
چناری که خود را ترمیم میکند

سایه چنار ۷۰۰ساله ایستاده در دل کوههای کجور سالهاست محل دیدار اهالی، برگزاری دورهمیها و آیینهای سنتی است. اهالی کینج این چنار کهنسال را بخشی از تاریخ و روح روستای خود میدانند به همینخاطر ثبت ملی این درخت در سال ۱۳۹۵ دلگرمی تازهای به مردم روستا داد. امروز این چنار به نماد پایداری و هویت محلی تبدیل شده و نظر گردشگران داخلی و خارجی و علاقهمندان طبیعت بکر جنگلهای هیرکانی را هم بهخود جلب کرده است.
آنطور که مردم محلی میگویند، این درخت چنار کهنسال توانایی نادری دارد و تنهاش را ترمیم میکند. یک گیاهشناس و استاد دانشگاه در اینباره میگوید: «چنار ازجمله گونههای گیاهی است که اگر چند تنه آن کنار هم رشد کنند و نزدیک به هم باشند توانایی آن را دارند که با اتصال به یکدیگر تنههای مشترک خیلی بزرگی را ایجاد کنند.»
حسین آخانی در گفتوگو با همشهری درباره اینکه گفته میشود این درخت قدرت و قابلیت نادری برای ترمیم تنه خود دارد، توضیح میدهد: «درختان همیشه از قسمت بیرونی تنه رشد میکنند و قسمت داخلی تنه درخت تغییر نمیکند. این ویژگی مختص همه درختان است و چنار نیز این استعداد را دارد که به مرور زمان و در شرایط مناسب زیستی، پوسته بیرونی خودش را اصلاح کند. بنابراین اگر برای افراد محلی تغییرات در درخت و رشد و ترمیم تنه مشهود نیست، میتوان نتیجه گرفت که شرایط مناسب و موردنیاز برای زیست و رشد درخت مهیا نیست. همانطور که مشهود بودن رشد و تغییرات مثبت درخت، نشاندهنده شرایط مناسب زیست گیاه است.»
این گیاهشناس با اشاره به شرایط زیستی مناسب برای رشد چنار کهنسال روستای کینج میگوید: «چنار گونهای است که باید در خاکهای قابل زهکشی زندگی کند و بهدلیل اینکه گیاه آبدوستی است، وجود جریانهای آب سالم در اطراف آن به بقای چنار کمک میکند. بنابراین اگر جایی چنار قدیمی وجود دارد باید از جویبار، رودخانه و یا چشمه آبی که ممکن است صدها سال در کنار درخت جریان داشته محافظت شود و جریان آب پایدار بماند تا شرایط زیستی درخت برای رشد مهیا باشد.»