از مصطفوی تا تاج
«خیابان سوم سئول» به روایت سازندهاش
محمودرضا رضایی
از سال ۱۹۹۶ میلادی و مقدماتی جام جهانی فرانسه، درباره تیم ملی مستندها و برنامههایی میساختم که به شکلهای مختلف پخش میشدند ولی بیشتر جنبه گزارشی داشتند و مثلا حضور ایران را روایت میکردند و از یک جایی به بعد تصمیم گرفتم یک فیلم منسجم از کل فوتبال ایران و حضور در جام جهانیهای مختلف بسازم و بهدنبال یک نخ تسبیح بودم و درنهایت تصمیم گرفتم با توجه به رؤسای ادوار مختلف فدراسیون فوتبال که در صعود ایران به جام جهانی نقش داشتند، این مستند را پیش ببرم. با این توضیح مستند «خیابان سوم سئول» از ریاست داریوش مصطفوی تا مهدی تاج را در بر میگیرد و فیلمبرداری آن هم در جام جهانی قطر ۲۰۲۲ به پایان رسید.
تماشا، جستوجو و پیدا کردن قصه از بین چند هزار راش که بیش از 90درصد آنها هم از برنامههای خودم بود، پروسه طولانیای بود که نزدیک به 2سال زمان برد. تدوین را هم در چند مرحله انجام دادیم و در نهایت به نقطه موردنظر رسیدیم.
باتوجه به اینکه در بسیاری از رویدادهای ورزشی ملی ایران حضور داشتم، فیلمهای زیادی از حواشی مسابقات دارم؛ در حوزه فوتبال هم به همین ترتیب است. جهت مثال، برای مقدماتی جامجهانی۲۰۰۶ آلمان تنها تیم مستندسازی که مجوز حضور برای بازی ایران در کرهشمالی را گرفت، گروه ما بود که تمامی مستندات مربوط به حواشی آن بازی حتی حمله هواداران کرهشمالی به ایرانیها را داریم که در این مستند هم به نمایش درآمده است.
با اعتبار و سابقهای که این جشنواره دارد، دریافت سیمرغ جشنواره فیلم فجر رویای هر فیلمساز ایرانی است. حس بسیار خوبی نسبت به حضور در جشنواره دارم و از آنجا که «خیابان سوم سئول» در جشنواره «سینماحقیقت» با استقبال بسیار خوبی همراه شد، امیدوارم در جشنواره فیلم فجر هم اتفاقات بسیار خوبی برای این مستند بیفتد. به عقیده من، 2دسته فیلمساز داریم؛ عدهای بهدنبال بیزینس و گیشه و فروش هستند و دسته دیگر سینما را بهعنوان یک هنر نگاه میکنند. قطعا در سینمای مستند نمیشود به بحث گیشه نگاه و توجه خاصی داشت؛ ولی این سیمرغ میتواند پاداش بزرگی برای این دست از فیلمها باشد.