سهم اپراتورها و تلویزیون در کلاهبرداری ارزش افزوده
گردش مالی هنگفت باعث شده تا نافعان ارزش افزوده در مقابل تخلفات آن سکوت کنند
ارزش افزوده و حجم کلاهبرداری انجام شده در آن یکی از اسرار مگوی کشور است. شما هم بدون آنکه بدانید ممکن است عضو چند سرویس ارزش افزوده باشید و هر روز پولی را بابت این سرویسها پرداخت کنید. در شبکههای اجتماعی اگر هشتگهایی با عنوان «زالوهای خدمات ارزشافزوده» یا «کلاهبرداری با خدمات ارزش افزوده» را جستوجو کنید متوجه میشوید خیلی از کاربران دل خونی از ماجرا دارند. ارزشافزودهها همهجا هستند. صفحه برخی سایتهای داخلی را باز کنید پنجرهای باز میشود که وسوسهتان میکند با زدن شماره همراهتان در قرعهکشی خودرو شرکت کنید، در تلویزیون مجری با آب و تاب میخواهد تا برای خوشایند اسپانسر برنامه کد ستاره فلان مربع را بگیرید تا در قرعهکشی چند صد میلیونی شرکت کنید، در پیامرسانها پیام اینترنت هدیه با وارد کردن شماره تلفن زیاد است و حتی برخی شرکتهای ارزش افزوده صدها بدافزار برای کلاهبرداری از مردم ساختهاند. همه این کارها برای یک چیز است؛ با فریب و کلاهبرداری کاربران عضو سرویسهایی شوند و بیخبر از همه جا پولی از جیبشان برود. منابع آگاهی در گفت و گو با همشهری گردش مالی کل این حوزه را سالانه بیشتر از 10 هزار میلیارد تومان تخمین زدهاند.
گردش مالی هنگفت و سکوت
یک گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره بازار خدمات ارزش افزوده در ایران میگوید: «اغوا، تبلیغات کاذب و سوءاستفاده از مشترکان بهصورت علنی و فراگیر در جریان است» و شرکتهای فعال در این زمینه حق مشترکان برای امکان «فسخ معامله و بازپرداخت وجه پرداختی» را رعایت نمیکنند.
گردش مالی ارزشافزودهها چنان بالاست و حجم پولی که در آن جابهجا میشود آن قدر زیاد است که تاب آوردن در برابر وسوسه آن کار هر مدیر و کارشناسی نیست.
شاید به همینخاطر بوده که خیلیها ترجیح میدهند در این رابطه سکوت کنند و بگذارند مردم به درد خودشان بسوزند و بسازند. ارزشافزودهها با درآمد مالی بالا به همینخاطر میتوانند اسپانسر برنامههای صدا و سیما، تیمهای ورزشی و حتی فیلمها و سریالها شوند.
وزیر ارتباطات شاید یکی از نخستین کسانی بود که سکوت در این رابطه را شکست و به بحث درباره آن پرداخت. هر چند برخی برنامههای تلویزیونی که او درباره تخلفات ارزش افزوده در آنها حرف زد خودشان حالا اسپانسرهایی از جنس همین شرکتها دارند.
محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات چندی پیش از این گروهها بهعنوان «باند» نام برد که کارشان «دزدی آشکار و تعدی به حقوق مردم» است و مثل اختاپوس بر کاربران سیطره پیدا کردهاند. وزیر ارتباطات این سرویسها را به اختاپوسی تشبیه کرده که در هم تنیده و بزرگ شده اما میتوان آن را از میان برداشت. حالا مدتی است که بهنظر میرسد این اختاپوس بار دیگر فراموش شده است. مدتی پیش نیز کلاهبرداری 22میلیاردی چندین مجموعه شرکت که از طریق اپلیکیشنهای مبتنی بر ارزش افزوده از مردم کلاهبرداری میکردند، توسط وزیر ارتباطات عنوان شد. اما هیچکس سرانجام نام شرکتهای متخلف را نفهمید و تنها اعلام شد که این پول به کاربران بازگشت داده شده است. اما اگر کسی دست به کلاهبرداری زد آیا پس دادن مال جزای اوست یا باید با کلاهبردار هم برخورد قضایی شود؟
درآمد میلیاردی اپراتورها
دستور رئیسجمهور برای برخورد با پیامکهای تبلیغاتی در نشست او با وزیر ارتباطات و مقامهای این وزارتخانه باعث یک جهش جدی در برخورد با این پدیده شد. حسن روحانی در آن جلسه جملهای گفت که میتواند رمزگشای سکوت نسبی در برابر تخلفات ارزشافزوده باشد. او با بیان اینکه میدانم این موارد تماما پول است و گذشتن از پول مانند جان نیست و بسیار سختتر است، گفت: نباید بگذاریم وقت مردم هدر رود.
