
آتشبازی در دل یخبندان

پروژهای با نامی جذاب و علمی AWESOME توانست در سکوت یخبندان آلاسکا، صدایی تازه در علم هوافضا ایجاد کند. در این مأموریت، دانشمندان نهتنها نورهای قطبی را ثبت کردند، بلکه تعامل آنها با جو زمین را هم زیر ذرهبین بردند.
از نگاه بسیاری، شفقهای قطبی فقط نمایش خیرهکننده در دل آسمان شب هستند، اما در پس این نمایش نورانی، رازی علمی نهفته است که ذهن پژوهشگران را برای دههها بهخود مشغول کرده است. برای درک بهتر این پدیده و تأثیر آن بر جو بالایی زمین، ناسا با همکاری دانشگاه آلاسکا، 2 موشک پژوهشی را به دل شفقهای قطبی پرتاب کرد، مأموریتی که نه فقط بهخاطر جلوههای بصری خیرهکنندهاش، بلکه بهدلیل دادههایی که از دل آسمان به زمین بازگشتند به یکی از مهمترین پروژههای اخیر فضایی تبدیل شد. در ساعات اولیه بامداد ۲۵مارس، 2 موشک پژوهشی از پایگاه «پوکر فلت» در شمال فربنکس، آلاسکا به آسمان فرستاده شد.
مارک کاندی، سرپرست پروژه با اشاره به اهمیت این گستردگی جغرافیایی در اجرای موفق آزمایش گفت: «بهخاطر اینکه موشک دومرحلهای ما در مرکز آلاسکا و موشک چهارمرحلهای در سواحل شمالی مستقر بودند در واقع بهطور همزمان 2 آزمایش ردیابی مستقل انجام دادیم.»
او ادامه داد: «باتوجهبه اینکه دوربینهای لازم برای هر کدام از این موشکها باید در مکانهایی متفاوت مستقر میشدند، نیاز داشتیم آسمان در چندین منطقه مختلف همزمان صاف و بدون ابر باشد تا بتوانیم تصاویر دقیقی ثبت کنیم.»
پروژه AWESOME صرفا تماشای نورهای زیبا در آسمان نبود بلکه تلاشی برای پاسخ به یکی از چالشبرانگیزترین پرسشها در مورد رابطه بین شفقهای قطبی و جو فوقانی زمین بود. از طریق این مأموریت، دانشمندان اکنون اطلاعات دقیقتری از نحوه انتقال انرژی در جو زمین، خصوصا در زمان وقوع توفانهای فضایی در اختیار دارند.
این یافتهها میتوانند به بهبود پیشبینی وضعیت آبوهوای فضایی کمک کنند که تأثیر مستقیمی بر سیستمهای ماهوارهای، ناوبری و ارتباطات رادیویی دارد. در نهایت، آنچه به چشم میآید تنها شکوه نورهای آسمانی نیست؛ بلکه در پس این نورها، علمی در جریان است که دنیای فناوری و آینده ما را شکل میدهد.