
رسوایی هانیبال
نیروهای اسرائیلی دستور داشتند به هر هدف متحرکی شلیک کنند، ازجمله اسرای اسرائیلی

بهاره محبی-روزنامهنگار
نتایج تحقیقات جدید درباره حمله هفتم اکتبر سال۲۰۲۳ (عملیات طوفانالاقصی) تشت رسوایی ارتش اسرائیل را بلندتر از همیشه به صدا درآورده است. روزنامه عبریزبان جروزالمپست نوشته، تحقیقات داخلی درباره حمله هفتم اکتبر حاکی از آن است که نیروهای ارتش در عملیاتی با اسم رمز «شمشیر داموکلس» و براساس پروتکل هانیبال به هر هدف متحرکی در اطراف مرزهای اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) و نوار غزه شلیک کردهاند؛ آن هم در شرایطی که مقامهای اسرائیلی بارها منکر صدور دستور شلیک به خودیها شده بودند. در این گزارش آمدهاست: خلبانان اسرائیلی از ترس کشتن اسرای اسرائیلی که در دست حماس بودند، تمایلی به انجام حملات نداشتند؛ اما دستور آمده بود که به هر هدف متحرکی شلیک کنند. بسیاری از آنان پس از صدور پروتکل هانیبال نگران کشتهشدن اسرای اسرائیلی بودند.
پروتکل هانیبال چیست؟
هانیبال یک پروتکل نظامی است که توسط رژیم صهیونیستی طراحی شدهاست و براساس آن، درصورت احتمال اسارت یک نظامی یا شهرکنشین صهیونیست، برای آنکه اجازه اسارت داده نشود کشتن او مجاز است.
سابقه پروتکل هانیبال به فوریه سال۱۹۸۶ بازمیگردد. این پروتکل توسط ۳تن از افسران ارشد فرماندهی شمال به نامهای یوسی پلد، گابی اشکنازی و یاکوف آمیدور تدوین شد.
این دستورالعمل اجازه استفاده از انواع سلاحها، ازجمله بمباران هوایی و توپخانهای را میدهد.
هدف اصلی این پروتکل جلوگیری از استفاده مقاومت از اسرای صهیونیستی بهعنوان اهرم فشار در مذاکرات یا معاملات تبادل اسراست.
متن کامل این دستورالعمل هرگز منتشر نشد و تا سال۲۰۰۳ سانسور نظامی اسرائیل هرگونه بحث درباره این موضوع را در مطبوعات ممنوع کرده بود.
سابقه استفاده از پروتکل هانیبال
سال ۲۰۰۶: این پروتکل نتوانست از اسارت نظامی اسرائیلی، گلعاد شالیت، توسط مقاومت فلسطین جلوگیری کند. شالیت درنهایت در سال۲۰۱۱ در یک معامله تبادل اسرا آزاد شد.
سالهای ۲۰۰9-۲۰۰8: رژیمصهیونیستی یک خانه در غزه را بمباران کرد تا نظامیان زخمی خود را هدف قرار دهد و از اسارت آنها جلوگیری کند.
سال ۲۰۱۴: این پروتکل 5بار فعال شد، ازجمله پس از کشتهشدن و اسارت نظامیان در مناطق شرق خانیونس، رفح، غزه و بیتحانون. در این عملیاتها بیش از ۳۰۰ غیرنظامی کشته شدند.
سال ۲۰۱۶: رژیم صهیونیستی مدعی شد که این پروتکل را لغو کردهاست؛ اما شواهد و تحقیقات نشان میدهد که این سیستم همچنان اجرا میشد.
اکتبر سال ۲۰۲۳: رژیمصهیونیستی استفاده از این پروتکل را گسترش و آن را به شهرکنشینان نیز تعمیم داد. در این روز صدها صهیونیست در اثر بمباران هوایی عمدی رژیمصهیونیستی کشته شدند تا از اسارت آنها جلوگیری شود.
دسامبر سال ۲۰۲۳ (عملیات موسوم به شمشیرهای آهنین): در این عملیات، رژیم صهیونیستی از این پروتکل برای کشتن حدود ۳۵اسیر صهیونیست در غزه استفاده کرد.
اعترافها و اذعانهای گذشته
اعتراض نظامیان اسیرشده: 4نظامی زن صهیونیست که در عملیات مبادله اسرا با نیروهای مقاومت فلسطین آزاد شدند، در دیدار با هرتسی هالوی، فرمانده مستعفی ستاد ارتش اسرائیل بهشدت از ارتش انتقاد کردند.
به گزارش اسکاینیوز، یکی از این 4نظامی زن در دیدار با هالوی گفته: «شما ما را به حال خود رها کردید. زمانی که در غزه در اسارت بودیم، در برخی مواقع در آخرین لحظه نجات پیدا کردیم. نزدیک بود در بمباران ارتش اسرائیل کشته شویم!»
