فصول پاییز و زمستان در نیمکرهشمالی معمولا برای انتشار، تکثیر و انتقال عفونتهای تنفسی، فصول مناسبی هستند. کشورهایی ازجمله ایران که در نیمکرهشمالی قرار دارند هم با عفونتهای تنفسی درگیر میشوند. به همین دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی با هدف کاهش گردش ویروس و کم کردن سرایت اهمیت زیادی دارد.
رعایت بهداشت دست
دستها را بهطور مکرر با آب و صابون حداقل بهمدت 20ثانیه بشویید، بهخصوص پس از قرار گرفتن در مکانهای عمومی یا تماس با سطوح مشترک. هنگامی که صابون در دسترس نیست از ضدعفونیکننده دست با حداقل 60درصد الکل استفاده کنید. در نبود این امکانات، از دست زدن به چشم و دهان خود اجتناب کنید تا زمانی که دستهایتان را بشویید.
ماسک در صورت ضرورت
استفاده از ماسک بیشتر برای کسانی توصیه میشود که بیمار یا دارای علائم هستند. چون افراد آلوده به ویروس تنفسی، هنگام سرفه یا عطسه، ذرات ویروسی را در هوا پخش میکنند. به همین دلیل اگر نگران سلامتتان هستید در مواقع شیوع بیماریهای تنفسی در مکانهای شلوغ یا دارای تهویه ضعیف از ماسک استفاده کنید تا خطر استنشاق قطرات عفونی را کاهش دهید.
رعایت آداب تنفسی
هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بپوشانید تا از انتشار قطرات جلوگیری شود. اگر علائم بیماری دارید هم دستمالها را فورا دور بیندازید و دستها را ضدعفونی کنید. یکی از توصیهها این است که درصورت داشتن علائم، دستمال خود را در سطلهایی که بدون در هستند، نریزید و از سطل زباله درپوشدار استفاده کنید.
واکسن بزنید
برخی بیماریهای ویروسی مثل آنفلوآنزا، پنوموکوک و کرونا،واکسن دارند و بهتر است واکسنهای موجود در بازار را خریداری و تزریق کنید. درباره این واکسنها توصیه به تزریق در اواخر تابستان و اوایل پاییز است اما با توجه به شیوع بیماری و به تأکید متخصصان تا پایان زمستان هم امکان تزریق وجود دارد.
فاصلهگذاری با بیماران
برخی افراد ممکن است حتی با وجود علائم بیماری از ماندن در خانه و استراحت برای سپری شدن دوران بیماری اجتناب کنند. وضعیتی که میتواند منجر به انتقال ویروس به سایر افراد شود. در مواجهه با کسانی که علائمی مانند سرفه، عطسه یا تب دارند، فاصله فیزیکی را رعایت کنید و بااستفاده از ماسک هم میتوان به کاهش خطر ریسک ابتلا کمک كرد.
تقویت سیستم ایمنی
برای کمتر بیمار شدن باید سیستم ایمنی قوی داشته باشید. رژیم غذایی سالم و متعادل، ورزش منظم، خواب به موقع و کافی، آبرسانی به بدن، استفاده از مکملهای تقویتی با تجویز پزشک، تزریق واکسن برای مقابله با بیماریهای خاص و مدیریت استرس میتوانند سیستم ایمنی را برای مبارزه با عفونتها و ویروسها تقویت کنند.
وقتی بیمارید در خانه بمانید
اگر علائم بیماری ویروسی تنفسی مثل عطسه، گرفتگی بینی یا آبریزش، گلو درد، سر درد، درد عضلانی، تنگی نفس، احساس گرفتگی یا خسخس سینه و تببالا را تجربه کردید، برای بهبودی در خانه بمانید و از سرایت عفونت به دیگران خودداری کنید. مایعات فراوان بنوشید و استراحت را در اولویت قرار دهید تا به بهبودی مؤثرتر بدن کمک کنید.
مراقب ریههایتان باشید
ریههای ضعیف افراد را مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی میکنند. سیگار به عملکرد اکسیژنرسانی و دفع دیاکسید کربن آسیب میزند و عملکرد ریه را مختل میکند. آلودگی هوا هم میتواند بر سلامت ریه تأثیر بگذاردو علاوه بر ایجاد آمفیزم، آسم و سایر بیماریهای تنفسی، شما را در معرض ابتلا به بیماریهای ویروسی - تنفسی قرار دهد.
ویروسها را بشناسید
درباره ویروسهای رایج در محل سکونتتان از طریق اخبار موثق آگاه شوید. آشنایی با علائم بیماریها کمک میکند که درصورت ابتلا آشنايي بهتری داشته باشید و زودتر به آنها پاسخ دهید. اکنون که بیماریهای ویروسی - تنفسی شیوع بیشتری دارند، سعی کنید از به روزرسانیهای نظام سلامت و پروتکلهای بهداشتی جدید مطلع شوید.
آنتیبیوتیک نخورید
بیماریهای ویروسی تنفسی داروی مشخصی ندارند و پزشک براساس وضعیت بیماران تجویز میکند. بهتر است بدانید که آنتیبیوتیکها روی عفونتهای ویروسی هیچ تأثیری ندارند و هیچ کار درمانی روی ویروسها انجام نمیدهند. بنابراین برای درمان عفونتهای ویروسی مثل آنفلوآنزا یا سرماخوردگیها نیازی به مصرف آنها نیست.
تهویه هوا هم مهم است
زمانی که میزان رطوبت هوا بالاست، عوامل بیماریزا بهسرعت رشد میکند و تکثیر و محیط مستعد انتشار انواع بیماریها میشود. این مسئله در فصول سرد سال که امکان تهویه طبیعی وجود ندارد و بیماریهای ویروسی نظیر آنفلوآنزا گسترش پیدا میکنند، بیشتر خود را نشان میدهد. از تهویه محل اقامت خود غافل نشوید.
دو شنبه 1 بهمن 1403
کد مطلب :
246639
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/66nM7
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved