
کارنامه 100روزه یک قمارباز
رئیسجمهور آمریکا در جنجالآفرینی رکورد خودش در دور اول را شکسته است

بهاره محبی-روزنامهنگار
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در کمتر از 100روز(85روز گذشته) که به کاخ سفید بازگشته، از خودش هم پیشی گرفته است. او با پشت سر گذاشتن رکورد خود در دور اول ریاستجمهوریاش در صدور فرمانهای اجرایی با تصمیمهای متعدد و گاه متناقض نهتنها افکار عمومی آمریکا، بلکه جامعه جهانی را بمباران خبری کرده است. به اعتقاد تحلیلگران، ترامپ در این مدت تمام تلاش خود را به کار گرفته تا با تصمیمات بیشتر و بیشتر شگفتزده کردن دیگران توجه حداکثری افکار عمومی را به خود معطوف کند. روزنامه اسپانیایی ال پائیس مینویسد: دونالد ترامپ این کار را با استفاده حداکثری از استراتژیای انجام داده که قبلا هم در دولت اول خود(البته در مقیاسی کوچکتر) اجرا میکرد؛ «استراتژی اشباع خبری یا بمباران خبری».
تلاش برای هدایت افکار عمومی
اساس این استراتژی اظهارنظرهای متعدد و خبرسازیهای پیدرپی با هدف هدایت افکار عمومی است. در واقع ترامپ میخواهد رسانهها، مخالفان و منتقدان خود را سردرگم کند.
به عبارت دیگر، در عصری که رسانههای اجتماعی چرخش اطلاعات و خبر را تسریع و دامنه توجه شهروندان را کوتاه کردهاند ترامپ متوجه شده است که برای اشباع خبری باید با سرعت بسیار بیشتری حرکت کند. او همچنین بهدنبال ایجاد تضادی آشکار با نخبگان سیاسی است که آنها را تنبل میخواند، آن هم درحالیکه تلاش میکند دولتش را مترادف با کارآمدی و عملگرایی و رقبایش را ناکارآمد و منفعل معرفی کند.
تبعات استراتژی ترامپ
ناظران با اشاره به عقبنشینیهای مداوم ترامپ در اعلام سیاستهای مختلف خود، بر این باورند که نتیجه استراتژی اشباع خبری سردرگمی و هرج و مرج تمامعیار بوده است.
به بیان دیگر، تصمیمات و سیاستهایی که این روزها از سوی ترامپ اعلام میشوند و یکی پس از دیگری از آنها عقبنشینی میکند(ازجمله درباره تعرفهها و حوزه فعالیت سازمانها و نهادهای داخلی آمریکا) باعث شده که اپوزیسیون داخلی، متحدان و منتقدان خارجی سردرگم شوند.
الپائیس نوشته: اغلب آنها نمیدانند به چه چیزی باید واکنش نشان دهند. در این میان، افکار عمومی آمریکا از سرعت رویدادها گیج و منگ شده و اضطراب دارد. البته این فقط مختص آمریکاییها نیست. متحدان سنتی واشنگتن نیز حال و روز خوشی ندارند.
سونامی ترامپ در 85روز گذشته
سختگیری بیشتر در سیاستهای مهاجرتی(ساخت دیوار مرزی، محدود کردن ورود مهاجران از کشورهای خاص و اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی)
کاهش بودجه و اختیارات سازمانها و وزارتخانههای مختلف
اعمال تعرفههای گسترده: ترامپ بهسرعت، جنگ تجاری خود را تشدید کرده و تعرفههای سنگینی بر کالاهای چینی(145درصد) و دهها کشور دیگر اعمال کرده است.
سیاست خارجی
اعلام پایان روابط نزدیک با کانادا: بهدلیل تعرفهها و اظهارات تحقیرآمیز ترامپ، روابط با کانادا بهشدت تیره شده و این کشور بهدنبال همکاریهای امنیتی و اقتصادی با سایر متحدان است.
تنش با اروپا و تضعیف ناتو: روابط با کشورهای اروپایی نیز بهدلیل تعرفهها، انتقادات مداوم ترامپ و جانبداری او از روسیه در قبال اوکراین متشنج شده است. این امر باعث تحول در سیاستهای اروپا شده است.
فروپاشی استراتژی انزوای چین و نزدیکی متحدان آسیایی آمریکا به پکن: سیاستهای ترامپ باعث شده که متحدان آسیایی آمریکا به جای واشنگتن، بهدنبال روابط تجاری با چین باشند. همچنین، تایوان نگران سرنوشتی مشابه اوکراین است.
تهدید به گسترش قلمرو آمریکا: اظهارات ترامپ در مورد احتمال الحاق گرینلند، غزه و پاناما به آمریکا متحدان آمریکا را بهشدت نگران کرده است.
خروج از نهادهای چندجانبه: ترامپ به رویکرد خود در قبال سازمانهای بینالمللی ادامه خواهد داد و احتمالا از نهادهای بیشتری خارج میشود یا همکاری با آنها را کاهش میدهد.