راه دشوار«گیزمل سفلی» تا آبادانی
دهیار روستا: شبکه توزیع آب آشامیدنی در «گیزمل سفلی» وجود ندارد
روحالله زرین| دیواندره- خبرنگار:
گیزمل سفلی روستایی در ۵۷ کیلومتری بخش سارال دیواندره است که با وجود قدمت چند صد ساله هنوز امکانات عمرانی و رفاهی چندانی در آن وجود ندارد. این در حالی است که این منطقه دارای ظرفیتهای طبیعی مانند اراضی کشاورزی و مراتع سرسبز است. نبود شغل مناسب و کمبود امکانات موجب شده در چند سال اخیر چندخانواده به شهر مهاجرت کنند و به مشاغل کاذبی مانند کارگری و دستفروشی روی آورند. همچنین این مساله موجب کاهش ساختوساز در روستا شده است. به نحوی که بافت مسکونی روستا ساختاری قدیمی و فرسوده دارد.
معرفی روستا
دهیار گیزمل سفلی میگوید: این روستا در ۵۷ کیلومتری دیواندره و در بخش سارال میان درهای زیبا و سرسبز قرار دارد. «سالار محمدی» ادامه میدهد: این روستا دارای ۷۰ خانوار و ۳۰۰ نفر جمعیت است. در چند سال اخیر از این میزان حدود ۵ خانواده با ۳۰ نفر جمعیت به شهر مهاجرت کرده است. وی میافزاید: بافت مسکونی روستا حدود یک و نیم هکتار است.
چندین کوچه خاکی بدون خیابان
در آن به صورت سنتی و عدم تعریض شکل گرفته است. محمدی تصریح میکند: با وجود رودخانه دائم و چشمههای کوهستانی، شبکه توزیع آب آشامیدنی در گیزمل سفلی وجود ندارد. به نحوی که در برخی فصول سال تنها روزانه یک ساعت آب آشامیدنی در اختیار خانوارها قرار میگیرد.
دهیار این روستا ادامه میدهد: حدود هزار متر از طرح اصلی هدایت فاضلاب خانگی روستا اجرا شده است. به دلیل نبود اعتبار مالی به منظور ایجاد چاه سپتیک فاضلاب روستا وارد رودخانه میشود، این مساله موجب بروز بیماریهای مشترک میان انسان و دام در منطقه میشود. محمدی ادامه میدهد: تهیه لوله و تجهیزات انتقال آب در شبکه روستا ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد، همچنین با برآوردهای صورت گرفته انتقال کامل فاضلاب از معابر روستا به صورت لولهگذاری زیرزمینی نیازمند اعتبار مالی ۳۵ میلیون تومانی است. محمدی میافزاید: جاده گیزمل سفلی تا شهر آسفالت است. با وجود این، به دلیل عمر بیش از چند دهه فرسوده است و نبود علائم هشداردهنده جادهای، تعریض نشدن جاده، کمبود شانه خاکی و... موجب حادثهخیزی جاده روستایی این منطقه شده است.
نیازمندیها
عضو شورای اسلامی روستای گیزمل سفلی میگوید: تنها مدرسه این روستا عمر نزدیک به ۴۰ سال دارد. این مکان فرسوده نمیتواند محیط مناسبی برای دانشآموزان گیزمل سفلی را فراهم کند. «کمال پیوند» ادامه میدهد: این روستا نیازمند احداث ۳ خیابان اصلی و ۱۷ کوچه فرعی متناسب با اصول توسعه روستایی است. وی میافزاید: تمام معابر گیزمل سفلی خاکی است که در فصول بارندگی تردد در آن با مشکل مواجه است.
از این رو ضرورت ۳ هزار و ۵۰۰ متر پیادهروسازی و سنگفرش احداث شود. چنین شرایطی نیازمند اعتبار مالی نزدیک به ۴۰ میلیون تومان است. پیوند تصریح میکند: هیچگونه عملیات عمرانی طرح هادی در گیزمل سفلی اجرا نشده است. این در حالی است که این روستا تنها ۷ کیلومتر با بخش سارال دیواندره فاصله دارد.
عضو شورای اسلامی این روستا ادامه میدهد: به منظور هدایت آبهای سطحی و کاهش آلودگی سطح روستا ضرورت دارد حدود ۴ هزار متر جدولگذاری ایجاد شود. پیوند میافزاید: اجرایی شدن برخی طرحهای هادی در این روستا مانند نوسازی معابر نیازمند ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار است. با وجود برآوردهای صورت گرفته و جانماییهای مشخص شده هنوز هیچ دستگاه اجرایی حاضر به پرداخت اعتبار مالی به روستای گیزمل سفلی نشده است. عضو شورای اسلامی این روستا ادامه میدهد: تنها پارک کودک این روستا سفلی به دلیل نبود امکانات و تجهیزات بازی به حال خود رها شده است. این در حالی است که چندین قطعه زمین اهدایی از سوی مردم روستا به منظور ایجاد سالن ورزشی و فضای بازی اختصاص یافته است.
دردل اهالی
یکی از ساکنان این روستا میگوید: آنتندهی شبکه تلفن همراه در گیزمل سفلی ضعیف است. همچنین اینترنت در آن وجود ندارد، این مساله موجب شده برای بسیاری از فعالیتهای بانکی و مدرسهای، ساعتها زمان برای رفتن به شهر صرف شود.
«صالح نوریزاد» ادامه میدهد: طبق بقایای بهجامانده در کتیبهها و سنگنگارههای موجود قدمت این روستا به ۴ هزار سال پیش بازمیگردد و نامگذاری گیزمل از واژهای آذری شکل گرفته است. وی میافزاید: درمانگاه و مرکز بهداشتی برای ارائه خدمات درمانی در این روستا وجود ندارد. مردم برای مداوای بیماری و دریافت خدمات مشاورهای، درمانی و دارویی باید به روستاهای همجوار یا دیواندره بروند. به دلیل نبود خطوط مسافربری روستایی این شرایط نیازمند پرداخت هزینه فراوانی است.
ظرفیتهای گیزمل سفلی
یکی از ساکنان گیزمل سفلی میگوید: این روستا در میان درهای خوش آبوهوا و سرسبز قرار گرفته است. «یحیی سلیمی» ادامه میدهد: ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار اراضی در گیزمل سفلی وجود دارد که شامل هزار و ۹۰۰ هکتار مرتع و ۳۰۰ هکتار اراضی کشاورزی است، از این میزان ۳۰ هکتار آن را باغها و ۳۰ هکتار دیگر به کشت محصولات آبی اختصاص یافته است.
وی میافزاید: عمده محصولات باغی این منطقه شامل هلو، آلو و زردآلو است. همچنین محصولات زراعی مانند یونجه، نخود، جو و عدس نیز در اراضی روستا کشت میشود.
سلیمی تصریح میکند: وجود مراتع سرسبز این منطقه صنعت دامپروری را رونق داده است. با صنایع تبدیلی محصولات دامی و بازار فروش محصولات لبنی میتوان اشتغال پایدار در روستا ایجاد کرد، ادامه این روند کاهش مهاجرت را به همراه دارد. در این زمینه در سال جاری ۴ خانواده از شهربه روستا «مهاجرت معکوس» داشتند.