• یکشنبه 4 مرداد 1405
  • ١١ صفر ١٤٤٨
  • 2026 Jul 26
یکشنبه 4 مرداد 1405
کد مطلب : 279241
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/86OXg
+
-

‌پرسه‌ای در مرز زندگی و مرگ

‌پرسه‌ای در مرز زندگی و مرگ

امانوئل بوو، نویسنده‌ای که سال‌ها در سایه ماند اما امروز از مهم‌ترین چهره‌های ادبیات مدرن فرانسه به شمار می‌رود، در رمان کوتاه «شب آخر» بار دیگر توانایی خیره‌کننده‌اش را در کاوش تاریک‌ترین لایه‌های ذهن انسان به نمایش می‌گذارد. این رمان کوتاه که به‌تازگی با ترجمه روان قاسم مؤمنی از سوی نشر ماهی منتشر شده، روایتی فشرده، پرتعلیق و عمیق از واپسین شب زندگی مردی است که تصمیم گرفته به زندگی خود پایان دهد.
قهرمان داستان در خیابان‌های شهر سرگردان است؛ میان آدم‌هایی که هریک حضوری گذرا در زندگی‌اش پیدا می‌کنند و خاطراتی که بی‌وقفه به ذهنش هجوم می‌آورند. او در آستانه مرگ، گذشته، شکست‌ها، آرزوهای بربادرفته و کورسوهای امید را دوباره مرور می‌کند. بوو بدون آنکه به احساسات‌گرایی یا قضاوت اخلاقی پناه ببرد، خواننده را به سفری درونی می‌برد؛ سفری که در آن مرز میان ناامیدی و امید، زندگی و مرگ، هر لحظه جابه‌جا می‌شود.
قدرت اصلی «شب آخر» در نثر موجز، بی‌پیرایه و دقیق نویسنده نهفته است. بوو با کمترین کلمات، بیشترین تأثیر را می‌آفریند و از دل جزئیات ساده، تصویری تکان‌دهنده از تنهایی، اضطراب و شکنندگی انسان مدرن ارائه می‌دهد؛ ویژگی‌ای که تحسین نویسندگانی چون ساموئل بکت را برانگیخته است. فضای روان‌شناختی و پرتنش رمان بسیاری از خوانندگان را به یاد آثار داستایفسکی می‌اندازد، اما صدای بوو کاملا‌ مستقل و منحصربه‌فرد است.
ترجمه قاسم مؤمنی نیز با حفظ ایجاز و آهنگ نثر بوو، این جهان تیره و درعین‌حال انسانی را به فارسی منتقل کرده است. انتشار این اثر در ادامه معرفی آثار امانوئل بوو توسط نشر ماهی، فرصت ارزشمندی برای آشنایی بیشتر با نویسنده‌ای است که سال‌ها پس از مرگش دوباره کشف شد و امروز یکی از صداهای مهم ادبیات قرن بیستم محسوب می‌شود. 
«شب آخر» کتابی کم‌حجم اما ماندگار است؛ روایتی که نشان می‌دهد گاهی سرنوشت یک انسان را می‌توان تنها در طول یک شب روایت کرد. نشر ماهی چاپ نخست این کتاب را در 144صفحه با قطع جیبی به بهای 280هزار تومان منتشر کرده است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید