صادرات مربی
محسن محمود صفری
ایران در بسیاری از رشتههای ورزشی عملکرد بسیار خوبی دارد همین مسئله سبب شده تا کشورهای خارجی برای بهکارگیری مربیان ایرانی علاقه نشان دهند. علیرضا نصرآزادانی چند روز پیش بهعنوان مربی تیمملی تکواندوی بلژیک انتخاب شد همین مسئله سبب شد تا نگاهی به حضور برخی مربیان موفق در خارج کشور داشته باشیم.
مربیان تکواندو از آذربایجان تا بلژیک
علیرضا نصرآزادانی، کاپیتان اسبق تیمملی در سن 32 سالگی بهعنوان سرمربی تیمملی تکواندوی بلژیک انتخاب شد. نصرآزادانی مدال طلاو برنز بازیهای آسیایی، مدال طلای قهرمانی آسیا و مدال طلای یونیورسیاد را در کارنامه ورزشی خود دارد. نصرآزادانی بعد از کنار گذاشتن ورزش حرفهای بهعنوان مربی در تیمملی ایران فعالیت میکرد و حالا تا المپیک 2020 توکیو با فدراسیون تکواندوی بلژیک به توافق رسیده است. تکواندوی ایران در دنیا صاحب سبک است و همیشه در مسابقات جهانی دارای جایگاه خوبی بوده است. پیشتر رضا مهماندوست بهعنوان مربی در خارج از کشور فعالیت میکرد. این مربی نامآشنای ایرانی مقطعی در کشور تایوان کار میکرد و بعد از مدتی حضور در ایران برای کار مربیگری به کشور آذربایجان رفت. مهماندوست در المپیک ریو در بخش مردان موفق شد برای آذربایجان یک مدال طلا و یک مدال برنز بهدست آورد. پس از المپیک ریو الهام علییف، رئیسجمهور آذربایجان از او تقدیر کرد و مهماندوست بهعنوان شهروند افتخاری جمهوری آذربایجان معرفی شد. مهماندوست درباره ادامه حضورش در کشور آذربایجان به همشهری ورزشی گفت:«مشخص نیست در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد. درحال حاضر شرایط مالی کشور آذربایجان خوب نیست و بسیاری از اردوها و اعزامهای ما بهدلیل مشکلات مالی لغو شده است. با این حال برنامه من این است که تا سال 2020 در آذربایجان بمانم. در آذربایجان راحت هستم اینجا نزدیک به ایران است و این برای من مهم است ولی باز هم میگویم چیزی مشخص نیست اگر شرایط درست نشود مجبورم تصمیم دیگری بگیرم.»
جمهوری آذربایجان با کاهش قیمت نفت و افت منات(واحد پول آذربایجان) دچار مشکلات عدیدهای شد که سبب شد بسیاری از تیمهای ورزشی این کشور به مسابقات برون مرزی اعزام نشوند.
از مراکش تا جمهوری آذربایجان
پس از درخشش فرنگیکاران ایران در المپیک 2012 لندن و کسب سه مدال طلا، کشور آذربایجان برای تحول کشتیفرنگی خود جمشید خیرآبادی را بهعنوان سرمربی تیمملی این کشور بهخدمت گرفت. خیرآبادی دستیار محمدبنا، سرمربی تیمملی کشتی فرنگی بود که بسیاری او را مغز متفکر کادر فنی محمدبنا میدانستند. خیرآبادی بهمدت 4 سال از سال 2012 تا 2016 هدایت تیمملی آذربایجان را برعهده گرفت. او در ریو توانست دو مدال برای کشتیفرنگی آذربایجان کسب کند و بلافاصله بعد از المپیک ریو قطع همکاری خود با فدراسیون کشتی آذربایجان را اعلام کرد. خیرآبادی درباره این قطع همکاری گفت:« ذات کار من اینطور است. اصلا ربطی به مسائل مالی ندارد آنها برای یکسال بهاندازه هزار سال به من پول دادهاند. بهجایی رسیدهام که اصلا مسائل مالی برایم مهم نیست. برای من سیر تکامل و پیشرفت بیشتر مهم است. دوست داشتم بهجای دیگر بروم تا کشتی آنها را مثل آذربایجان بالا بیاورم. در جهانی دوم شدیم و در بازیهای اروپایی دو طلا، دو نقره و دو برنز گرفتیم و بهترین تیم ورزشی شدیم. در جامجهانی برای نخستینبار موفق به کسب عنوان قهرمانی شدیم و درمجموع موفق شدم کشتی آذربایجان را از نابودی کامل به وضعیت بسیار خوبی برسانم.» جمشید خیرآبادی در حال حاضر هدایت تیمملی امیدهای ایران را برعهده دارد. حسن و حسین رنگرز برای مقطعی هدایت تیمملی کشتیآزاد و فرنگی مراکش را برعهده داشتند که توانستند سه سهمیه برای کشتیگیران مراکشی در المپیک کسب کنند. حسن رنگرز در حال حاضر بهعنوان عضو شورای فنی کشتیفرنگی در ایران حضور دارد.
همچنین بابک گودرزی و جاسم ویشگاهی ازجمله مربیان کاراته هستند که طی سالیان گذشته سابقه مربیگری در کشورهای هلند و سوئد را داشتهاند.