اعتراف وزیر جنگ سابق: یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیمصهیونیستی نیز در سخنانی جنجالی اعتراف کرده که به ارتش اسرائیل دستور داده شده بود که از پروتکل هانیبال استفاده کند. گالانت گفته: ارتش در برخی مکانها پروتکل هانیبال را اجرا کرد و در برخی مناطق دیگر از اجرای آن خودداری کرد که موجب سردرگمی شدیدی شد. هیچکس در اسرائیل از عمق، وسعت و پیچیدگی شبکه تونلهای غزه بهطور کامل اطلاع ندارد.
اذعان وزیر شهرکسازی رژیمصهیونیستی به اجرای هانیبال: اوریت استروک، وزیر شهرکسازی رژیم اشغالگر نیز در گفتوگو با رادیو ارتش اسرائیل با انتقاد از حامیان تبادل اسرا در سرزمینهای اشغالی بهطور ضمنی از اجرای پروتکل هانیبال حمایت کرده و گفتهاست: دولتی که همهچیز را فدای آزادی ۲۲ یا ۳۳گروگان کند، شایسته ماندن و بقا نیست!
متوقفکردن دشمن به هر قیمت: یاکوف آمیدور، یکی از طراحان پروتکل هانیبال پس از عملیات طوفانالاقصی گفته است: هدف، جلوگیری از انتقال افراد ربودهشده به خاک دشمن است. پس هنگام ربودهشدن هریک از افراد ما، هدف اصلی نجات ربودهشدگان است، حتی اگر به قیمت مجروحشدن آنها باشد. باید با استفاده از سلاح سبک دشمن را مجبور به توقف کرد. چنانچه دشمن متوقف نشد، باید مستقیم به آنها تیراندازی کرد، حتی اگر سربازان خودمان هم آسیب ببینند. درهرحال باید هر کاری برای متوقفکردن دشمن کرد و فرصت فرار را از آنها گرفت.
کشتهشدن بهتر از اسارت: بار زونشین، سروان موظف ارتش اسرائیل در گفتوگو با شبکه۱۳ اسرائیل اعتراف کرده پروتکل هانیبال را اجرا کرده و اسرای نظامی اسرائیلی را هدف قرار دادهاست. او در بخشی از مصاحبهاش گفته: «درمورد احتمال تیراندازی به سربازان اسرائیلی به این نتیجه رسیدم که بهتر است جلوی گروگان گرفتهشدن آنان را بگیرم. هفتم اکتبر 2خودرو را دیدم که افراد زیادی در کابین آنها حضور داشتند که نمیدانم جسد بودند یا افراد زنده. تصمیم گرفتم به این 2خودرو حمله کنم. شاید سربازان خودمان را کشته باشم؛ اما من در آن زمان فکر کردم که این تصمیم درستی است و کشتهشدن آنها از اسارتشان بهتر است!
رسوایی شلیک به نیروهای خودی
روزنامه هاآرتص تأیید کرده که ارتش اسرائیل در روز عملیات طوفانالاقصی با اجرای پروتکل هانیبال به سمت نیروهای خودی شلیک کردهاست. در این گزارش آمده:
اسناد و گفتههای شاهدان فاش میکند که دستور استفاده از پروتکل هانیبال صادر شده بود.
این پروتکل در گذرگاه بیتحانون (ایریز)، پایگاه رعیم و ناحالعوز که حماس به آن حمله کرده بود، به شکل گسترده به اجرا درآمد.
نکته قابل توجه اینکه گادی آیزنکوت، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش اسرائیل در سال۲۰۱۶ استفاده از این پروتکل را لغو کرده بود.
فعالشدن هانیبال از دقایق نخست جنگ ۷اکتبر
روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز پیشتر نوشته بود که براساس برخی شواهد، ارتش اسرائیل از همان نخستین لحظه عملیات طوفانالاقصی پروتکل هانیبال را فعال کردهاست. در این گزارش آمده بود:
برخی فرماندهان ارشد اعتراف کردهاند که شخصا دستور شلیک به منازلی را که گروگانهای اسرائیلی در آنها نگهداری میشدند، صادر کردهاند.
مدارکی وجود دارد که نشان میدهد دستور کاملا سری از فرماندهی جنوب ارتش اسرائیل صادر شده و به همه نیروهایی که هفتم اکتبر در منطقه جنگی اطراف غزه بودهاند دستور داده شده که به هر قیمت مانع بازگشت نیروهای حماس به غزه شوند.
جنگندههای اسرائیل ظرف چند ساعت نخست بعد از صدور این فرمان، دهها خودرو را در امتداد دیوار امنیتی غزه منهدم کردند، درحالیکه احتمال وجود اسرای اسرائیلی در آنها بسیار بالا بود.