• یکشنبه 7 تیر 1405
  • ١٢ محرم ١٤٤٨
  • 2026 Jun 28
یکشنبه 7 تیر 1405
کد مطلب : 278017
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/D9JOK
+
-

میز مذاکره ترک خورد

آمریکا بندهایی از تفاهمش با ایران ‌را از همان روزهای اول نقض کرد

گزارش1
میز مذاکره ترک خورد

علیرضا احمدی | روزنامه‌نگار

حمله جمعه شب نیروهای آمریکایی به اهدافی در خاک ایران، تازه‌ترین مورد از نقض تفاهمنامه اخیر تهران و واشنگتن بود؛ تفاهمی که به‌نظر می‌رسد با عدم‌اراده طرف آمریکایی برای پایبندی به تعهداتش، ترک خورده و دستیابی به «توافق نهایی» نیز بیش ازپیش در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته‌ است.‌نقض آتش‌بس و تفاهمنامه ازسوی طرف آمریکایی در شرایطی بود که اگرچه این سند با هدف کاهش تنش‌ها و ایجاد بستری مناسب برای ادامه مذاکرات امضا شد، اما رویکردهای واشنگتن و تل‌آویو نشان داد که طرف مقابل همچنان در مسیر تنش‌زایی گام برمی‌دارد. از یک‌سو رژیم‌صهیونیستی همچنان در لبنان به نقض آتش‌بس ادامه می‌دهد و ازسوی دیگر، سنتکام با بهانه‌های واهی، به اهدافی در خاک ایران حمله می‌کند؛ اینها در کنار ادامه رویکرد «تهدید محور» رئیس‌جمهور آمریکا، گویای بی‌ارادگی کاخ‌سفید برای پیشرفت مذاکرات در مسیر مورد انتظار است. مجموعه این اقدام‌ها نشان می‌دهد واشنگتن به تعهدهای سیاسی و امنیتی خود در چارچوب «یادداشت تفاهم» پایبند نبوده‌است؛ رویکردی که تداوم آن، نه‌تنها آینده مذاکرات را با ابهام مواجه می‌کند بلکه مسئولیت پیامدهای احتمالی تشدید بحران نیز با طرف آمریکایی خواهد بود.

‌نقض آتش‌بس در لبنان
 اقدام: استمرار حملات رژیم‌صهیونیستی به لبنان
 استناد: نقض بند یک یادداشت‌تفاهم ایران و آمریکا
 محتوا: ایران و آمریکا، به همراه متحدان خود در جنگ جاری، با امضای این یادداشت‌تفاهم پایان فوری و دائمی جنگ را در همه جبهه‌ها، ازجمله لبنان اعلام می‌کنند.

موارد نقض:
 مقام‌های صهیونیست در روزهای اخیر بارها تأکید کرده‌اند که از لبنان عقب‌نشینی نخواهند کرد؛ موضوعی که نقض آشکار آتش‌بس به‌حساب می‌آید.
 ارتش رژیم‌صهیونیستی پس از امضای یادداشت‌تفاهم میان ایران و آمریکا، بیش از صدها بار آتش‌بس در لبنان را نقض کرده ‌است.
 روز جمعه، 5تیرماه رژیم صهیونیستی با پخش اعلامیه‌های تهدیدآمیز بر فراز شهرک «المنصوری» شهر صور در جنوب لبنان، از شهروندان این منطقه خواست منازل خود را ترک کنند؛ اقدامی که پس از امضای تفاهمنامه بارها تکرار شده‌است.
 تل‌آویو حتی با وجود دستیابی به چارچوب توافق با بیروت، همچنان بر عدم‌پایان اشغالگری در لبنان تأکید دارد.
 ارتش صهیونیستی در روزهای اخیر به تخریب و آتش زدن منازل در شهرک «مرکبا» واقع در «مرجعیون» در جنوب لبنان ادامه داده ‌است.
روز جمعه و با وجود انتشار خبر توافق بیروت و تل‌آویو، یک پهپاد اسرائیلی شهرک «المنصوری» در صور در جنوب لبنان را هدف حمله هوایی قرار داد و جنگنده‌های اسرائیلی نیز 2 حمله هوایی علیه شهرک النبطیه الفوقا  انجام دادند.
 روز پنجشنبه گذشته و حمله موشکی یک پهپاد صهیونیستی، 2 شهروند غیرنظامی به شهادت رسیدند.

