اتاق شیشهای دولت الکترونیک
رئیسجمهوری دیروز از اجرای کامل دولت الکترونیک تا پایان دولت دوازدهم خبر داد؛ فرایندی که زندگی راحتتر و شفافیت را به دنبال دارد
دولت الکترونیک اصطلاحی است که زیاد به گوشمان خورده اما کمتر پیش میآید که دربارهاش به اندازه کافی اطلاعات وجود داشته باشد. اگر با شنیدن نام دولت الکترونیک به یاد سایتهای ناکارآمد و سرویسهای پردردسر میافتید شما هم در اشتباه هستید. دولت الکترونیک یعنی دیگر نیاز به هیچ دفتری نداشته باشید، برای گرفتن وام نیاز به ضامن نخواهید داشت یا برای کار راحتی مثل انتقال یک سند از این دفتر پیشخوان به آن دفتر نروید. درحالیکه مفهوم آن تا جایی گسترده است که میتواند جلوی فساد یا التهابات بازار را نیز بگیرد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری کشورمان روز گذشته از اجرای کامل دولت الکترونیک تا پایان دولتش خبر داده و تأکید کرده: اگر فرایندهایی مثل آنچه در بازار ارز رخ داد، بهصورت الکترونیکی سامان پیدا کند، فساد نیز حذف میشود. محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات نیز پیشتر بارها از لزوم الکترونیکیشدن تمام فرایندهای دولتی سخن به میان آورده و آن را باعث جلوگیری از فساد دانسته بود. او پیشتر به همشهری گفته بود: از تمام سازمانهای دولتی و کل سرویسهای ارائه شده، فقط یک یا 2 خدمت بهصورت تمامالکترونیکی و طبق اصول جهان دولت الکترونیک صورت میگیرد. او در تازهترین توییتش در همینباره تأکید کرده: «راه عبور از مشکلات داخلی شفافسازی و اجرای دولت الکترونیک است.»
دولت الکترونیک یک راهحل نوین است که اجرای یک فرایند را سریع، دقیق و روشن میکند. در این مدل، دستگاهها با یکدیگر مانند یک زنجیره پیوسته در ارتباط هستند و اطلاعاتشان را در اختیار یکدیگر میگذارند. تمام مسیر نیز از طریق الکترونیکی طی میشود و با وارد کردن یک شماره مشخص مثل کد ملی، تمام اطلاعات افراد در دسترس است. مفهوم دولت الکترونیک که کشورهای پیشرفته جهان آن را دنبال میکنند، به یک زنجیره برمیگردد که سازمانهای مختلف در مسیر آن قرار گرفتهاند و خدمات خاصی را به شهروندان ارائه میکنند.
دولت الکترونیک سایتسازی نیست
به گزارش همشهری، معمولا سازمانهای دولتی تصور میکنند با بالا آوردن یک سایت و ساخت اپلیکیشن، وظیفهشان در قبال الکترونیکیشدن را به پایان رساندهاند. در نتیجه رقابت بر سر ساخت سایت با هزینههای زیاد، بالا میگیرد بدون اینکه فرایند تسهیل شده باشد. در بسیاری از موارد شهروند برای دریافت یکسری خدمات میتواند اطلاعاتش را وارد کند اما در نهایت مجبور میشود برای ارائه مدارک از کپی شناسنامه و کارت ملی گرفته تا هزار چیز دیگر به دفاتر و ادارات برود.
چه کسانی عضو سیستم هستند؟
در دولت الکترونیک تمام سازمانها اطلاعاتشان را با یکدیگر به اشتراک میگذارند؛ از سازمان ثبت احوال گرفته تا اداره امور مالیاتی، سازمان سنجش، دانشگاهها، بانکها، بیمارستانها و... به یکدیگر متصل هستند و دادهها در یک زنجیره به یکدیگر متصل شده است. در این سامانه هرکدام از سازمانها میتوانند با وارد کردن شماره ملی متقاضی بخشی از اطلاعات مورد نیازشان را پیدا کنند.
شفاف و بدون کاغذ
تمام فرایندهای کاغذمحور در دولت الکترونیک حذف میشود. در عین حال، استعلام اطلاعات از نهادهایی مثل قوه قضاییه که معمولا زمانبر است، مدت کوتاهی طول میکشد. بعضی ملزومات اداری قدیمی نیز بهطور کامل حذف میشود. برای مثال، وقتی شهروندی برای دریافت وام به یک بانک میرود، نباید چند ضامن ارائه کند چون در دولت الکترونیک میتوان اعتبار مالی متقاضی را بهصورت کامل دید و درباره آن تصمیم گرفت.