• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 10 دی 1397
کد مطلب : 42981
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/4P91
+
-

اجاق سرد پخت و پز در زنجان

بسیاری از واحدهای صنفی کبابی، کله‌پزی، فست‌فودی و حلیم‌پزی زنجان به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شدند

اصناف
اجاق سرد پخت و پز در زنجان

 زهرا هادیلو|   زنجان - خبرنگار:  

 کله‌پاچه یکی از غذاهای محبوب ایرانی‌ها برای صرف صبحانه است. اما خوردن این خوراک چرب و چیلی برای خود قاعده‌‌ای دارد. طباخ‌ها صبح زود قبل از آن‌که خورشید بر زمین بتابد به مغازه می‌روند و آن را بار می‌گذارند. عقربه‌های ساعت که به 8 می‌رسد دیگ طباخ‌ها خالی می‌شود و این به آن معنی است که برای صرف چنین صبحانه‌ای باید صبح زود از خواب بیدار شوی. اما حال با وضعیت تورمی که بر همه بخش‌های زندگی مردم سایه افکنده، کله‌پاچه نیز گران شده است. از طرف دیگر، طباخ‌ها نیز مثل سابق دیگ‌هایشان پر نیست و همین که چند مشتری را راه بیندازد راضی هستند.

حاج ابوالفضل مهدیون، رئیس اتحادیه کبابی‌ها، کله‌پزی‌ها، فست‌فود و حلیم‌پزان شهرستان زنجان است. وی در گفت‌و‌گو با همشهری از وضعیت این صنف می‌گوید و بر این باور است که برای برون‌رفت از این شرایط باید صبر کرد. 


کاهش کشتار

مهدیون با اشاره به این‌که 280 نفر عضو این اتحادیه هستند، می‌گوید: کشتار کم شده است و دیگر مثل سابق کله‌پاچه پخت نمی‌شود.
وی با بیان این‌که پیش‌تر کله‌پاچه وارداتی داشتیم، می‌افزاید: 2 سال پیش واردات داشتیم، اما در حال حاضر از کشتارهایی که در زنجان انجام می‌شود، استفاده می‌کنیم. 
رئیس اتحادیه کبابی‌ها، کله‌پزی‌ها، فست‌فود و حلیم‌پزان شهرستان زنجان، قیمت یک پرس کله‌پاچه را 70 هزار تومان اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد: تعداد مشتری‌ها کم شده است و بسیاری از فعالان این عرصه واحدهای خود را تعطیل کرده‌اند تا آنجا که امسال 10 طباخ جواز خود را باطل کرده‌اند. 

گرانی گوشت بدان جا رسیده است که خانواده‌های کم‌بضاعت به‌ندرت می‌توانند آن را در سبد غذایی خود بگنجانند و کمتر به سراغ آن بروند. کله‌پاچه نیز دست‌کمی از گوشت ندارد. 
مهدیون در این مورد می‌گوید: در شرایط حاضر چاره‌ای جز صبر نداریم و باید با وضعیت موجود بسازیم. 


کاهش ساندویچ‌فروشی‌ها

در ظاهر قضیه این‌طور به نظر می‌رسد که تعداد ساندویچی‌ها و فست‌فودی‌ها در شهر افزایش یافته است اما رئیس اتحادیه کبابی‌ها، کله‌پزی‌ها، فست‌فود و حلیم‌پزان شهرستان زنجان بر این باور است که وجود 140 ساندویچی و فست‌فودی در زنجان آمار زیادی نیست، چراکه پیش‌تر تعداد آنها 180 واحد بود اما به دلیل گرانی گوشت و دیگر هزینه‌ها نتوانستند در فضای رقابتی بمانند.
مهدیون ادامه می‌دهد: در شرایطی که هر کیلوگرم ژامبون 18 هزار تومان شده است به‌سختی می‌توان به فعالیت ادامه داد. گرانی مواد غذایی تا سه برابر موجب شده فقط چند ساندویچی و فست‌فودی بزرگ به فعالیت خود ادامه دهند. همه اینها در حالی رخ می‌دهد که نرخ‌های اغذیه‌فروشی بالا نرفته است. 

وی در پاسخ به این سوال که همزمان با ایام ماه رمضان بر نرخ کبابی‌ها و ساندویچی‌ها 10 درصد اضافه شد، آیا این میزان کافی نیست، اظهار می‌کند: اضافه شدن 10 درصدی در شرایطی بود که ما با این همه گرانی مواجه نبودیم اما حال با گرانی چند برابری مواجهیم. البته فعلاً افزایش نرخ‌ها را در برنامه نداریم اما باید دید اوضاع در آینده به چه شکلی پیش می‌رود. 


حلیم مشتری ندارد

 طبق گفته رئیس اتحادیه کبابی‌ها، کله‌پزی‌ها، فست‌فود و حلیم‌پزان شهرستان زنجان، 24 واحد حلیم‌پزی در شهر فعالند. وی در مورد وضعیت این صنف می‌گوید: به دلیل افزایش قیمت گوشت دیگر دست و دل حلیم‌پزان نیز به کار نمی‌رود، چراکه مشتری آنها نیز کم شده است. این در حالی است که هزینه‌هایی مانند اجاره‌بهای مغازه و حقوق کارگر نیز روند صعودی به خود گرفته است. 


کم شدن کشتار طبیعی است 

مدیرعامل کشتارگاه صنعتی زنجان در گفت‌و‌گو با همشهری در مورد کاهش کشتار دام می‌گوید: در فصل‌های سرد سال طبیعی است که تعداد کشتار کم شود. 
مهدی مرادی با اعلام این‌که عوامل دیگری نیز در این خصوص دخیلند، می‌افزاید: توزیع گوشت وارداتی برزیلی که زیر نظر تنظیم بازار است و همچنین توزیع گوشت وارداتی گرم از تهران از دلایلی است که می‌توان به آن اشاره کرد. 

وی سپس از قاچاق دام سخن به میان می‌آورد و می‌گوید: به دلیل کاهش ارزش پول ایران کشورهایی مانند عراق بیشترین متقاضی دام هستند که متأسفانه همین مساله موضوع قاچاق دام را پررنگ کرده است. 
مرادی به افزایش قیمت هر کیلوگرم گوشت دام زنده و ادامه می‌دهد: پیش‌تر هر کیلو گوشت 22 هزار تومان بود که ‌اکنون به 26 هزار تومان رسیده است. هرچند ما بر این باوریم که کم شدن کشتار به کاهش مصرف نیز بستگی دارد. 

مدیرعامل کشتارگاه صنعتی زنجان در ادامه به موضوع حمایت دولت اشاره می‌کند و می‌گوید: در سایه حمایت‌ها می‌توان به افزایش تولید دام و کاهش نهاده‌های دامی امیدوار بود. هرچند عواملی مانند نوسان قیمت ارز هم در این قضیه دخیل است. وی به بار روانی جامعه در افزایش قیمت‌ها نیز اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: همواره نوسان نرخ ارز بار روانی در جامعه ایجاد می‌کند که نتیجه آن بالا رفتن قیمت کالاهای اساسی است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید