• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
دو شنبه 15 بهمن 1403
کد مطلب : 247826
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/P1Pml
+
-

تیغ تعرفه‌های ترامپ برگردن دوستان آمریکا

ترامپ بدون در نظر گرفتن روابط نزدیک با کانادا و مکزیک، تعرفه‌های سنگیني برای آنها وضع کرد

گزارش2
تیغ تعرفه‌های ترامپ برگردن دوستان آمریکا

رضا عمویی-روزنامه‌نگار

روز شنبه، «مار-ئه-لاگو» به‌جای «کاخ سفید» مورد تمرکز و توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفت. مار-ئه-لاگو عمارتی تاریخی در منطقه «پام بیچ»، فلوریدای آمریکاست؛ این بنا که حدود 100سال پیش در حد فاصل سال‌های ۱۹۲۴ تا ۱۹۲۷ توسط «مارجوری مری‌ودر پست»، بازرگان، فعال اجتماعی و مالک شرکت «جنرال فودز» ساخته شد، طي سال‌هایی به‌عنوان اقامتگاهی زمستانی برای رؤسای جمهور آمریکا و مهمانان خارجی مورد استفاده دولت آمریکا قرار می‌گرفت؛ تا آنکه در سال۱۹۸۵ دونالد ترامپ که اکنون چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکاست، آن را خریداری کرد و اکنون بخشی از دارایی شخصی او محسوب می‌شود. ترامپ در همین عمارت تاریخی روز شنبه فرمان اعمال تعرفه‌های تجاری سنگین را بر 3کشور کانادا، مکزیک و چین صادر کرد تا نشان دهد که برای آمریکا دوست و دشمن معنایی ندارد.

بخش اول
درصد متفاوت تعرفه‌ها

سی‌ان‌ان گزارش داده است که ترامپ  از مار-ئه-لاگو، 3فرمان اجرایی را امضا کرد که شامل اعمال تعرفه بر 3کشور بوده است:

 25درصد: تعرفه واردات بر همه کالاها به جز نفت از کانادا
 25درصد: تعرفه واردات بر همه کالاها از مکزیک
 10درصد: تعرفه واردات بر همه کالاها از چین و تعرفه واردات نفت از کانادا
 4فوریه2025: زمان اجرای قانون تعرفه‌‎ها
 قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی: قانون مورد استناد ترامپ برای اعمال تعرفه تجاری بر دیگر کشورها
 هشدار: گادرین به نقل از مقامات کاخ سفید هشدار داده که اگر کشورهاي مورد هدف برای اعمال تعرفه، اقدامات تلافی‌جویانه انجام دهند، نرخ تعرفه افزایش خواهد یافت.

بخش دوم
هدف ترامپ

در ارتباط با هدف دولت ترامپ از اعمال تعرفه به واردات کالا از 3کشور مکزیک، کانادا و چین نظرات رسمی و روایت‌های غیررسمی مختلفی وجود دارد.

 روایت رسمی دولت آمریکا: کاخ سفید در بیانیه‌ای رسمی هدف از اعمال تعرفه تجاری را در 2مورد اعلام کرده است: جلوگیری از قاچاق فنتانیل و ورود مهاجران غیرقانونی/ مقامات دولت ترامپ ادعا دارند که فنتانیل از چین قاچاق می‌شود و سپس از طریق مکزیک و کانادا به ایالات متحده می‌رسد.
  اتهامات مطرح‌شده ترامپ علیه مکزیک: هجوم دسته‌جمعی مهاجران از مکزیک به آمریکا، گسترش جنایت و مواد‌مخدر، اختلال در سیستم دستمزدها در آمریکا و تحت‌الشعاع قرار گرفتن سیستم مدارس
 اهداف اصلی دولت ترامپ از به‌کارگیری سیاست تعرفه‌ها: بلومبرگ در گزارشی به نقل از تحلیلگران آمریکایی گفته است که سیاست ترامپ برای اعمال تعرفه‌ها حول 3هدف اصلی اقتصادی و سیاسی مي‌گردد:
 3.2تریلیون دلار: ارزش کالاهای وارداتی به آمریکا در سال2022/ اصلاح تراز تجارت خارجی به نفع آمریکا از طریق افزایش تولید داخلی و کاستن اتکا به تجارت خارجی از اهداف ترامپ است و او گفته كه صنعت و تولیدات آمریکایی را احیا می‌کند، چون در حال حاضر آمریکا بزرگ‌ترین واردکننده کالا در جهان است.
 100میلیارد دلار افزایش درآمد برای بودجه دولت فدرال/ بنیاد مطالعات مالیاتی مستقر در واشنگتن دی‌سی تخمین زده است که این تعرفه‌ها سالانه حدود 100میلیارد دلار درآمد اضافی مالیاتی فدرال برای دولت آمریکا ایجاد می‌کند.
 استفاده به‌عنوان اهرم مذاکره/ دولت ترامپ از سیاست اعمال تعرفه به جای سیاست تحریم‌ها در مذاکره با کشورهای خارجی استفاده می‌کند. ترامپ از کانادا خواستار الحاق این کشور به آمریکا شده و از مکزیک به‌دلیل هجوم مهاجران و از چین به‌خاطر صادرات بی‌رویه به آمریکا انتقاد کرده است. رئیس‌جمهور آمریکا از طریق اعمال تعرفه بر کانادا و مکزیک و چین به‌دنبال فشار بر آنها برای پذیرش درخواست‌های واشنگتن است.

بخش سوم
 زلزله در اقتصاد آمریکا

دستورات ترامپ برای اعمال تعرفه‌های سنگین بر واردات کالا از کانادا، مکزیک و چین تأثیرات اقتصادی بسیار بزرگ‌تر و کلان‌تری بر بازار داخلی آمریکا خواهد داشت:

 نیمی از کل واردات آمریکا(بیش از 1.3تریلیون دلار): وارد شده از از 3کشور کانادا، چین و مکزیک
 15درصد کاهش: پیش‌بینی سی‌ان‌ان از احتمال کاهش واردات آمریکا در پرتو اعمال تعرفه واردات بر 3کشور یادشده
 70درصد: واردات نفت خام پالایشگاه‌های آمریکا از کانادا و مکزیک
 50سنت: پیش‌بینی افزایش قیمت بنزین در هر گالن در منطقه غرب میانه آمریکا به‌دلیل اعمال تعرفه بر واردات نفت از کانادا
 30درصد: احتمال افزایش قیمت بنزین در برخی ایالت‌های آمریکا
 مکزیک: بزرگ‌ترین منبع محصولات تازه کشاورزی مورد نیاز آمریکا
 60درصد: میزان وابستگی آمریکا به واردات سبزیجات و میوه و آجیل به مکزیک
 صنعت خودروي آمریکا: دچار آسیب جدی به‌دلیل وابستگی به زنجیره تولید در هر 3کشور کانادا، چین و مکزیک
 جنرال‌موتورز: شرکت آمریکایی‌اي که از احتمال انتقال خط تولید خود به مکزیک به دليل وابستگی به واردات قطعات خودرو از این کشور خبر داده است.

بخش چهارم
زیان‌دیدگی بیشتر کانادا و مکزیک

اعمال تعرفه‌های آمریکا به واردات کالا از 2کشور کانادا و مکزیک ضربه بسیار بیشتری به این 2کشور در مقایسه با تأثیرات در آمریکا خواهد زد:

 70درصد: سهم تجارت خارجی با آمریکا در تولید ناخالص داخلی هر 2کشور کانادا و مکزیک
  80درصد: صادرات مکزیک ازجمله اتومبیل، ماشین‌آلات، میوه‌ها، سبزیجات و تجهیزات پزشکی به مقصد همسایه شمالی یعنی آمریکا
  2.5میلیون خودرو: صادرات خودروي مکزیک به آمریکا و احتمال آسیب‌دیدن تولید‌کنندگان خودرو در مکزیک
 60درصد: میزان صادرات منابع انرژی مکزیک به آمریکا
 70درصد: سهم تامین تقاضای داخلی انرژی مکزیک از طریق نفت پالایش‌شده آمریکا
 100درصد: پیش‌بینی افزایش نرخ بنزین در مکزیک تحت‌تأثیر اعمال سیاست تعرفه (افزایش نرخ بنزین در مکزیک به‌دلیل افزایش تعرفه واردات نفت مکزیک به آمریکا و صادرات مجدد به مکزیک در قالب بنزین و سایر محصولات پالایش‌شده)
 70درصد: سهم صادرات به آمریکا در حجم تجارت خارجی کانادا
 14درصد: سهم کالاهای کانادایی در سبد کالاهای وارداتی آمریکا

بخش پنجم
 حاشیه امن چین

به‌نظر می‌رسد که چین با درس گرفتن از سیاست اعمال تعرفه در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ در سال2017، از آن زمان الگوی تجارت خارجی خود را اصلاح کرده است و اکنون تأثیرات کمتری از سیاست اعمال تعرفه توسط آمریکا خواهد دید. همچنین در سال‌های اخیر، تجارت آمریکا و چین کاهش یافته است. بخش‌هایی از اقتصاد چین که تحت‌تأثیر قانون تعرفه‌ها در دوره قبلی ریاست‌جمهوری ترامپ قرار گرفته‌اند، اکنون با درس گرفتن از آن سال‌ها وابستگی خود به بازار آمریکا را کاهش داده‌اند.

 کاهش حجم تجارت خارجی در تولید ناخالص داخلی چین: چین به‌طور پیوسته از اهمیت تجارت خارجی در اقتصاد خود کاسته و تولیدات داخلی خود را افزایش داده است.
 تولید قطعات خودرو، سرورهای رایانه‌ای، مبلمان و نیمه‌رساناها: مهم‌ترین بخش‌های تولیدی چین که توانسته‌اند از وابستگی خود به اقتصاد آمریکا بکاهند.
  37درصد: نقش واردات و صادرات در تولید ناخالص داخلی چین




 

این خبر را به اشتراک بگذارید