69پست سفارت آمریکا، همچنان خالی است
دونالد ترامپ در حالی نظم جهانی را به چالش کشیده که همچنان دهها سفارتخانه و نمایندگی جهانی کشورش، بدون مسئول هستند
جواد نصرتی/ خبرنگار
دونالد تــرامپ، رئیسجمهور آمریکا، در 20ماهی که در کاخ سفید بوده است، اتحادهای قدیمی با همپیمانها را به لرزه درآورده و دشمنی با برخی رقبای دیرین را تقویت کرده است. مهارت او در بههمریختن نظم جهانی در حالی خودنمایی میکند که این کشور، در دهها نمایندگی و سفارتخانه در سراسر جهان، که از قضا بسیاری از آنها بسیار کلیدی هستند، سفیر ندارد.
خالی بودن پستهای ردهبالا و کلیدی در دولت ترامپ، منتقدان زیادی دارد اما چنین وضعیتی در نمایندگیهای بینالمللی و سفارتخانهها، درحالیکه دولت رویکردی هجومی و خصمانه در سراسر جهان دارد، خیلیها را نگران کرده است. آمریکا، جنگ تجاری با اروپا را در حالی شروع کرده که در آلمان بزرگترین اقتصاد این اتحادیه سفیر نداشت.
دولت ترامپ، همچنین در حالی در خاورمیانه پیگیر سیاستهای جانبدارانه خود از اسرائیل است که در برخی کلیدیترین کشورهای عرب این منطقه سفیر ندارد و از همه عجیبتر، ترامپ در حالی میخواهد از مکزیک هزینه ساخت یک دیوار مرزی غیرمنطقی و هزینهبر را بگیرد که همچنان هیچ سفیری به این کشور نفرستاده است.
نرم آیزن سفیر سابق آمریکا در جمهوری چک یکی از منتقدان خالی ماندن سفارتخانههای آمریکا در سراسر دنیاست. او پیشتر در گفتوگو با نیوزویک وضع تعرفه علیه اتحادیه اروپا را مثال زده و گفته است: «اگر آمریکا در برخی کشورها سفیر داشت، آنها میتوانستند به او کمک کنند تا رویکرد بهتری را پیش بگیرد... افتضاحی که حالا آمریکا در بخشهایی از دنیا با آن مواجه است به خوبی ثابت میکند که داشتن سفیر در سراسر دنیا چقدر مهم و حیاتی است... باراک اوباما (رئیسجمهور پیشین) در همان ابتدای دولتش تقریبا پستهای سفارت را منصوب کرده بود.»
مورد عجیب خاورمیانه
در میان تمامی مناطقی که سفارتخانههای آمریکا بدون سفیر هستند، خاورمیانه وضعیت عجیب و مبهمی دارد. رقابت کشورهای عرب این منطقه برای نفوذ در واشنگتن از یک سو و نگاه تقریبا سودجویانه ترامپ به این کشورها، رابطه آمریکا و خاورمیانه را، حتی بدون درنظر گرفتن طرحهای ساختارشکنانهای مانند انتقال سفارتخانه آمریکا به بیتالمقدس، در شرایط خاصی قرار داده است.
با این حال، آمریکا همچنان در کشورهای مهم منطقه مانند امارات، اردن، عربستان سعودی، مصر و قطر سفیر ندارد. نبود ارتباط دستاول و مستقیم بین واشنگتن و این کشورها، در چنین شرایط بحرانی و حادی، میتواند حتی عواقب جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.