خشکسالی و کمبارشی در کشور بیداد میکند و سالهاست از خط و معیار جهانی مصرف آب عبور کردهایم.بهطوری که منابع آبی خالی و بیشتر دشتها دچار فرونشست شدهاند، کارشناسان معتقدند راه عبور از این چالشها به روز کردن قانون ۴۰ ساله توزیع عادلانه آب است که در زمان ترسالی کشور نوشته شده و با توجه به شرایط اقلیمی دیگر به کار نمیآید.
ایران کشوری کم آب و درگیر خشکسالی و تأثیرات ناشی از تغییرات اقلیم است که بر خشک و نیمهخشک بودن جغرافیای کشور دامن میزند. این موضوع بهمعنای کاهش منابع آبی، شدت فرونشست زمین، خالیشدن مخازن سدها و درمجموع کم آبی است. کمبود آب و کسری مخازن سدها نیز جدی است، در تهران میزان بارشها به ۴۰ درصد زیر حد نرمال رسیده است و این زنگ خطری برای روزهای پیش روست. شدﺕ خشکسالی در ﺍیرﺍﻥ به حدﯼ است که اگر مدیریت نشود در آینده نه چندان دور، کشاﻭﺭﺯﯼ نابوﺩ ﻭ ﺍیرﺍﻥ تبدیل به ﻭﺍﺭﺩ کنندﻩ محض محصوﻻﺕ ﺯﺭﺍعی خوﺍهد شد. با این حساب ﺍگر تدﺍبیر جدﯼ اندیشیده نشود، مدیریت صحیح صورت نگیرد و قوانین مربوطه به روز نشود؛ ﺍیرﺍﻥ ﺍﺯ کشوﺭ نیمهخشک به یک کشوﺭ کاملا خشک تبدیل خوﺍهد شد.
یک کارشناس منابع آب و محیطزیست در اینباره به ایرنا گفت: اگر واقعا بخواهیم بخش آب را درست مدیریت کنیم و تا جای ممکن وضعیت را به شرایط اولیه برگردانیم باید پروژههای حفاظتی محیطزیستی در حوضههای آبریز کشور اجرا و برداشت آب در دشتها بهصورت کامل ممنوع و یا بهصورت محدود برداشت شود. با توجه به شرایط اقلیمی و خشکسالی باید تمرکز و توان اصلی روی پروژههای حفاظتی باشد، باید بهرهبرداری از منابع آبی بسیار کمتر از آن چیزی باشد که اکنون برداشت و استفاده میکنیم.
تورج فتحی افزود: سالانه هر آنچه از منابع آب تجدیدشونده در کشور تولید میشود را برداشت میکنیم، حتی اضافه برداشت هم داریم. متأسفانه از آبخوانها و آبهای زیرزمینی دارای بیلان منفی و دشتهایی که زمینهای آنها در حال فرونشست هستند همچنان برداشت میکنیم. بیلان منفی در هیچکدام از دشتها به شرایط مثبت نرسیده و آبهای زیرزمینی نیز افزایش نداشته است.
سه شنبه 26 فروردین 1404
کد مطلب :
252897
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/r0Qr4
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved