موج جدید مهاجرت به جودو رسید
محسن محمود صفری
ورزشکارانی که قید حضور در زادگاهشان را میزنند و با یک بلیت یکطرفه راهی کشوری دیگر میشوند تعدادشان کم نیست. ورزش ایران سالهاست با چنین پدیدهای روبهروست؛ برخی نخبگان ورزشی بار سفر را بستند و وداعی تلخ با سرزمین مادری داشتند. دلایل غالبا به مسائل مالی، احترام و نگرانی از بعد دوران قهرمانی برمیگردد. آرش آقایی -جودوکار سابق تیم ملی ایران- بهتازگی با پذیرفتن تابعیت کشور جمهوری آذربایجان آخرین مهاجر ورزش ایران است ولی سادهانگارانه است اگر فکر کنیم آخرین نفر است. پیشتر محمد رشنونژاد قید حضور در تیم ملی جودوی ایران را زده بود.
یک جودوکار دیگر هم رفت!
محمد رشنونژاد، دارنده مدال نقره قهرمانی آسیا، سال گذشته به همراه تیم ایران در مسابقات جودو گرندپری هلند حاضر شد و دیگر به ایران بازنگشت. او پس از مدتی پناهندگیاش را به اداره مهاجرت هلند اعلام کرد و چند روز پیش در نخستین مبارزه رسمی خود زیر پرچم کشور هلند در رقابتهای اوپن بلژیک به مدال برنز رسید. حالا با گذشت یکسال از رفتن رشنونژاد، آرش آقایی با پیوستن به تیم ملی جودوی جمهوری آذربایجان روز گذشته در مسابقات بینالمللی جودو پرتغال شرکت کرد. آقایی دارنده مدال برنز جوانان قهرمانی آسیاست که از این پس برای آذربایجانیها در وزن 81کیلوگرم مبارزه خواهد کرد. حضور ورزشکاران ایرانی در کشور جمهوری آذربایجان مسبوق به سابقه است. آذربایجانیها از سالها پیش با به خدمتگرفتن ورزشکاران سایر کشورها سعی داشتند تا در مجامع بینالمللی ورزش خودشان را مطرح کنند. افزایش قیمت نفت و منات(پول جمهوری آذربایجان) سبب شد تا ورزشکاران بسیاری قید سرزمین مادری را بزنند و تابعیت جمهوری آذربایجان را بپذیرند. هماکنون با کاهش قیمت نفت نسبت به گذشته شرایط مالی فدراسیونهای ورزشی این کشور بههم ریخته است، بهطوری که ورزشکاران ماههاست حقوق ماهانه خود را دریافت نکردهاند. مشکلات مالی بارها سبب شده ورزشکاران این کشور دست به اعتصاب بزنند.
خداحافظی با تیم ملی ایران
سامان طهماسبی -کشتیگیر سنندجی ایران- سالها پیش درحالی به کشور آذربایجان پیوست که 2 مدال برنز جهان در سالهای 2006 و 2007 را در کارنامه داشت. طهماسبی موفق شد 2مدال نقره و یک مدال برنز جهان را برای آذربایجانیها کسب کند. طهماسبی هماکنون در زادگاهش مشغول بهکار مربیگری است. صباح شریعتی و میلاد بیگی دیگر ورزشکاران ایرانیالاصل جمهوری آذربایجان هستند که در رشته کشتی فرنگی و تکواندو در المپیک ریو موفق شدند مدال برنز برای جمهوری آذربایجان کسب کنند. راحله آسمانی دارنده مدال نقره بازیهای آسیایی در رشته تکواندو، از سال 1391 تابعیت کشور بلژیک را پذیرفت و هماکنون در این کشور به فعالیت ورزشی خود ادامه میدهد. وحید سرلک (جودوکار سابق تیم ملی)، مهدی جعفرقلیزاده (عضو سابق تیم ملی کاراته ایران)، مینا علیزاده (ملیپوش قایقرانی در رشته دراگون بوت) و سعید فضلاولی (عضو تیم ملی قایقرانی و دارنده مدال نقره بازیهای آسیایی اینچئون) ازجمله ورزشکاران ایرانی بودند که به کشور آلمان مهاجرت کردند. سینا بهرامی، ایمان جمالی، پوریا پورابراهیم، محمود زاویه و شروین پاکدل دیگر ورزشکاران ایرانی هستند که از رشتههای تکواندو، هندبال، نجاتغریق و قایقرانی قید حضور در تیم ملی ایران را زدند. بسیاری از این ورزشکاران مشکلات مالی و ترس از آینده که مربوط به دوران پس از قهرمانی میشود را دلایل اصلی مهاجرت خود عنوان میکنند. با یک برنامهریزی درست در سیستم کلان ورزش میتوان این مشکلات را برطرف کرد تا دیگر شاهد مهاجرت ورزشکاران ایرانی نباشیم.