مرکز نیمهکاره انتقال خون، نیازمند اعتبار
خیران از سال 95 تاکنون 470 میلیون تومان برای ساخت مرکز انتقال خون کاشمر پرداختهاند
جواد افتخاری| خراسان رضوی-خبرنگار:
مدتهاست کمبود امکانات تنها مرکز خونگیری کاشمر باعث گلایه مراجعهکنندگان شده است. کمبود فضا و تخت برای مردم این شهر و شهرهای اطراف به خصوص مراجعهکنندگانی از شهرهای بردسکن، خلیلآباد، کوهسرخ و مهولات مشکلاتی جدی را به وجود آورده است.
اکنون به دلیل نبود فضای مناسب و کمبود نیرو و تخت در مرکز خونگیری کاشـمر فقط 2 روز در هفته خونگیری انجام میشود در حالی که شمار و استقبال اهداکنندگان خون بسیار بیشتر است.
اهدای سالانه 2400 واحد خونی
در همین خصوص مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر راهاندازی مرکز جامع انتقال خون را از نیازهای مبرم و ضروری شهرستان میداند و میگوید: سالهاست مردم منتظرند حرکتی در این خصوص انجام شود.
«محمدجواد یزدانی» با اشاره به اینکه بخش درمان این شهرستان بالغ بر 500 هزار نفر را تحت پوشش دارد، میافزاید: سالانه بالغ بر 9 هزار عمل جراحی در شهرستان کاشمر انجام میشود.
وی با اعلام اینکه در سالهای اخیر حضور جراحان مغز و اعصاب، دستگاه امآرآی و امکانات جانبی در شهرستان ضرورت و نیاز به مرکز جامع انتقال خون و اقدامات فرآوری خون را در شهرستان دو چندان کرده است، توضیح میدهد: اکنون سالانه بالغ بر 4 هزار زایمان در شهرستان انجام میشود که هر لحظه به خون نیاز دارند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر از مراجعات مکرر مردمی برای اهدای خون و اعتراضاتی که در این خصوص از سوی مردم وجود دارد خبر میدهد و اظهار میکند: با توجه به نیازهای مردمی در منطقه باید هرچه سریعتر مرکز جامع انتقال خون راهاندازی شود.
یزدانی با بیان اینکه چندین سال است که فقط 2 روز در هفته خونگیری انجام میشود، میگوید: اکنون ماهانه 240 و در سال 2400 واحد در کاشمر خونگیری میشود.
وی با اعلام اینکه اکنون فقط خونگیری انجام میشود، میافزاید: بهرغم اینکه در هر روز30 کیسه خون میگیریم، اما اگر مرکز جامع انتقال خون راهاندازی شود ظرفیت گرفتن 600 کیسه خون را در ماه داریم.
مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر ادامه میدهد: بهرغم اینکه خونهای گرفتهشده برای فرآوری به تربت حیدریه ارسال میشود، اما به همین مقدار نیز نیاز خونی شهرستان است و مرتب سرویسها برای تامین خون مورد نیاز کاشمر در رفتوآمد هستند.
یزدانی با اشاره به اینکه برخی روزها در تامین به موقع خون مورد نیاز با مشکلات جدی مواجهیم، میگوید: طی 2 سال گذشته با کمک خیران اقدامات ارزشمندی در زمینه احداث ساختمان پایگاه انتقال خون شهرستان انجام شده است.
وی تصریح میکند: نه تنها زمین مورد نیاز اهدا شده بلکه تاکنون بالغ بر 470 میلیون تومان توسط خیران در این خصوص هزینه شده است. این مقام مسئول با بیان اینکه برای اتمام ساختمان حدود 250 میلیون تومان دیگر باید هزینه شود از پیشرفت 80 درصدی ساختمان خبر میدهد و میافزاید: اگر اعتبارات مورد نیاز به موقع تامین شود، پروژه تا پایان سال به اتمام میرسد.
یزدانی توضیح میدهد: توقع داریم در شهرستان مرکز جامع و کاملی راهاندازی شود که کلیه مراحل خونگیری، فرآوری و همه مراحلی که جزو سیاستهای سازمان انتقال خون است در کاشمر انجام شود تا نه تنها نیازمند شهرهای مجاور نباشیم، بلکه بتوانیم به شهرهایی که نیازمند خون هستند خدمات ارائه دهیم.
مدیر شبکه بهداشت و درمان کاشمر با اعلام اینکه در این چند سال برای راهاندازی این مرکز جامع انتقال خون و تامین برخی نیازهای دیگر نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تلاشهای جدی داشته است، اظهار میکند: در راهاندازی مرکز جامع انتقال خون آماده هرگونه همکاری هستیم.
خطرات نبود مرکز انتقال خون
در ادامه نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی میگوید: از سال 95 برای راهاندازی پایگاه انتقال خون کاشمر اقدامات لازم آغاز شده است. «بهروز بنیادی» با اشاره به اینکه باید برای راهاندازی هرچه سریعتر مرکز جامع انتقال خون برنامه زمانبندی مشخصی صورت گیرد و بین مسئولان مربوطه تقسیم وظیفه شود، میافزاید: مبالغی برای اعضای 2 کمیسیون بهداشت و درمان و همچنین اعضای کمیسیون آموزش عالی مجلس شورای اسلامی به منظور تقویت دانشگاهها در نظر گرفته شده است و در اختیار نماینده گذاشته میشود.
وی بیان میکند: با توجه به اینکه با پیشنهاد نماینده مشخص میشود مبالغ در چه زمینههایی هزینه شود قطعا بخشی از آن باید به مرکز جامع انتقال خون کاشمر اختصاص یابد.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با ساخت این مرکز باید 4 بیمارستان در شهرستانهای بردسکن، خلیلآباد و 2 بیمارستان در کاشمر را پوشش دهیم، ادامه میدهد: با توجه به مشکلاتی که در تامین نیرو وجود دارد باید هرچه سریعتر این مرکز بسیار ضروری در منطقه راهاندازی شود.
بنیادی میگوید: اکنون خون دریافتشده باید به تربت حیدریه منتقل شود و پس از فرآوری مجددا به کاشمر برگردد. این رفتوآمدها علاوه بر خطراتی که دربر دارد، موجب هزینههای بسیاری هم میشود.
وی با اشاره به اینکه در این رفتوآمدها اگر خون مورد نیاز با تاخیر به بیمار برسد، مشکلات بسیاری به وجود میآورد، میافزاید: همه این مشکلات ضرورت ایجاد هرچه سریعتر راهاندازی مرکز جامع انتقال خون را نشان میدهد.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه با همت خیران از سال 95 کلنگ مرکز انتقال خون کاشمر در زمینی به مساحت 1200 مترمربع و در 2 طبقه با 500 مترمربع زیربنا به زمین زده شده و در حال ساخت است، ابراز میکند: شهرستان کاشمر با وجود برخورداری از جمعیت ۱۶۷ هزار نفری به جمعیت شهرهای خلیلآباد، بردسکن، فیضآباد، مهولات و حتی عشقآباد شهرستان طبس خدمات بهداشتی ارائه میدهد.
بنیادی توضیح میدهد: اگر امکانات و تخت لازم را در کاشمر داشته باشیم، بدون شک روزی بیش از ۱۰۰ نفر را پذیرش خواهیم کرد اما اکنون در مجموعه فعلی فقط روزی 30 نفر را میتوان پوشش داد.
کاشمر؛ نیازمند مرکز انتقال خون مستقل
در همین خصوص مدیر کل سازمان انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه 2 شهر تربتجام و کاشمر در استان خراسان رضوی دارای خیران فداکاری هستند، میگوید: با همت خیران شهرستان کاشمر تاکنون اقدامات بسیار ارزشمندی صورت گرفته است. «سید حمیدرضا اسلامی» با اشاره به اینکه سازمان انتقال خون از لحاظ مالی بسیار ضعیف است، میافزاید: برای رفع مشکلات به کمک بیشتری نیاز داریم.
وی با اعلام اینکه راهاندازی مرکز انتقال خون در منطقه کاشمر جزو ضروریات است، یادآور میشود: خیران کاری را آغاز کردهاند که جان افراد بسیاری را از مرگ نجات میدهد. مدیر کل سازمان انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه کاشمر نیازمند مرکز انتقال خون مستقل است، تاکید میکند: نوع ساختاری که داریم موجب شده است کار با کندی پیش برود.
اسلامی با اشاره به اینکه امیدوارم با همت همه مسئولان شهرستان هرچه زودتر شاهد راهاندازی مرکز جامع خونگیری در کاشمر باشیم، میگوید: تلاش میکنیم امکانات مورد نیاز در منطقه هرچه زودتر فراهم شود.
وی با اعلام اینکه شبکه بهداشت و درمان شهرستان و دانشگاه علوم پزشکی استان خراسان برای راه افتادن این مرکز باید تلاش بیشتری کنند، میافزاید: امیدواریم خیران در تامین تجهیزات مورد نیاز نیز همکاری لازم را داشته باشند. طی چند روز آینده تیمی برای جزئیات تجهیزات مورد نیاز به منطقه خواهم فرستاد.
مدیر کل سازمان انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون ۱۱ پایگاه انتقال خون در مشهد و دیگر شهرهای خراسان رضوی فعالند، توضیح میدهد: از این تعداد پایگاههای امام رضا (ع)، امید، کریمی، ثامن، میلاد و مهر در مشهد و 5 پایگاه در شهرهای نیشابور، سبزوار، تربتحیدریه، قوچان و گناباد استقرار دارند.
اسلامی یادآور میشود: شهرستانهای تربتجام، خواف، درگز و کاشمر نیز مراکز خونگیری دارند. وی خاطرنشان میکند: با راهاندازی مرکز جامع خونگیری، کاشمر به یکی از مراکز استراتژیک استان تبدیل خواهد شد.
مدیر کل سازمان انتقال خون خراسان رضوی در ادامه با اشاره به اینکه حتی برای انتقال یک نفر به سازمان انتقال خون باید تهران برای ما تصمیمگیری کند، میگوید: برای گرفتن مجوز راهاندازی مرکز انتقال خون کاشمر با مشکلات بسیاری مواجه شدیم و اگر تلاشهای نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی نبود این کار انجام نمیشد.
اسلامی با بیان اینکه اکنون تحت 3 ممیزی در استان خراسان، تهران و وزارت بهداشت و درمان آلمان هستیم، میافزاید: هر حرکتی که بخواهیم انجام دهیم زیر نظر وزارت بهداشت و درمان آلمان است. وی اظهار میکند: تا 3 سال قبل استان خراسان نمیتوانست به آلمان پلاسما ارسال کند، چراکه با استانداردهای وزارت بهداشت و درمان آلمان فاصله داشتیم اما با تلاشهای شبانهروزی توانستیم استانداردهای لازم را کسب کرده و به آلمان پلاسما ارسال کنیم. از 3 سال قبل تاکنون 250 هزار کیسه پلاسما به آلمان ارسال شده است.