افزایش سن ازدواج دختران یک گام مثبت رو به جلو
لیلا ارشد، فعال حقوق کودک: خیلی روشن است که ازدواج دختران در سنین زیر 18سال، آسیبهای جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی بیشماری را در پی دارد.
کشور ما سال1372 به کنوانسیون حقوق کودک پیوست و همانند دیگر کشورهای عضو، کنوانسیونی را امضا کرد که پایان کودکی را 18سالگی تلقی کند. اما با وجود این، متأسفانه هنوز پایان کودکی در ایران مشخص نیست. یعنی دختران ما در 9سالگی مسئولیت کیفری دارند، اما از آن طرف در 18سالگی تازه میتوانند در انتخابات، رأی بدهد.
در 13سالگی میتوانند ازدواج کنند، اما در 18سالگی میتوانند برای اخذ گواهینامه راهنمایی و رانندگی اقدام کنند! علاوه بر اینها ما قانونی داریم که میگوید دختران با اذن ولی در سنین خیلی پایین یعنی در 8 و 9سالگی میتوانند ازدواج کنند. در عصر حاضر، 13سالگی برای ازدواج و 9سالگی برای قبول مسئولیت کیفری سن بسیار پایینی است. افراد در این سنین هنوز یک کودک هستند، یعنی نوجوان هم محسوب نمیشوند. بنابراین هر اندازه که ما پایان سن کودکی را به سن 18سال نزدیکتر کنیم، امنیتی برای کودکان و افقهای روشنی برای آینده و جامعهمان در نظر گرفتهایم. در شرایط پیچیده اجتماعی امروز، پذیرش مسئولیت یک خانواده و مسئولیت همسری در 13سالگی، زودهنگام و بهنوعی تضییع حقوق کودک محسوب میشود.
هر کدام از ما اگر کودکیمان را بهخاطر بیاوریم، بیشک پذیرش بار مسئولیت سنگین خانواده را در این سنین، یک ظلم تلقی خواهیم کرد. البته مشکلات بزرگتری در رابطه با ازدواج دختران در سنین کم مطرح است؛ مشکلاتی از قبیل بارداری که حتی جان این کودکان را تهدید میکند، چراکه آمار و ارقام خیلی جدی این موضوع را روشن کرده و نشان میدهد احتمال مرگومیر زنان باردار زیر 18سال بسیار بالاست. اینکه برخی فعالان مدنی، نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی و یا کسانی که دستی بر آتش دارد در تلاش هستند سن ازدواج دختران را از 13به 16سالگی افزایش دهند، اتفاق بسیار نیکویی است.
هرچند که به عقیده من ازدواج دختران در 15، 16سالگی هم، ازدواج زودهنگام و در سنین پایین محسوب میشود اما همین که ما قدم به قدم به اهدافمان نزدیکتر میشویم نکته بسیار مثبتی است. امیدوارم مخالفتی مبنی بر پایین آوردن سن ازدواج در 16سالگی، صورت نگیرد و لااقل سن ازدواج برای دختران، طبق همان چیزی که در طرح کودک همسری آمده، یعنی حداقل 16سال به تصویب برسد.