حمله به اهدافی در ایران
 اقدام: حمله سنتکام به اهدافی در ایران، ازجمله تاسیسات راداری ساحلی ایران

‌ استناد: 
 نقض بند یک یادداشت‌تفاهم ایران و آمریکا
 نقض بند 5یادداشت‌تفاهم مبنی بر مسئولیت جمهوری‌اسلامی در ترتیبات کنترل عبور و مرور در تنگه‌هرمز
 محتوا: ایران و آمریکا متعهد می‌شوند از این پس هیچ اقدام خصمانه‌ای علیه یکدیگر انجام ندهند و از تهدید یا استفاده از زور علیه یکدیگر خودداری کنند.
 ادعای آمریکا: واکنش به حمله پهپادی روز پنجشنبه گذشته به کشتی باری «اور لاولی» با پرچم سنگاپور 
 واکنش ایران: مورد هدف قرار دادن برخی نقاط استقرار ارتش تروریستی آمریکا در منطقه

‌ موارد نقض:
 سنتکام جمعه شب در اطلاعیه‌ای تأیید کرد که مواضع ذخیره‌سازی موشک و پهپاد و همچنین تاسیسات راداری ساحلی ایران را هدف حملات خود قرار داده ‌است.
 آمریکا با این اقدام، تعهد داده شده در بند 5یادداشت‌تفاهم، مبنی بر مسئولیت ایران در ترتیبات تردد در تنگه‌هرمز را نقض کرده ‌است.
 تحرکات و حضور هواپیماهای نظامی ارتش تروریستی رژیم صهیونیستی در آسمان برخی کشورهای همسایه به سمت ایران طی روزهای اخیر که با هشدار قاطع تهران مواجه شد.

ادامه تهدیدها و لفاظی‌ها
 اقدام: ادامه رویکرد تهدید ایران ازسوی رئیس‌جمهور آمریکا
 استناد: نقض آشکار بند یک یادداشت‌تفاهم ایران و آمریکا
 محتوا: ایران و آمریکا متعهد می‌شوند از این پس هیچ اقدام خصمانه‌ای علیه یکدیگر انجام ندهند و از «تهدید» یا استفاده از زور علیه یکدیگر خودداری کنند.

 موارد نقض: 
 25ژوئن/4تیر: پست ترامپ در تروث‌سوشال: سنا همین الان رأی خود را در قبال ایران از ۵۰-۴۸ مخالف، به ۵۰-۴۷ موافق تغییر(قطعنامه اختیارات جنگی ترامپ) داد. رند پال و بیل کسیدی رأی خود را تغییر دادند. با تشکر از رهبر اکثریت جان ثون، لیندسی گراهام، برنی مورنو و همه. این رأی به ایران هشدار می‌دهد.
 24ژوئن/ 3تیر: مارکو روبیو، وزیر امورخارجه آمریکا: رئیس‌جمهور ترامپ می‌خواهد ایران به یادداشت‌تفاهم پایبند باشد وگرنه گزینه‌های زیادی ازجمله بازگشت به تحریم‌ها دارد.
 24ژوئن/ 3تیر: پست ترامپ در تروث‌سوشال: من ایران را «گوشه رینگ»قرار داده‌ام، آماده سقوط است، حاضر است تقریباً هر چیزی به ما بدهد... آن‌وقت سنا تصمیم می‌گیرد یک رأی‌گیری بی‌موقع و بی‌معنی درباره «قانون اختیارات جنگی» انجام دهد و به حامی شماره یک تروریسم در جهان بگوید که ایالات متحده از کاری که من با آنها می‌کنم خوشش نمی‌آید و من باید متوقف شوم... من به هر طریقی که شده این کار را به سرانجام می‌رسانم، چون من همیشه کارهایم را به سرانجام می‌رسانم.
 23ژوئن/ 2تیر: پست ترامپ در تروث‌سوشال: موافقت کرده‌ام تنگه‌هرمز باز بماند و محاصره دریایی دیگری در کار نباشد. با این حال، همه کشتی‌ها در موقعیت خود باقی می‌مانند تا درصورت لزوم، محاصره مجدداً برقرار شود.

چشم‌انداز مذاکرات 
خبرنگار تیم مذاکره کننده: مذاکره‌کنندگان ایرانی پس از حمله بامداد دیروز آمریکا به سیریک، در جنوب ایران، در حال بررسی تعلیق مذاکرات فنی با آمریکا در سوئیس هستند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید