• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 30 دی 1397
کد مطلب : 45330
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/W0vW
+
-

شناسایی همه ظرفیت‌های آبزی‌پروری خوزستان

استاندار قول داده که سند توسعه شیلات استان تا پایان امسال به تصویب برسد

شیلات
شناسایی همه ظرفیت‌های آبزی‌پروری خوزستان

سید علیرضا شریفی|   اهواز- خبرنگار:


ظرفیت خوزستان در شیلات و اشتغال 60 هزار نفر به ‌صورت مستقیم در این حوزه سبب شده که مدیران استان به فکر تدوین سند توسعه شیلات در آن باشند. این موضوع عاملی مهم برای تشکیل ستاد توسعه شیلات در خوزستان بود. تدوین سند توسعه شیلات حدود 4 سال پیش آغاز و در همان زمان 300 میلیارد تومان مصوب و 200 میلیارد تومان برای تدوین این سند تخصیص داده شد ولی هنوز تدوین نشده است. 


تعیین مسیر برای حرکت 

با گذشت ماه‌ها از وعده‌های مسئولان، هنوز تدوین سند توسعه شیلات قطعی نشده و گلایه‌هایی را به همراه داشته است.  رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌‌ریزی خوزستان در این باره می‌گوید: هدف تشکیل ستاد توسعه شیلات، تدوین یک سند به ‌منظور مشخص شدن نقشه و مسیر حرکت بخش شیلات استان بود اما تاکنون این کار تاخیر زیادی داشته است.  «امید حاجتی» با بیان این‌که در تدوین سند توسعه شیلات خوزستان فکر می‌کنم پیشرفت کار بسیار کم است، اظهار می‌کند: این سند قرار بود مهر سال 95 تدوین شود. علی‌رغم محدودیت‌های مالی، ما هیچ مشکلی در مورد تخصیص و تزریق اعتبارات بیشتر برای تدوین سند توسعه شیلات استان نداریم. 

وی می‌افزاید: در سند توسعه شیلات خوزستان که در حال تدوین است فقط به دنبال شاخص‌های کمّی نیستیم و شاخص‌های کیفی بسیار مورد توجه قرار دارد. اجرای این سند مستلزم آن است که در تمام مراحل تدوین و تصویب نهایی، نظر تمام دستگاه‌های ذی‌ربط اخذ و تعامل خوبی در این زمینه انجام شود تا در اجرا مشکلی به وجود نیاید.  رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌‌ریزی استان با تاکید بر لزوم تقویت زیرساخت‌های لازم برای اجرای این سند بیان می‌کند: باید در تدوین نهایی این سند از ظرفیت‌های علمی و دانشگاهی استفاده شود. همچنین در زمان تحویل سند باید شرکت‌های آب و برق و سازمان محیط ‌زیست حضور داشته باشند. اگر از نظر آنها ایرادی در این سند وجود داشته باشد، قابلیت اجرایی نخواهد داشت.

 نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از کند بودن عملیات تدوین سند توسعه شیلات خوزستان می‌گوید: شیلات خوزستان وضعیت مبهمی دارد و معلوم نیست که اصلا برنامه‌ای برای توسعه این صنعت در استان وجود دارد یا خیر. «عباس پاپی‌زاده» می‌افزاید: تعدادی از نمایندگان خوزستان عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هستند و اداره‌کل شیلات خوزستان باید به‌ صورت منظم به این افراد گزارش دهد تا بدانیم کار در چه مرحله‌ای قرار دارد. 


قول استاندار 

«سند توسعه شیلات استان بعد از 4 سال بررسی و مطالعه علمی تا پایان امسال به تصویب می‌رسد. » اینها بخشی از صحبت‌های استاندار خوزستان است.  «غلامرضا شریعتی» یادآور می‌شود: کار مطالعاتی این سند به مراحل پایانی رسیده است. مردم باید بدانند که برای تهیه و تدوین آن فعالیت‌های علمی و پژوهشی گسترده‌ای انجام شده و بر اساس وعده مشاور طرح، این سند تا قبل از آغاز سال جدید نهایی می‌شود و به تصویب می‌رسد.  وی ادامه می‌دهد: این سند، چشم‌انداز استان را در حوزه شیلات برای 20 سال آینده ترسیم می‌کند. در 4 سال گذشته سرفصل‌هایی از آن تکمیل شده و در اختیار ستاد توسعه شیلات خوزستان قرار گرفته و بخش‌هایی از آن اجرایی شده است.  شریعتی بیان می‌کند: خوزستان مستعدترین منطقه برای پرورش ماهیان خاویاری است به همین دلیل در ستاد شیلات استان از شرکت‌های آب و برق خواسته شده است آب مورد نیاز را برای طرح پرورش ماهی در قفس در شهرستان دزفول تخصیص دهند. 


مطالعاتی برای بهره‌برداری در 2 دهه آینده

با وجود انتقادهای فراوان، مدیرکل شیلات خوزستان معتقد است که تاکنون تاخیر زیادی در تدوین سند توسعه شیلات خوزستان به ‌وجود نیامده است. «نبی‌الله خون‌میرزایی» در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‌کند: ما در این سند مطالعاتی به ‌دنبال تدوین کامل ظرفیت‌ها و شناسایی همه تهدیدها بودیم. به همین دلیل سعی کردیم مطالعات به ‌صورت کامل انجام شود. می‌خواستیم ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری و بسترهای موجود به ‌صورت کمّی، کیفی و عددی مشخص شود. در طول تدوین سند سوالات جدیدی برای ما به ‌وجود آمد که به ‌دنبال پاسخ دادن به همه آنها بودیم. 

وی با بیان این‌که سیاست قبلی اداره‌کل شیلات خوزستان توسعه آبزی‌پروری در کل استان نبود، ادامه می‌دهد: در سند جدید به دنبال شناسایی این ظرفیت‌ها در همه شهرها هستیم. برای نمونه، به آب شور لالی و زهاب‌های خرمشهر که هم‌اکنون به‌ عنوان معضل شناخته می‌شوند، به عنوان ظرفیتی برای سرمایه‌گذاری پرداخته‌ایم. وی بیان می‌کند: ما می‌خواستیم با به‌روزترین آمار و جدیدترین اطلاعات فرصت‌های سرمایه‌گذاری را استخراج کنیم تا بتوان به مدت 2 دهه از این مطالعات بهره برد. 


ظرفیت بالا برای آبزی‌پروری 

خون‌میرزایی با بیان این‌که خوزستان چهارمین استان کشور در حوزه صیادی است، می‌گوید: سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر به دلیل دسترسی به آب‌های آزاد و صیادی از اقیانوس‌ در جایگاه‌های اول تا سوم قرار دارند. ما در حوزه صیادی به دنبال حفظ جایگاه خود هستیم چراکه صید از دریا و آب‌های آزاد برای صیاد خوزستانی هزینه‌بر است.  مدیرکل شیلات خوزستان با بیان این‌که خوزستان بزرگ‌ترین تولیدکننده ماهیان گرم‌آبی در کشور است، می‌افزاید: در حوزه آبزی‌پروری با اختلاف هزار تن در جایگاه دوم کشور قرار داریم. سال گذشته 122 هزار تن مجموع تولیدات ما بود و امسال به دلیل خشکسالی این تولیدات کاهش پیدا می‌کند. اما سال آینده، با توجه به بارش‌های خوبی که داشته‌ایم، دوباره به جایگاه اول بازمی‌گردیم و بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات آبزی‌پروری می‌شویم. 
***
تسریع روند تدوین سند توسعه شیلات خوزستان سبب بهبود عملکرد صیادی و آبزی‌پروری در این استان می‌شود و تعلل در تدوین آن هدر رفتن منابع استانی و خسارت‌های ملی را در این حوزه به دنبال دارد. حالا باید دید که وعده این بار مسئولان خوزستانی برای بهره‌برداری از این سند تا پایان امسال محقق می‌شود یا ماننده وعده گذشته دوباره تدوین این سند به تاخیر می‌افتد. 

این خبر را به اشتراک بگذارید