین میآید و دیگر اعضای خانواده با محدودیت بیشتری روبهرو میشوند. این در حالی است که استان اصفهان ظرفیتهای بینظیری در بخشهای صنعت، گردشگری، خدمات و کشاورزی دارد که با برنامهریزی بهتر برای رونق آنها میتوان برای جویندگان شغل، فرصتهای مناسبی ایجاد کرد.