
رَبع رشیدی نوروز1405 باز میشود

راحله عبدالحسینی؛ روزنامهنگار
با اینکه نیمقرن از ثبت ملی رَبع رشیدی در شمال تبریز میگذرد، کاوش در این محوطه تاریخی قرن هشتمی به پایان نرسیده و این مجموعه تاریخی-فرهنگی برای ورود گردشگران مهیا نیست؛ ولی ضرباهنگ کاوشها از اردیبهشت و پس از بازدید رئیسجمهور از این محوطه تاریخی شتاب گرفته و 2.4هکتار از اراضی آن آزادسازی شده است. بهرام آجرلو، سرپرست کاوش و رئیس دانشگاه هنر تبریز به همشهری میگوید که با پایان فصل پنجم کاوشها تا 4ماه آینده، مرمت و احیا آغاز میشود و نوروز1405 مجموعه تاریخی ربع رشیدی میزبان گردشگران خواهد بود. پرونده ثبت جهانی نیز در حال تکمیل و پیگیری است.
قدیمیترین موقوفه ایران
در اهمیت و قدمت مجموعه رَبع رشیدی همین کافی است که بدانیم به دستور خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی، مورخ و پزشک ایرانی در اواخر قرن هفتم مصادف با دوره ایلخانیان درست مثل یک شهر کوچک با معماری ایرانی ساخته شد؛ شهری که مدرسه، مسجد، کتابخانه، مهمانسرا، حمام، دارالایتام، بیمارستان و هرآنچه را یک شهر میخواهد داشت.
عبارت «رَبع رشیدی» هم بهمعنای سرای رشیدی یا شهرک رشیدی است که در زمان خودش 35هزار واحد مسکونی، 1500مغازه، حمام، کارخانههای نساجی، رنگرزی، کاغذسازی و ضرب سکه داشت و جمعیتی بالغ بر ۱۵۰هزار نفر در آن زندگی میکردند. در کتابهای تاریخ از این مجموعه بهعنوان نخستین دانشگاه جهان و قدیمیترین موقوفه ایران یاد میشود. سرپرست کاوش مجموعه رَبع رشیدی و رئیس دانشگاه هنر تبریز به همشهری میگوید که طبق بررسیها این مجموعه 100هکتار وسعت داشته که بعد از ویرانی فقط 13هکتار از آن باقی مانده است.