بیسوادی 8 درصد جمعیت لرستان
شهرستان دوره چگنی بیشترین درصد بیسوادی را بین شهرستانهای لرستان دارد
فاطمه حافظی| خرم آباد - خبرنگار :
بر اساس سرشماری سال 95 لرستان جزو 6 استان نخست کشور با بیشترین درصد بیسوادی است. حل این مساله اهتمام جدی مسئولان و متولیان حوزه آموزش را میطلبد چراکه با وجود رشد آمار سوادآموزان، این استان همچنان نرخ بیسوادی بالایی دارد.
در جامعه هدف سوادآموزی استان که بین 10 تا 49 سال سن دارند، 8 درصد بیسواد مطلق گزارش شده است. در حقیقت بیش از 86 هزار بیسواد در استان وجود دارد که آماری نگرانکننده است. لرستان همچنان بین استانهای کمبهره از سواد قرار دارد و برای رفع این معضل باید گامهای اساسیتری برداشته شود.
17 درصد بیسواد میان افراد بالای 6 سال
یک کارشناس ارشد مدیریت آموزشی میگوید: آمار بیسوادی در استان نگرانکننده است.
«حامد علیپور» میافزاید: نرخ کلی سواد افراد بالای 6 سال در لرستان بر اساس سرشماری دوره گذشته، 83 درصد است که وجود 17 درصد بیسواد را در این استان نشان میدهد.
وی با بیان اینکه لرستان در جایگاه 26 از نظر میزان برخورداری از سواد در سطح کشور قرار دارد، ادامه میدهد: در حوزه سوادآموزی نیز با وجود اقدامات بسیار خوبی که انجام گرفته، همچنان بیسوادی در لرستان ریشهکن نشده و در گروه سنی 10 تا 49 سال نیز 8 درصد بیسوادی مطلق وجود دارد.
علیپور با بیان اینکه آمارها در زمینه سوادآموزی باید با واقعیات منطبق شوند، میافزاید: برای افزایش نرخ سواد در لرستان باید تنگناها و موانع اصلی فراروی سوادآموزی شناسایی و رفع شوند.
بیسوادی در روستاها
یک کارشناس سوادآموزی نیز به همشهری میگوید: برخی عوامل باعث دوری روستاییان از تحصیل شده و به همین دلیل نرخ بیسوادی مطلق در مناطق روستایی بالاست.
«محمدحسین امیری» میافزاید: بسیاری از خانوادههای روستایی در لرستان به دلیل بیکاری راهی شهرهای بزرگ میشوند و به این ترتیب از باسواد شدن باز میمانند، آمارها هم این موضوع را لحاظ نمیکنند.
امیری میگوید: اقتصاد ضعیف، پراکندگی و صعبالعبور بودن برخی مناطق روستایی، دشواری دسترسی ساکنان این مناطق به مدارس در گذشته و ناآگاهی مردم از تاثیر سواد بر بهبود کیفیت زندگی از جمله مهمترین موانع بر سر راه سوادآموزی افراد در لرستان است.
نرخ سواد 6/92 درصدی بین 10تا 49 سالهها
مدیرکل آموزش و پرورش لرستان نیز در گفتوگو با همشهری اظهار میکند: درصد باسوادی افراد بین ۱۰ تا ۴۹ سال که جامعه هدف سوادآموزی استان هستند، 6/92 درصد است.
«رضا زینیوند مقدم» میافزاید: بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 95، 83 درصد افراد بالای 6 سال استان باسواد هستند که در مقایسه با سرشماری سال 90 به میزان 6/2 درصد افزایش تعداد سوادآموزان را داشتهایم.
وی ادامه میدهد: آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی تفاهمنامهای منعقد کردهاند که بر اساس آن باید در سال تحصیلی جاری 17 هزار و 500 نفر در استان باسواد شوند.
خرمآباد و چگنی، باسوادترین و کمسوادترین
این مسئول با بیان اینکه شهرستان خرمآباد با 3/95 درصد بالاترین درصد باسوادی را در استان دارد، ادامه میدهد: شهرستان دوره در چگنی با 7/86 درصد نیز کمترین درصد باسوادی را بین شهرستانهای لرستان دارد.
زینیوند بیان میکند: کمیته امداد امام خمینی (ره)، جهاد کشاورزی، سازمان زندانها، بهزیستی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای شناسایی و جذب بیسوادان در لرستان تعامل بسیار خوبی با آموزش و پرورش داشتهاند.
راهاندازی 14 مرکز یادگیری در لرستان
مدیرکل آموزش و پرورش لرستان با بیان اینکه بیشترین آمار بیسوادی در مناطق روستایی است، میافزاید: مراکز یادگیری محلی به منظور جذب و آموزش افراد بیسواد در روستاهای لرستان راهاندازی شده و هماکنون 14 مرکز یادگیری محلی دایر است.
زینیوند عنوان میکند: 5500 آموزشدهنده در دوره اینترنتی توانمندسازی آموزشدهندگان شرکت کردهاند که از این تعداد 2800 نفر نمره قبولی گرفتهاند.
تحقق 97 درصدی یک تفاهمنامه
معاون سوادآموزی ادارهکل آموزش و پرورش لرستان نیز در گفتوگو با همشهری بیان میکند: 97 درصد تفاهمنامه آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی برای سواددار کردن افراد بیسواد در سال جاری محقق شده است.
«هاشم دالوند» با بیان اینکه امسال 17 هزار و 500 نفر را زیر پوشش برنامه سوادآموزی قرار دادهایم، میافزاید: این تعداد افراد بر اساس حجم ابلاغی در دستور کار سوادآموزی لرستان قرار گرفتهاند.
وی میگوید: از تعداد یاد شده ۹ هزار نفر در دوره سوادآموزی، 7 هزار نفر در دوره انتقال و 1500 نفر در دوره تحکیم سوادآموزی قرار دارند.
معاون سوادآموزی ادارهکل آموزش و پرورش لرستان ادامه میدهد: ٨۶ هزار و ۳۹۴ بیسواد مطلق در لرستان وجود دارد که از این تعداد ۳۱ هزار و ۶۹۶ نفر مرد و ۵۴ هزار و ۶۹۷ نفر نیز زن هستند.
وی بیان میکند: سوادآموزی لرستان در زمینه حوزههای فعالیت سوادآموزی رتبه عالی را در کشور کسب کرده و بین استانهای کمبهره از سواد جهش محسوسی داشته است.
رایگان بودن خدمات برای سوادآموزان
معاون سوادآموزی ادارهکل آموزش و پرورش لرستان ادامه میدهد: آموزش و پرورش لرستان موظف بود در سالهای ۹۴ و ۹۵ برای آموزش ۲۳ هزار نفر از افراد کمسواد و بیسواد استان اقدام کند که خوشبختانه تعهد آموزش و پرورش لرستان در خصوص سوادآموزی در استان به طور 100 درصدی محقق و اجرا شده است.
وی میافزاید: از دید نهضت سوادآموزی افرادی که مدرک کمتر از سوم ابتدایی دارند، بیسواد و افرادی هم که گواهی پایان دوره ابتدایی را اخذ نکردهاند، کمسواد محسوب میشوند.
دالوند با بیان اینکه تمام خدمات ارائه شده به سوادآموزان رایگان است، عنوان میکند: آموزشدهندگان به ازای آموزش هر فرد بیسواد 720 هزار تومان و برای آموزش سوادآموزان در دوره انتقال 840 هزار تومان دریافت میکنند. 130 هزار تومان نیز به عنوان هدیه قبولی به سوادآموزان پرداخت میشود.