• پنج شنبه 6 آذر 1404
  • الْخَمِيس 6 جمادی الثانی 1447
  • 2025 Nov 27
پنج شنبه 6 آذر 1404
کد مطلب : 267851
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pQkVm
+
-

مطالبه صریح مجلس برای توقف مصوبه سه‌نرخی

سیده‌زهرا عبداللهی؛ روزنامه‌نگار

در جلسه روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی موضوع بنزین و مصوبه دولت درباره سه‌نرخی‌کردن سوخت، به کانون تذکرات شفاهی و انتقادات جدی نمایندگان تبدیل شد. فضای صحن نشان داد که مسئله سوخت تنها یک تصمیم اقتصادی نیست، بلکه به‌عنوان موضوعی حساس با آثار اجتماعی، بودجه‌ای و معیشتی، دغدغه مشترک طیف گسترده‌ای از نمایندگان است. محور اصلی بسیاری از سخنان، مطالبه از رئیس‌جمهور برای پایبندی به وعده قبلی مبنی بر عدم افزایش قیمت بنزین بود.

  مطالبه صریح برای حفظ وعده رئیس‌جمهور
جواد نیک‌بین، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، نخستین نماینده‌ای بود که با لحنی تند نسبت به مصوبه سه‌نرخی واکنش نشان داد. او گفت خواهش می‌کنم بر مردم منت نگذاریم و نگوییم بنزین را ارزان می‌دهیم. به گفته نیک‌بین، زمانی که خودرویی با قیمت جهانی حدود شش تا ده هزار دلار، در داخل با نرخ سی تا پنجاه هزار دلار عرضه می‌شود، مردم عملاً پول رهن خودرو را پرداخت می‌کنند. او خطاب به رئیس‌جمهور تأکید کرد شما وعده داده‌اید بنزین گران نخواهد شد؛ بر وعده خود بایستید و جلوی اجرای این مصوبه را بگیرید.

 ابهام بزرگ درباره خودروهای صفر
همچنین غلامحسین پورکبگانی، نماینده بوشهر نیز مصوبه دولت برای سه‌نرخی‌کردن سوخت را دارای اشکالات اساسی دانست و هشدار داد سازوکار سهمیه بنزین خودروهای صفر همچنان مبهم است. همزمان، حاجی‌دلیگانی نماینده شاهین‌شهر نیز گفت: احتمال وجود اشکالات جدی در متن مصوبه درباره خودروهای جدید وجود دارد؛ خودروهایی که برخی مردم پس از سال‌ها پس‌انداز قادر به خرید آن می‌شوند. از نگاه او، نادیده‌گرفتن سهمیه این خودروها نوعی بی‌عدالتی آشکار است.

 ایده ملی‌سازی سوخت روی میز مجلس
موضوع ملی‌سازی بنزین از دیگر محورهای مهم بود. هادی هاشمی‌نیا، نماینده خرم‌آباد با انتقاد از رویه موجود گفت: دولت باید بنزین و گازوئیل را ملی کند. او افزود: قانون بودجه زیر پا گذاشته شده و قیمت بنزین افزایش یافته است. به اعتقاد او، زمانی می‌توان گفت سوخت ملی شده که سهمیه مشخصی با کد ملی برای هر فرد یا سرپرست خانوار تعیین شود و امکان انتقال آن از طریق اپلیکیشن و بازار مجازی وجود داشته باشد. او همچنین بر تغییر رویکرد از سیاست‌های پولی به سیاست‌های مالی هوشمند تأکید کرد تا عدالت اجتماعی در مصرف انرژی تحقق یابد.

 هشدار نسبت به فشار معیشتی بر طبقات پایین
در بخش دیگری از جلسه، مرتضی محمودی، نماینده تهران با تذکری صریح هشدار داد که افزایش قیمت بنزین کمر طبقات پایین جامعه را می‌شکند. او گفت: گران‌سازی بنزین گردن پولدارها را کلفت‌تر می‌کند و فشار آن مستقیم بر مردم مستضعف وارد می‌شود. از نظر او، پیش از هر تصمیم قیمتی، دولت باید مشخص کند چه کسانی مانع اتصال سهمیه به کارت بانکی و کد ملی شده‌اند و چرا با شبکه قاچاق گسترده سوخت برخورد نمی‌شود. او تأکید کرد بدون مقابله با قاچاق ساختاریافته، هر افزایش قیمتی تنها به زیان اقشار ضعیف است.

  انتقاد تند از خودروسازان؛ 
«مصرف را از مبدأ کنترل کنید»
عبدالحکیم آق‌آرکاکلی، نماینده گنبدکاووس نیز بحث را از زاویه دیگری مطرح کرد و گفت: کارخانه‌های خودروسازی را ببندید، چراکه خودروهای تولید داخل نه کیفیت دارند و نه ایمنی و از سوی دیگر بیشترین مصرف سوخت را در دنیا دارند. او تأکید کرد که صرفه‌جویی و مدیریت مصرف باید در مبدأ کنترل شود، نه با فشار بر مصرف‌کننده نهایی. به اعتقاد او، تا زمانی که خودروهای پرمصرف و کم‌کیفیت تولید می‌شوند، افزایش قیمت بنزین نمی‌تواند راه‌حل پایدار باشد. در نهایت می‌توان گفت نمایندگان با وجود اختلاف‌نظرها، در یک موضوع هم‌صدا بودند؛ مصوبه سه‌نرخی‌کردن سوخت نیازمند توقف، تجدیدنظر و شفافیت است. اکنون توپ در زمین دولت است تا درباره سرنوشت این مصوبه و وعده تثبیت قیمت بنزین تصمیم‌گیری کند.
در همین چارچوب، برخی نمایندگان نیز تأکید کردند که مسئله سوخت تنها با رویکرد قیمتی حل نمی‌شود و باید مجموعه‌ای از اصلاحات ساختاری در اقتصاد انرژی، حمل‌ونقل و بودجه‌ریزی مورد توجه قرار گیرد. آنان معتقدند هرگونه تغییر در سهمیه‌بندی یا قیمت باید با اقناع افکار عمومی، شفافیت کامل و مبارزه جدی با رانت‌های پنهان همراه باشد. فضای امروز صحن نشان داد که مجلس مصوبه سه‌نرخی را گامی ناهماهنگ با شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور می‌داند و انتظار اصلاح فوری آن را دارد.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید