فاطمه رحمتی| ملایر- خبرنگار:
سال پیش بود که حاصل تلاش و هنر دستان هنرمندان ملایری به بار نشست و شهر ملایر به عنوان شهر ملی منبت ایران ثبت شد. بخش زیادی از اشتغال جوانان شهرستان ملایر در حوزه مبل و منبت است و بیش از 4 هزار کارگاه مبل و منبت در این شهرستان فعالیت دارند.
در شهر ملی منبت ایران حدود 8 هزار نفر به طور مستقیم و 20 هزار نفر نیز به صورت غیرمستقیم در این هنر فعالیت دارند. با این حال، این روزها با وجود اینکه مسئولان و نمایندگان شهرستان ملایر به دنبال پیگیری ثبت جهانی منبت ملایر هستند و سازمان میراث فرهنگی کشور نیز این روند را دنبال میکند، دغدغهها و آسیبهایی شهر ملی منبت ایران را تهدید میکند.
ملایر؛ پایتخت منبت ایران
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر به همشهری میگوید: ریشه منبتکاری در شهرستان ملایر به سالیان دور باز میگردد و هنر منبتکاری قدمت دیرینهای را در شهرستان ملایر دارد. در گذشتههای دور این هنر روی درها و پنجرها نقش میبست و اکنون تولید مبل، جایگاه ویژهای به این صنعت در ملایر بخشیده و همین موضوع موجب منحصر به فرد بودن مبلهای ساخت ملایر و برخورداری از ارزش هنری و اقتصاد ویژه در شهرستان و کشور شده است.
یدالله کریمی با بیان اینکه سال 95 ملایر عنوان پایتخت منبت ایران و عنوان شهر ملی منبت ایران را کسب کرد، میافزاید: شاید تا قبل از آن مبل و منبت ملایر شناخته شده نبود اما با کسسب این عنوان و تبلیغات گسترده از رسانه ملی و برگزاری دو جشنواره، امروز ملایر نه تنها در کشور بلکه در برخی از نقاط دنیا شناخته شده است. وی میافزاید: ملایر پایتخت مبلمان منبتی در ایران است که در سال گذشته به عنوان یکی از موفقترین صنایع تولیدی کشور شناخته شده است.
کریمی با بیان اینکه مبلمان ملایر از نظر کیفیت و قیمت بسیار خوب است و برندسازی شده، توضیح میدهد: همین موضوع باعث شد تا طی دو سال گذشته سیل مسافران و گردشگران به ملایر سرازیر شود و این موضوع در بحث فروش و رونق اقتصادی بسیار موثر بوده است. اسفند پارسال و نوروز امسال بیش از 400 میلیارد تومان فروش انجام شد که در رونق اقتصادی مبل و منبت ملایر بینظیر بود.
تولید مبلمان استیل
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر بیان میکند: واحدهای طراحی و منبتکاری، واحدهای تولید کننده مبلمان خام و واحدهای تولید کننده مبلمان نهایی، بیشترین سهم از کارگاههای تولیدی مبل و منبت شهرستان ملایر را دارند و محصولات تولیدی در این واحدها به سه دسته اصلی مبلمان استیل، مبلمان راحتی و دکوراسیون تقسیم میشود که حدود ۸۵ درصد این کارگاهها به تولید مبلمان استیل میپردازند.
وی با بیان اینکه این شهرستان بیش از 9 هزار منبتکار نخبه دارد، اظهار میکند: یکی از ظرفیتهای مهم شهرستان ملایر، تولید مبلمان با محوریت منبتکاری است و بیش از 4500 کارگاه تولید مبلمان در شهرستان ملایر به صورت ثبت شده فعال هستند. ضمن اینکه بیش از ۲ هزار واحد ثبت نشده نیز فعالیت میکنند.
کریمی با اشاره به اینکه بیش از 20 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این زمینه فعالیت دارند میگوید: حدود یک هزار برند در حال حاضر در کشور در زمینه مبل و منبت داریم.
ایجاد برندهای جدید
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر بیان میکند: در بسیاری از موارد منبتکاران ما در شهرستان مطابق با سلیقه مشتری نسبت به ایجاد طرحها و برندهای جدید اقدام میکنند.
وی با اشاره به اینکه ما براساس بازاریابی که داریم نسبت به نیاز مشتری مبلمان را تولید و صادر میکنیم، میگوید: در دنیا انواع مبل مانند مبل راحتی، کلاسیک، پیکرتراشی، مبل استیل، طرح منبت ریزفرشی و موارد دیگر به سبکهای مختلف وجود دارد. معمولا کشورهای عربی کارهای حجیم و مبلمان درشت را میپسندند و کشورهای آسیای میانه نقشهای ریز را بیشتر سفارش میدهند که البته بازار داخلی نیز در شهرهای مختلف مشتریهای مخصوص خود را دارد.
بیمه منبتکاران
کریمی در خصوص بیمه منبتکاران میگوید: این یکی از دغدغههای ماست و پیگیر هستیم که بیمه منبتکاران درست شود اما هنوز بخشنامه به استان نیامده، سایت باز نشده و به صورت جدی کار شروع نشده است. در این زمینه معاون رئیس جمهوری و معاون صنایع دستی نیز وعده رفع مشکل بیمه منبتکاران را اعلام کرده اما هنوز کار قطعی انجام نشده است.
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر با اشاره به مشکلات اقتصادی و بحث تحریمها و نوسات ارز میگوید: چوبی که ما با دلار 4200 تومانی تهیه میکردیم در حال حاضر با دلار بالای 10 تا 12 هزار تومان تهیه میشود.
وی بیان میکند: در حال حاضر هیچ ارز دولتی برای واردات چوب اختصاص داده نشده و با قیمت آزاد چوب وارد میشود. این موضوع باعث افزایش قیمت مبلمان شده و میتواند قدرت خرید مشتری را هم کم کند. مشکل تنها در بحث واردات چوب نیست و مشکلات ما بعد از تحریمها در بخشهای مختلف از جمله بحث پارچه، یراق، فوم و دیگر مواد اولیه بوده و با وجود اینکه فوم و یراق در کشور تولید میشود اما مواد اولیه آن از خارج وارد شده و قیمتها بسیار بالا رفته است.
کریمی با بیان اینکه از طریق بخش خصوصی رایزنیهای لازم را با تجار و بازرگان برای وارد کردن چوب داشتیم تا قیمت چوب با قیمت مناسبتر در اختیار منبتکاران قرار گیرد اضافه کرد: اما از طریق کانالهای دولتی هنوز اقدام عملی و خاصی در این زمینه نشده است.
دلالان چوب
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر با بیان اینکه از اردیبهشت امسال روند افزایشی قیمت چوب شروع شد، میگوید: در حال حاضر چوب وارد میشود اما قیمت بالاست. دلالان چوب هم به چوبهای بومی روی آورده و متاسفانه درختان بومی را قطع میکنند که امیدوارم مسئولان این موضوع را پیگیری کنند.
کریمی معتقد است: قبلا چوب ما از منابع داخلی و جنگلهای داخل کشور تامین میشد که با توجه به تنفسی که به جنگلها داده و ممنوعیتی که برای برداشت ایجاد شد ما به کشور گرجستان و روسیه روی آوردیم و از این کشورها وارد میکردیم. بخشی هم از ترکیه وارد میشد. در حال حاضر نیز از همین کشورها چوب وارد میکنیم. اکنون برخی از تولیدیهای ما که ضعیف هستند مشکل جدی دارند و اگر نتوانیم مواد اولیه آنها را تهیه کنیم به تعطیلی کشیده میشوند.
وی در خصوص نبود پول نقد در دست منبتکاران و معاملات چکی میگوید: با توجه به نوسانات ارز و قانونمند شدن چک در کشور این مشکل تا حدود زیادی حل شده است. مشکلات واحدهای کوچک زیاد است که به دنبال ساماندهی و درجهبندی، تشکیل تعاونی و مانند اینها هستیم تا این واحدها نیز بتوانند از امتیاز ملی شدن شهر ملی منبت بهرهمند شوند و به تعطیلی کشیده نشوند.کریمی با بیان اینکه مسئولان میراث فرهنگی پیگیر جهانی شدن منبت ملایر هستند، ادامه میدهد: در این زمینه مسئولان جلسات و نامهنگاریهایی داشتهاند که امیدواریم هرچه سریعتر شاهد این اتفاق باشیم.
همکاری با ارمنستان
رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر به سفر اخیر خود به ارمنستان اشاره میکند و میگوید: ارمنستان بازار ورود به اورآسیا و کشورهای اروپایی است و اگر ما به بازار ارمنستان ورود کنیم در واقع به بازار آسیا، اروپا و آمریکا میرسیم. کشور ارمنستان با توجه به قراردادی که با این کشورها دارد از گمرکات و مالیات معاف است و این یک مزیت برای ما محسوب میشود. کشور ارمنستان رویکرد سیاسی و اقتصادی خوبی نسبت به ایران دارد و این امتیاز مهمی برای ما محسوب میشود.
یدالله کریمی میافزاید: طبق صحبتی که با مسئولان آنجا داشتیم آنها پیشنهاد دادند که 51 درصد کار در ارمنستان و 49 درصد در ایران توسط ما انجام شود و برند ملایر را با نام ارمنستان صادر کنیم تا مزیت نداشتن عوارض و گمرکات نیز نصیب ما شود.وی ادامه میدهد: همچنین مجوز برپایی یک نمایشگاه در آنجا گرفتیم که خرداد ماه سال آینده افتتاح میشود.
در کل این سفر برای ما امتیازات خوبی داشت و دو طرف مشتاق همکاری و مشارکت بیشتر در این زمینه هستند.کریمی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر ما صادرات خود را به کشورهای مختلف عربی و اروپایی داریم، بیان میکند: در حال حاضر تنها رقیب ما کشور ایتالیاست و در منطقه نیز کشور ترکیه با ما رقابت میکند. البته این کشورها از نظر تکنولوژی، طرح و رنگ پارچه از ما جلوتر هستند.
سه شنبه 30 بهمن 1397
کد مطلب :
48389
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/j97l
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved