مبارزه با بیکاری در مناطق آزاد
لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری بانه و مریوان در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب شد
هیوا محمدپور| دیواندره- خبرنگار :
طی چند سال موضوع ایجاد منطقه آزاد اقتصادی شهرستانهای بانه و مریوان در محافل مختلف مطرح شد و نمایندگان دیگر شهرها نیز در مجلس شورای اسلامی به دنبال معرفی شهرستانهای حوزه انتخابی خود به عنوان منطقه ویژه اقتصادی بودند. اما این موضوع مهم با وجود تصویب در دولت، در مجلس شورای اسلامی رأی نیاورد و برای اصلاح به کمیسیونهای مربوطه ارجاع داده شد. در نهایت، در سال جاری خبر خوش تصویب لایحه ایجاد 8 منطقه آزاد تجاری و صنعتی در کمیسیون اقتصادی مجلس -که شامل منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان و منطقه ویژه بیجار و سقز در استان بود- کردستانیها را امیدوار کرد، زیرا با توجه به توسعهنیافتگی مناطق مرزی کردستان این موضوع دارای اهمیت اقتصادی است و میتواند معیشت مرزنشینان را بهبود بخشد. ازطرفی میتواند پایداری جمعیت مرز را به همراه داشته باشد. اما باید زیرساختهای این مناطق نیز تامین و مشوقهایی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی و فعالان اقتصادی در این مناطق فراهم شود.یک کارشناس اقتصاد میگوید: سیاستهای موفق اجتماعی، فرهنگی و مهمتر از همه اقتصادی در جای خود میتوانند مشکلات جمعیتی هر منطقه را به حداقل برسانند. این سیاستها در استان میتوانند جمعیت روستایی و جمعیت مرزنشین را ثابت نگه دارند. در دهه گذشته شاهد مهاجرتهای متعددی از نقاط مختلف کردستان به مرکز استان و دیگر استانها بودهایم که شرایط اقتصادی مناسبتری در آنجا مهیا بوده است.
«ثویبه محمدپناه» ادامه میدهد: استان کردستان به دلیل قرار گرفتن در انزوای جغرافیایی و دور بودن از مناطق صنعتی و اقتصادی جزو مناطق محدود و توسعهنیافته محسوب میشود که در صورت ادامه بیتوجهیها شاهد آثار زیانباری در این منطقه یعنی خالی شدن نقاط مرزی خواهیم بود. وی میافزاید: از طرف دیگر بیتوجهی به ایجاد زیرساختهای اقتصادی در استانهای مرزی باعث شده است جمعیت زیادی از این استانها بهویژه کردستان به سمت استانهای مرکزی مهاجرت کنند و در مقصد هم پدیدههایی مانند حاشیهنشینی را گسترش دهند. اگر زیرساختهای مورد نظر ایجاد نشود، این روند ادامهدار خواهد بود. تصویب لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی در کمیسیون اقتصادی مجلس در بانه و مریوان و بیجار به تنهایی کافی نیست و باید هر چه زودتر زیرساختهای این مناطق نیز تکمیل شود.محمدپناه بیان میکند: پایین بودن حجم سرمایهگذاریهای اقتصادی و نبود صنایع مادر و کارخانههای بزرگ در استان باعث شده کیفیت زندگی در نقاط مختلف کردستان در سطح پایینی قرار گیرد. بر اساس آخرین آمار، کردستان از نظر میزان بیکاری چهارمین استان دارای بیشترین بیکار است.
این کارشناس میگوید: بر اساس قانون مبادلات مرزی (مصوب سال 1371) سالانه باید 3 درصد از درآمد کل تجارت خارجی کشور از سوی دولت برای محرومیتزدایی و سرمایهگذاری در مناطق مرزی هزینه شود تا باعث از بین رفتن محرومیت و ایجاد رونق اقتصادی شود؛ اتفاقی که با وجود گذشت بیش از چندین سال از تصویب این قانون هنوز نیفتاده است.
وی تصریح میکند: به اعتقاد کارشناسان، دولت باید علاوه بر اجرای این قانون و سرمایهگذاری در مناطق مرزی، مشوقهای لازم را برای سرمایهگذاران بخش خصوصی و فعالان اقتصادی در این مناطق فراهم آورد. مناطق مرزی کشور با توجه به داشتن پتانسیلهای زیاد از نظر صادرات و بازرگانی، مسافت کمتر تا بازارهای هدف و ارزان بودن زمین و خدمات، نقاط بسیار مطلوبی برای سرمایهگذاری محسوب میشوند که تاکنون در استان چندان مورد توجه قرار نگرفتهاند.
کاهش بیکاری
نماینده مردم شهرستانهای سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی میگوید: راهاندازی و تشکیل مناطق آزاد تجاری بانه و مریوان علاوه بر رونق خود این مناطق، به نفع مردم کل استان است. به طور قطع، شکلگیری مناطق آزاد تجاری در استان میتواند در کاهش بیکاری و تأمین رفاه مردم و رونق بازار در همه شهرها نقش بسیار مهمی داشته باشد. «محسن بیگلری» ادامه میدهد: بومیگزینی در راستای سرمایهگذاری در این مناطق امری مهم در توسعه است و میخواهیم همه مردم استان بهویژه سرمایهگذاران مریوان و بانه در این مساله پیشقدم شوند و در این مناطق سرمایهگذاری کنند.
وی میافزاید: تکمیل پروژه فرودگاه سقز از مهمترین زیرساختها برای تشکیل مناطق آزاد تجاری بانه و مریوان است و ما بهجد پیگیر این قضیه هستیم. وجود حدود 100 پاساژ، چندین هتل یک تا 5ستاره و 10هزار مغازه در شهرستان بانه پتانسیلهای دیگری هستند که شرایط مناسبی را برای ایجاد منطقه آزاد بانه فراهم کردهاند. این نماینده مردم با اشاره به تصویب لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و صنعتی میگوید: در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس، لایحه ایجاد 8 منطقه آزاد تجاری و صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی جدید مورد بررسی قرار گرفت. بیگلری ادامه میدهد: بر اساس تصویب لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و صنعتی در کمیسیون اقتصادی، لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی بانه و مریوان در استان به عنوان منطقه آزاد اقتصادی جدید تصویب نهایی شد. همچنین براساس تصویب لایحه ایجاد 8 منطقه آزاد تجاری و صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، ایجاد مناطق ویژه اقتصادی بیجار و سقز نیز به صورت 2 منطقه مستقل و جدا از هم در کمیسیون اقتصادی مجلس مصوب شد.
رشد صنعت و اشتغال
یک کارشناس بازرگانی و فعال در حوزه تجارت میگوید: طبق مصوبه کمیسیون اقتصادی مجلس، قرار است منطقه آزاد تجاری در بانه و مریوان و مناطق ویژه اقتصادی بیجار و سقز ایجاد شود که تعریف این دو با هم متفاوت است.
«شهرام مرادی» ادامه میدهد: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با رویکرد رشد صنعت و اشتغال، جذب سرمایههای خارجی، ایجاد فرصتهای شغلی جدید، کسب درآمد ارزی و افزایش صادرات، دستیابی به فناوری پیشرفته، جذب نقدینگی سرگردان داخلی و کمک به مهار تورم و محرومیتزدایی تاسیس شدهاند. با این حال کمیت و کیفیت مشوقهایی که در این مناطق به سرمایهگذاران ارائه میشود با هم متفاوت است، به گونهای که مشوقهای فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد بسیار جذابتر از مناطق ویژه است.
مرادی بیان میکند: بهکارگیری نیروهای تحصیلکرده و سامان دادن به بخش صادرات و واردات و تکمیل زیرساختها در این مناطق تا حد قابل توجهی حجم کولبری در استان را ساماندهی خواهد کرد. امروز در کردستان بهعلت نبود سامانه رسمی در مرزها، افرادی به صورت رسمی و غیررسمی به فعالیتهای اقتصادی میپردازند که آسیبهای اقتصادی، انسانی، جغرافیایی و حتی تخریبهای زیستمحیطی هم برای منطقه به دنبال دارد.
معافیتهای گمرکی و مالیاتی
«شهرام مرادی» کارشناس بازرگانی و فعال در حوزه تجارت میگوید: در مناطق آزاد، معافیتهای گمرکی و مالیاتی یا وجود ندارد یا بسیار کم در نظر گرفته شده است تا افراد برای سرمایهگذاری تشویق شوند. بر این اساس، در ایران معافیت مالیاتی کامل به مدت ۱۵ سال در مناطق آزاد وجود دارد، اما در مناطق ویژه اقتصادی صرفا تخفیف مالیاتی طبق مقررات داخل کشور ارائه میشود، یعنی مناطق ویژه برخلاف مناطق آزاد از معافیت کامل برخوردار نیستند.