قرار بود این خدمات براساس آنچه نیز نام گرفتهاند یک سرویس «ارزش افزوده» باشند که از طریق اپراتورها در اختیار کاربران قرار میگیرند، اما به باور بسیاری این خدمات به محلی برای فریب و متحمل شدن ضرر به آنها تبدیل شده است.
یک توضیح مورد علاقه اپراتورهای کشور این است که تخلفات شرکتهای ارزشافزوده خودسرانه است. اپراتورهای تلفن همراه که هر کدام سود هنگفتی از ارزشافزوده میبرند علاقه دارند بگویند که ارزش افزودهها وابستگی سازمانیافتهای به هویت حقوقی آنها ندارند. این نظریه که بازار ارزشافزوده ایران در ظاهر مستقل است ولی در عمل منافع بسیاری را به اپراتورها و ساختار زیرساخت ارتباطاتی میرساند میتواند خیلیها را به بیراهه ببرد.
واقعیت این است که اپراتورها از ارزش افزودهها سود کلانی میبرند اما کسی جزئیات آن را علنی نمیداند. بهصورت مشخص آمار دقیق و شفافی از میزان درآمد سالانه اپراتورهای تلفن همراه از خدمات ارزشافزوده وجود ندارد، اما با اتکا به آمارهای مقطعی وزارت ارتباطات هم میتوان از رقم هنگفت گردش مالی این حوزه سر درآورد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش خبر از درآمد سالانه 3هزار میلیارد تومانی در بازار پیامک داد که ۶۰درصد آن متعلق به خدمات ارزشافزوده و پیامکهای تبلیغاتی است. همچنین تیرماه سال۹۵ مرتضی براری، که در آن زمان معاونت امور دولت و استانهای وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات (دولت یازدهم) را برعهده داشت، گفته بود که در سال۹۴ همراه اول ۱۲۰۰میلیارد تومان و اپراتورهای ایرانسل و رایتل هر کدام هزار میلیارد تومان از محل خدمات ارزشافزوده درآمد کسب کردهاند. این رقمها تنها سهم درآمدی اپراتورها از ارزش افزوده است و در سوی دیگر سهم شرکتهای تجمیعکننده و تولیدکنندههای محتوا قرار دارد که نشان میدهد حجم گردش مالی این بازار چقدر زیاد است. اپراتورها هر چقدر هم بگویند که شرکتهای ارزش افزوده مستقل عمل میکنند آیا مسئولیتی درباره اینکه درآمد کلانشان در این حوزه از چه راههایی بهدست میآید ندارند؟
اپراتورها مسئول هستند
سرویسهای ارزشافزوده عملا روی بستر اپراتورهای تلفن همراه ارائه میشوند. این یعنی اپراتورها از گیرنده و فرستنده این خدمات اطلاع دارند و در برابر سرویسهای ارزشافزوده نامناسب به اندازه کافی جدی نیستند. ادعاهایی درباره ذینفع بودن برخی مدیران ارشد این شرکتها نیز وجود دارد که باعث میشود، جدیت چندانی در بستن سرویسهای ارزشافزوده مضر وجود نداشته باشد. به گفته پوریا آسترکی، کارشناس فضای مجازی، «برخلاف نام این سرویسها، هیچ ارزشافزودهای به کاربر عضو شده در این باشگاهها داده نمیشود. هیچ محتوا یا خدماتی ارائه نشده و صرفا هزینهای بهصورت روزانه از کاربر کسر میشود.» بهنظر نمیرسد دریافت پول در ازای ارائه «هیچ خدمتی» موافق شرع و قانون باشد.
چالش لغو سرویس
لغو کردن دریافت پیامهای ارزشافزوده چندان ساده نیست. تجربه نشان داده است که برای لغو این سرویسها راهحل سرراستی وجود ندارد؛ مشترک باید چند کد شامل عدد و حروف انگلیسی را وارد کند و چندبار درخواستش را تکرار کند تا این درخواست به سرانجام برسد. پوریا آسترکی، فعال اینترنتی در اینباره به همشهری میگوید: «مبلغ عضویت و چگونگی لغو عضویت عملا دشوارتر از آن است که همه کاربران بتوانند با آن کار کنند. » هرچند مدیر یکی از شرکتهای ارزشافزوده به همشهری تأکید کرده که نام سرویس، مشخصات خدمات، هزینه و شیوه لغو آن، پیش از برقراری سرویس به اطلاع مشترک میرسد اما تعداد کسانی که ناخواسته عضو این سرویسها شده و هنوز نتوانستهاند راهی برای آن پیدا کنند، به میزانی است که بهنظر نمیرسد چنین روشی بهاندازه کافی کارآمد باشد.
فعالیت شبکهای بزرگ در سکوت
برخی از کارشناسان میگویند، این مشکل که باعث شده عملا بخشی از شرکتهای ارزشافزوده مرتکب تخلف شوند، بهخاطر شکلگیری شبکهای است که با یکدیگر هماهنگ عمل میکنند. پوریا آسترکی، کارشناس فضای مجازی دراینباره به همشهری میگوید: «این کار که طی چند سال اتفاق افتاده به یک هماهنگی گسترده در یک شبکه شامل بخش دولتی و زیرساختی، اپراتور و بخش خصوصی یا خصولتی نیاز دارد که همه آنها با یکدیگر در سازش و تعامل هستند. نتیجه این تعامل دودی است که به چشم مردم عادی، بهخصوص اقشار ضعیفتر میرود که انتظار دارند با برنده شدن جایزه قرعهکشی در زندگیشان تحولی ایجاد شود. صدا و سیما نیز نقش ابزار تبلیغاتی را ایفا میکند.»
محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران در اینباره میگوید: «یک چرخه مالی خیلی بزرگ وجود دارد که صاحب محتوا، صاحب خدمات و تجمیعکننده و ارائهکننده و اپراتور، همه سود میبرند. تنها کسی که ضرر میکند، کاربر صاحب سیمکارت است.»
صداوسیما شفاف باشد
صدا و سیما با پخش کردن آگهیهای مربوط به شرکتهای خدمات ارزشافزوده عملا بازار بزرگ مخاطبان را در اختیار آنها میگذارد. این اتفاق در حالی رخ میدهد که به مخاطبان هیچکدام از برنامههای تلویزیونی گفته نمیشود، با عضویت در این سامانهها روزانه مقداری پول از حسابشان کسر میشود. در تمام این برنامهها مجری صرفا اعلام میکند که افراد با وارد کردن این کدهای خاص در قرعهکشی شرکت داده شده یا عضو یک باشگاه - مثلا باشگاه طرفداران یک تیم فوتبال - میشوند. پوریا آسترکی، فعال فضای مجازی در اینباره به همشهری میگوید: «باید تمام بینندهها بدانند، حضورشان در یک برنامه ارزشافزوده میتواند چه تبعاتی داشته یا نداشته باشد. در بسیاری از تبلیغات در دنیا وقتی پای ریسک مالی در میان باشد، این موضوع بهصورت کاملا واضح به مخاطب گفته میشود. برای مثال، در مورد ارائه اوراق قرضه به آنها گفته میشود که ریسک از دست دادن پول برای آنها وجود دارد. این در حالی است که در تبلیغات تلویزیونی ارزشافزوده درباره این ریسک به مخاطب حرفی زده نمیشود و مخاطب نیز بهخاطر اینکه ریسکی در عضویت در این سامانهها نمیبیند، عملا در این سیستمها عضو میشود.»
جریمههای بازدارنده؟
از مدتی پیش و با اصرار محمدجواد آذریجهرمی که تخلفات ارزشافزوده را حقالناس دانسته و نسبت به برخورد با آن جدیت قابلتوجهی نشان داد، برخوردهایی با شرکتهای متخلف در حوزه ارزشافزوده صورت گرفت. ازجمله این برخوردها، درنظر گرفتن جریمه برای متخلفان است. پوریا آسترکی، کارشناس فضای مجازی در اینباره میگوید: «بهنظر نمیرسد بازپرداخت پول و جریمه چندان بازدارنده باشد. این شرکتها چندین سال فعالیت کردهاند و درآمدهای هنگفتی داشتهاند. آنها در شرایط جدید و بهخاطر حساسیتهای درستی که وزیر ارتباطات و مجموعه تحت نظرشان دارند، در یک مقطع بخشی از این درآمد را بهعنوان جریمه پرداخت میکنند اما همچنان سرکارشان هستند و باز هم به کارشان ادامه میدهند.»
محسن یوسفپور، مدیرعامل شرکت فناپپلاس (بخش خدمات دیجیتال فناپ) که در حوزه خدمات ارزشافزوده نیز فعال است، اما این جریمهها را بسیار کارآمد میداند. او دراینباره به همشهری میگوید: «درآمد شرکتهای ارزشافزوده بسیار کمتر از آنچیزی است که بهنظر میرسد چون بخش مهمی از این هزینه دریافتی بهعنوان مالیات، سهم اپراتور و... پرداخت میشود. در خوشبینانهترین حالت 30درصد این پول سهم شرکت ارزشافزوده است و وقتی جریمهای برای آن درنظر گرفته میشود، واقعا میتواند جلوی کارش را تا حد زیادی بگیرد.»