
در غرب تهران زورخانههای متعددی فعالیت میکنند
تمرین پهلوانی

مژگان مهرابی
هرچند ورزش باستانی از دیرباز مورد علاقه ورزشکاران بوده و باستانیکاران برای تمرین به زورخانهها میرفتند، اما از همان زمان هم بسیاری از شهروندان طرفدار تماشای ورزش زورخانهای بودهاند. برای ساکنان غرب پایتخت، هنوز هم امکان آشنایی با ورزش زورخانهای و لذت بردن از تماشای پهلوانان در گود پهلوانی فراهم است. در همسایگی محلههای غربی پایتخت، زورخانههای جوانمردان، بابالحوائج(ع)، شهید ارژنگی، آتشنشانی و شهدای فرحزاد قرار دارد.
زورخانه 200ساله
زورخانه شهدای فرحزاد ظاهری شبیه به همه زورخانههای تهران دارد. اما با قدمگذاشتن در آن متوجه حال و هوای متفاوت آن با زورخانههای جوان شهر میشوید. دور تا دور دیوارهای زورخانه با قاب عکس پهلوانان نامی مزین شده و مروری است بر تاریخ ورزش پهلوانی در این زورخانه قدیمی. حال و هوای متفاوت زورخانه باعث شده به جز ورزشکاران، پای بسیاری از گردشگران تهرانی هم به زورخانه باز شود. سکانسی از فیلم داستانی «نذر بیبی» در این زورخانه فیلمبرداری شده است. آنطور که قدیمیهای فرحزاد تعریف میکنند، در گذشته گود زورخانه خاکی بوده و مردم برای اینکه سطح گود را نرم کنند، آن را با گیاهان صحرایی آغشته به خاک رس میپوشاندند. در سال 1362بنای قدیمی زورخانه توسط شهردار وقت بازسازی شد و چند سال بعد زورخانه بهطور کامل تخریب و از نو ساخته شد.
گلریزان برای نیازمندان
زورخانه شهدای فرحزاد پیشینه قابل توجهی دارد. پیشکسوتان بزرگی در زورخانه شهدای فرحزاد رشد و به مسابقات قهرمانی راه پیدا کردند. در حال حاضر در این زورخانه آموزش ورزش پهلوانی از مبتدی تا قهرمانی، برای رده سنی خردسال تا بزرگسال زیرنظر ورزشکاران پیشکسوت انجام میشود. روایتهای نقل شده از قدیمیهای زورخانه میگوید پهلوان تختی از سرشناسترین قهرمانانی بوده که به این زورخانه هم رفتوآمد داشته است. البته نه فقط برای تماشای ورزش باستانی، بلکه خودش داخل گود شده و همراه با دیگر باستانیکارها میل زده است. برگزاری مراسم گلریزان برای کمک به نیازمندان، بهعنوان آیین مرسوم در زورخانهها در مناسبتهای مختلف در زورخانه تاریخی شهدای فرحزاد برگزار میشود.