سقاخانهای که رضاخان ممنوعه اعلام کرد
سقاخانه نوروزخان در بازار آهنگران که به نام نوروزخان از یاران محمدحسنخان قاجار است، به سقاخانه ممنوعه تهران شهرت دارد. سقاخانه نوروزخان میان مردم بسیار ارزشمند و عزیز بود، تا جایی که مردم از شهرهای مختلف ایران برای ادای نذرهایشان به این سقاخانه میآمدند. همین استقبال گسترده بود که موجب شد پهلوی اول مردم را از توسل به این سقاخانه منع کند.
در این دوره پنجرههای سقاخانه را آهنی کردند، قفلهایی هم به درش زدند و عملا آن را به سقاخانه ممنوعه تبدیل کردند. با وجود این، مردم همچنان برای گرفتن حاجت به سقاخانه نوروزخان متوسل میشدند. بانی این سقاخانه فردی به نام نوروزخان ایشیک آقاسی، فرزند اللهوردیخان عزالدین از یاران محمدحسنخان قاجار بود.
نوروزخان در دوره فتحعلیشاه قاجار رئیس تشریفات دربار بود و علاوه بر ساخت این سقاخانه در جنوب خیابان بوذرجمهری، بانی ساخت حمام و تکیه نوروزخان هم شد. در دوره پهلوی اول برای توسعه شهر تهران و ساخت خیابان بوذرجمهری به سبک مدرن، بازارچه و سقاخانه نوروزخان را تخریب کردند. اما بهدلیل علاقه و ارادت مردم به این سقاخانه، بعد از تخریب، سقاخانه دیگری در جنوب خیابان بوذرجمهری و در شرق جلوخان شمالی مسجد امام خمینی فعلی ساخته شد. مردم به اعتبار نام سقاخانه قبلی، آن را نوروزخان خواندند. بانی بنای جدید سقاخانه نیز فردی به نام شیخ رضایی معروف به آقاسیدکمال بود.