نمک ایرانیها زیاد است
چرا ایرانیها 3برابر میانگین جهانی نمک مصرف میکنند و چطور میشود مصرف این ماده مضر را کم کرد؟
آرش نهاوندی | روزنـامهنگـار
یکـــی از متخصصان تغذیه اخیرا به آمار نگرانکنندهای از مصرف نمک در کشور اشاره کرده و گفته که مصرف نمک در کشور 3برابر میانگین جهانی است. این آمار نگرانکننده نشاندهنده تغییر سبک تغذیه در سالهای اخیر و رویآوردن مردم به غذاهای فرآوریشده پرسدیم است. بهنظر بهترین پادزهر برای کاهش این آمار نگرانکننده اتخاذ راهکارهای جدیدتر تغذیه و آشپزی باشد. مصرف نمک زیاد یکی از عوامل اصلی فشار خون و گرفتگی عروق و افزایش خطر بروز انواع سکتههای مغزی و قلبی است؛ بنابراین نیاز به پیروی از راهکارهای کاهش مصرف نمک و تغییر سبک زندگی بیش از گذشته ضروری است. دکتر رضا همایونفر، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه در گفتوگو با روزنامه همشهری راهکارهای کاهش سرانه مصرف نمک در کشور را تشریح کرده و بر جایگزینی نمک معمولی تأکید کرده است.
اهمیت آموزش
دکتر همایونفر به این مسئله اشاره کرد که یکی از راهکارهای اصلی کاهش سرانه مصرف نمک در کشور آموزش است. او دراینباره توضیح میدهد: آموزش باید این جهتگیری را داشته باشد که درنهایت مردم چگونگی استفاده از نمک را بیاموزند. رژیم غذایی در این میان بسیار مفید است. رژیم «دش» که بهترین گزینه برای کاهش فشار خون محسوب میشود، دقیقا مناسب کمکردن مصرف سدیم است. در این رژیم کاهش مصرف سدیم و افزایش مصرف کلسیم و پتاسیم توصیه شده. این کمک میکند رگها کمی شلتر شوند و حالت ریلکستری پیدا کنند تا فشار خون کم شود. رژیم «دش» در حد دارودرمانی توانایی کاهش فشار خون را دارد.
حذف سدیم استفاده از پتاسیم
او با بیان اینکه یکسری نمکهای کمسدیم را میتوان جایگزین نمک کرد، توضیح میدهد: اینها یکسری نمک هستند که همان شوری را دارند، ولی عملا سدیم ندارند یا کمسدیم هستند. نمک رژیمی کمسدیم یا نمک دارای پتاسیم خوراکی درواقع نمکی است که تا حد امکان سدیم آن کاهش یافته و پتاسیم آن نسبت به سایر نمکها افزایش داشته. درواقع مقدار پایین سدیم در این نوع نمک باعث کنترل و کاهش فشارخون میشود. این نمک را معمولا با نمک عادی و معمولی قاطی میکنند. این ترکیب در اغلب موارد از 30درصد نمک معمولی و 70درصد نمک پتاسیم تشکیل شده است و کمک میکند زمانی که مردم نمک در غذا استفاده میکنند، سدیم کمتری نسبت به معمول دریافت کنند.
راهکارهای ساده کاهش مصرف نمک
کاهش مصرف غذای فرآوریشده
ظرف نمکدان را از روی میز بردارید.
به جای نمک از گیاهان و ادویهها برای طعمدادن به غذا استفاده کنید.
نمک مورد نیاز پختوپز را کم و چاشنیهایی مثل سیر، آب مرکبات، چاشنیهای بدون نمک یا ادویه جایگزینش کنید.
برنج، ماکارونی، لوبیا و گوشت را از سادهترین شکل آنها (تازه) تهیه کنید.
میوه و سبزیجات بیشتری بخورید.
مصرف سسها، مخلوطها و محصولات فوری، ازجمله ماکارونی آماده را محدود کنید.
5گرم مقدار توصیهشده مصرف نمک در روز (معادل یک قاشق چایخوری)
18گرم متوسط مصرف روزانه نمک در کشور