• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 6 بهمن 1397
کد مطلب : 46020
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/JxmJ
+
-

قیمت مرغ در بازار اصفهان به تعادل می‌رسد

تلفات مرغداری‌ها حتی تا 60 درصد هم می‌رسد که این میزان منجر به افزایش قیمت تمام‌شده مرغ می‌شود

بازار
قیمت مرغ در بازار اصفهان به تعادل می‌رسد

نفیسه زمانی‌نژاد|  اصفهان- خبرنگار:


 گرانی و نوسان قیمت گوشت مرغ در اصفهان طی هفته‌های گذشته از موضوعات خبرسازی بوده که دلایلی مانند کاهش عرضه از سوی مرغداران، تلفات مرغداری‌ها و گرانی نهاده‌ها برای آن عنوان می‌شود، هرچند مسئولان مربوطه از تعادل قیمت این کالا در هفته جاری خبر می‌دهند.

در حالی قیمت مرغ به عنوان یکی از اصلی‌ترین مواد خوراکی گوشتی افزایش یافت که حداکثر نرخ مصوب آن بر اساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار در اصفهان ۸۱۷۵ تومان اعلام شد، اما در بازار با نرخ بالاتری عرضه می‌شود.
بنا به گفته فعالان این بخش، گاهی به دلایل مختلف با کمبودهای مقطعی در عرضه گوشت سفید روبه‌رو می‌شویم که نوساناتی در قیمت این ماده غذایی ایجاد می‌شود.

«برومند چهارآئین» عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی، یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت مرغ را بالا رفتن قیمت نهاده‌ها می‌داند. ذرت اکنون 120 درصد و سویا بیش از صددرصد نسبت به سال قبل افزایش قیمت داشته و این افزایش قیمت تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت فروش مرغ داشته است. علاوه بر آن، نرخ ریزمغذی‌ها و واکسن‌ها نیز افزایش یافته است.

در این میان، عده‌ای دیگر بر این باورند نوسان این بازار بستگی به عرضه و تقاضای آن در اصفهان دارد. بنابراین کاهش عرضه از سوی مرغداران سبب نوسانات قیمت مرغ شده است، به‌ویژه آن‌که قیمت سایر محصولات پروتئینی مانند گوشت قرمز و ماهی خیلی بالاتر از مرغ است و به همین دلیل، تقاضای مردم برای مرغ بیشتر است.  نکته اصلی‌ای که نباید فراموش شود تلفات مرغداری‌هاست و در اصفهان چنین پدیده‌ای بسیار رخ می‌دهد. این اتفاق موجب کمبود مقطعی می‌شود و افزایش قیمت در پی دارد.


اصفهان ؛ وارد‌کننده نهاده‌های دامی  

در زمینه علل گرانی مرغ، دبیر انجمن صنفی مرغداران استان با اشاره به شرایط شغلی نامطلوب مرغداران اصفهان می‌گوید: تولیدکنندگان این محصول به دلایلی چون افزایش نرخ نهاده‌های دامی و اجاره‌بهای واحدهای تولیدی و افزایش نهایی نرخ مرغ با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند که لازم است از آنها حمایت شود. در غیر این صورت، به دلیل به صرفه نبودن تولید، فعالان این حرفه تعطیلی و فعال نبودن را ترجیح می‌دهند. اکنون نیز از 2 هزار واحد مرغ و گوشتی در اصفهان نیمی تعطیل و یا در حال رکود هستند و فقط نیمی از آنها فعالیت دارند. 

«بهرام پاکزاد» تصریح می‌کند: کمبود و گرانی نهاده‌های دامی از بزرگ‌ترین مشکلات مرغداران محسوب می‌شود، به‌ویژه که مجبور به واردات این محصول هم هستیم. وی توضیح می‌دهد: اصفهان نه‌تنها قادر به صادرات نهاده‌ها نیست، بلکه ذخیره اندکش هم برای مصرف دام‌های استان کافی نیست. بنابراین مجبور به واردات است که این نهاده‌ها با نرخ بالایی به دست تولیدکنندگان می‌رسد. به گفته این مسئول، نرخ نهاده‌های دامی چون سویا و ذرت، نسبت به سال گذشته افزایش صددرصدی داشته، تا آنجا که نرخ هر کیلو سویا حدود ۷۵۰ تومان بود که امسال به ۱۳۰۰ تومان رسیده است. هر کیلو ذرت هم ۷۵۰ تومان به فروش می‌رسید که امسال به ۱۲۰۰ تومان رسیده است. از این رو است که بر حمایت مسئولان تاکید می‌شود.


مرغداری‌های سنتی اصفهان

همان‌طور که اشاره شد، تلفات مرغداری‌ها از دلایل مهم برای کاهش عرضه و گرانی مرغ به شمار می‌آید و از آنجا که در اصفهان به دلیل شرایط آب و هوایی، تلفات بیش از میزان استاندارد است، این اتفاق باعث کمبود و افزایش نرخ می‌شود.

رئیس انجمن صنفی کشتارگاه صنعتی مرغ اصفهان درباره میزان تلفات مرغداری‌های اصفهان می‌گوید: به دلیل اوضاع آب و هوایی استان، تلفات مرغداری‌ها به حدود 20 درصد و حتی تا 60 درصد هم می‌رسد که این میزان منجر به افزایش قیمت تمام‌شده مرغ می‌شود. به گفته این فعال، قیمت مرغ بر اساس اعلام اتحادیه مرغداران، بین ۸۲۰۰ تا ۸۳۰۰ است، اما با قیمت ۱۳ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد. البته در تعیین نرخ مرغ به غیر از میزان تلفات، میزان و قیمت نهاده‌ها و تخصیص به‌موقع ارز دولتی هم بسیار اهمیت دارد.

«حمیدرضا شیخان» بیان می‌کند: مهم این است که ساختار مرغداری‌های اصفهان را از قالب سنتی درآوریم و صنعتی کنیم، چون چنین ساختاری تاثیر زیادی در میزان تلفات دارد.

وی می‌افزاید: با این اوصاف، لازم است مرغداری‌ها به سوی صنعتی شدن بروند و فعالیت مرغداری‌های کوچک و سنتی هم ارتقا یابد. در ضمن، واحدهای مرغداری باید با یکدیگر ادغام شوند و با ظرفیت بیشتری فعالیت داشته باشند که قطعا این موضوع بر نرخ تمام‌شده طیور تاثیر خواهد داشت.


 نظارت بر نرخ مرغ

اسماعیل نادری نایب رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان با تاکید بر نظارت سازمان‌های مربوطه بر نرخ مرغ می گوید: مسئله مهم تر از نظارت، بررسی این موضوع است که برای مرغداری‌ها چه اتفاقی افتاده که مجبور به افزایش نرخ مرغ شده اند. اینکه مرغ با قیمت بالاتری به کشتارگاه می رود و سپس گران تر هم به دست مصرف کننده می رسد، مواردی است که باید دلایل اصلی آن ها روشن شود و درصدد رفع آن ها برآئیم.

وی معتقد است برخی از معضلات این چنینی فقط با نظارت و جریمه رفع نمی شوند، بلکه لازمه حل آن ها فراهم کردن شرایط مناسب برای تولید کننده است. شاید لازم است نرخ نهاده ها کاهش یابد و شرایط مرغداری ها بهبود یابد تا این وضعیت نیز تسهیل شود. این مسئول خاطرنشان می کند: بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف نظارت کامل بر این بازارها دارند و هر مورد شکایتی را سریعا پیگیری کرده و با آن واحد صنفی برخورد لازم را انجام می دهند . در پایان وی درباره نرخ مرغ برای ایام شب عید بیان می کند: با توجه به جوجه ریزی انجام شده در دی ماه، امیدواریم که برای اسفند ماه عرضه و قیمت مرغ شرایط بهتری داشته باشد.


کمبود مرغ نداریم

در حالی ‌فعالان بازار مرغ از افزایش قیمت مرغ خبر می‌دهند که معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام می‌کند هیچ کمبودی در تولید و تامین گوشت مرغ وجود ندارد و برخی مصاحبه‌ها و اظهارنظر‌های غیرکارشناسی باعث به هم خوردن جو روانی بازار و این افزایش قیمت‌های غیرمنطقی شده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید