
محاسبات غلط آمریکا در یمن

آمریکا در دوره ترامپ و در تمام ماههای اخیر در صحنههای پرمخاطرهای در روابط بینالملل ورود کرده است. رئیسجمهور خودشیفته آمریکا از همان ابتدا که وارد کاخسفید شده است تلاش کرده چهرهای غیرقابل پیشبینی از خود نشان دهد و معادلات را به نفع واشنگتن رقم بزند.
ترامپي كه این تصویر را از خود ساخته است، از استراتژی «صلح از طریق قدرت» بهره میبرد. این استراتژی مبتنی بر قدرت بازدارندگی است و بدین معناست که او در محاسبه با حریف، دست بالا را دارد و کسی توان چانهزنی در برابرش ندارد.
قصه آمریکا در مواجهه با یمن اما بر مبنای محاسبه ترامپ پیش نرفته است. آمریکاییها طي 2ماه گذشته حملات پرشماری علیه زیرساختهای یمن انجام دادهاند. برخی آمارها تعداد این حملات را بیش از هزاربار اعلام کردهاند. اما با همه این حملات و هزینه سنگینی که آمریکا در جنگ با یمن انجام داده است، هفته گذشته رئیسجمهور پرحاشیه و خبرساز آمریکا یکباره اعلام کرد که ما با یمن آتشبس کردهایم و یمنیها دیگر به ما حمله نخواهند کرد. ساعتی بعد هم مقام عمانی اعلام کرد که مسقط میانجیگری این آتشبس را انجام داده است و در واقع سخنان ترامپ را تأیید کرد.
اما درباره آتشبس یمن و آمریکا چند نکته مهم وجود دارد؛ اول اینکه محاسبات ترامپ و آمریکا در برابر یمن غلط اندر غلط بود و در واقع حریف قدرت یمن نشدند. وضعیت بهگونهای است که روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز با ادبیاتی انتقادی درباره آتشبس آمریکا و یمن مینویسد: «میانجیگری عمان، ترامپ را از مخمصه یمن نجات داد.»
جالب اینجاست که حتی نیویورکتایمز صریحا این صحنه را شکست آمریکا در برابر یمن توصیف کرده است. نکتههاي جالبتر، اول اینکه ایراناینترنشنال بهعنوان یک رسانه در خدمت صهیونیستها، به مسئله آتشبس یمن و آمریکا، واکنشی عصبی همراه با سردرگمی و استیصال نشان داد و از عبارتهایی چون «خیانت ترامپ به اسرائیل» و «باورنکردنیبودن اعتماد آمریکا به انصارالله» استفاده کرد.
دوم اینکه، پیام این آتشبس این است که ترامپ در هر صحنهای که احساس کند طرف مقابل محکم ایستاده است و برای او هزینه خواهد داشت، بلافاصله عقبنشینی میکند. در واقع یمن، چهره اصلی و بدون نقاب ترامپ و آمریکا را عیان و نمایان کرد.
سوم اینکه، قدرت یمن متکی به محور مقاومت است و مقاومت همچنان میتواند معادلات و محاسبات را برهم بزند. تحلیل بسیاری از کارشناسان که کار یمن را تمامشده میدانستند، غلط از آب در آمده است؛ چنانکه رژیم صهیونی باور نمیکرد موشک بالستیک یمن در فرودگاه بنگوریون با آن حجم از تخریب فرود بیاید و از تمام سامانههای دفاعی مدرن و میلیاردی عبور کند.
چهارم اینکه، آتشبس یمن و آمریکا منحصر به این دو کشور است و غایب بزرگ این صحنه رژیم صهیونيستی است که همچنان با موشکهای یمن، حاشیه امن نخواهد داشت.
و نكته آخر كه باید گفت، صحنه تحولات و درگیریهای منطقهای و جهانی را در دنياي جدید باید درست و دقیق تحلیل کرد. عملیات روانی و رسانهای بخشی از بازی چندلایه آمریکاییها در مواجهه با دشمنانشان است، اما این فقط یک ضلع از جنگ ترکیبی است و همه واقعیت در صحنه قدرت نیست.
از یمن و قدرت مقاومت یمنی باید درس گرفت و نباید با محاسبه غلط به امثال ترامپ باج و امتیاز داد.
حسامالدین برومند
کارشناس مسائل بینالملل