• پنج شنبه 20 دی 1403
  • الْخَمِيس 9 رجب 1446
  • 2025 Jan 09
چهار شنبه 19 دی 1403
کد مطلب : 245596
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qjgK3
+
-

سربلندی ایران در فناوری هسته‌ای

دانشمندان هسته‌ای ایران با وجود تحریم‌های متوالی موفق به تولید محصولاتی شده‌اند که در مسیر صادرات هم قرار گرفته‌اند

سربلندی ایران در فناوری هسته‌ای

ایران هرچند از سوی غرب برای دستیابی به انرژی هسته‌ای مدام در محدودیت و محرومیت بوده است اما دانشمندان سربلند کشور هیچ‌گاه در این عرصه منزوی نشده‌اند. با تلاش‌های شبانه‌روزی، فناوری هسته‌ای در ایران در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است به حدی که در رتبه‌های بالای جهانی از نظر تولیدات هسته‌ای صلح‌آمیز قرار دارد. در مسیر این رشد چشمگیر، دانشمندان هسته‌ای زیادی شهید شده‌اند. اما دیگر محققان با ادامه دادن راه آنها با پیشرفت روزافزون و دستیابی به فناوری‌های متعدد که به مرحله صادرات هم رسیده است، نگرانی‌های بیشتری برای آمریکا، اسرائیل و کشورهای اروپایی ایجاد کرده‌اند آنها مدعی هستند فعالیت‌های علمی ایران تا حدی که آن را پوششی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای است. اما تاکنون کشورمان ثابت کرده است كه از این علم در امور صلح‌آمیز و بهبود کیفیت زندگی مردم سود برده است.

تولیدات هسته‌ای ایران
در حال حاضر صنعت هسته‌ای ایران در بخش‌های مختلفی همچون تولید انرژی، تولید دارو، کشاورزی، صنعتی و فناوری فعال است که حتی در مواردی به صادرات هم منجر شده است. اما از ابتدای ورود ایران به صنعت هسته‌ای، بحث تولید برق از این فناوری بیشتر مطرح شده است. طبق اعلام سازمان انرژی هسته‌ای ایران، دستاوردهای این سازمان براساس سند جامع راهبردی پیش می‌رود و اهداف آن محقق شده است.

رکوردشکنی نیروگاه اتمی بوشهر  
با توسعه بهره‌وری از بخش انرژی، عملکرد نیروگاه اتمی بوشهر رکورد زد. در این بخش نیروگاه بوشهر موفق شد جزو مقام‌های نخست در بازدهی و رفتار ایمن و حرفه‌ای شود. این مسئله برگ زرینی در عرصه انرژی هسته‌ای ایران است. در سال۱۴۰۲ نیروگاه اتمی بوشهر با تولید بیش از ۷.۶میلیارد کیلووات‌ساعت برق هسته‌ای، رکورد تازه‌ای را در بهره‌برداری به ثبت رساند. هدف‌گذاری برای توسعه نیروگاه‌های اتمی در آینده، تولید ۲۰هزار کیلووات ساعت برق هسته‌ای است.

پیشبرد اثربخشی رادیوداروها  
ایران در صنعت رادیوداروها حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. علاوه‌بر رادیوداروها، دانشمندان در حوزه‌های فناوری پلاسما و لیزر به محصولاتی دست یافته‌اند که برای صنایع کشور و جامعه کارگشا بوده است. حتی روند ارتقای ضریب دقت رادیوداروهای تشخیصی و اثربخشی رادیوداروهای درمانی به‌شکل مستمر، تداوم دارد. ایران قابلیت تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های صنعتی رادیوداروها را دارد. كشورمان در این حوزه نه‌تنها توانایی تامین نیاز داخل را دارد که رادیوداروی 300 تا 400هزار نفر در خارج از کشور را هم تامین می‌کند.

صنعت و معدن
در بخش فعالیت‌های معدنی برای دستیابی به مواد پرتوزا نتایج موفقی به‌دست آمده و فعالیت‌های معدنی و اکتشاف تفصیلی از حدود 3معدن فعال به حدود ۲۰معدن ارتقا پیدا کرده است. از این اقدامات همراه با فعالیت‌های معدن‌کاوی که در حوزه عناصر همراه مواد پرتوزا اتفاق افتاده می‌توان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اتفاقات در حوزه صنعت هسته‌ای ایران نام برد.

مراکز پرتودهی   
فناوری پرتودهی ازجمله فناوری‌هایی است که در بخش کشاورزی نقش مؤثری دارد و نمود واقعی آن در زندگی مردم هویداست. در کشور چند مرکز پرتودهی ازجمله در تهران، یزد، بناب و قزوین راه‌اندازی شده است که قرار است مراکز بیشتری هم به آنها اضافه شوند تا به معنی واقعی کلمه در اختیار مردم قرار گیرند.

صادرات محصولات هسته‌ای  
یکی از حوزه‌های صادراتی هسته‌ای، حوزه پزشکی است و یکی از روش‌های نوین برای این امر حیاتی، تولید پودر بندآورنده خون به‌حساب می‌آید که سال‌ها برای ایران تحریم بوده است. در ایران این پودر با استفاده از فناوری‌های هسته‌ای به شکلی کاملا استاندارد تولید شده است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ايران در بیست‌و‌نهمین کنفرانس هسته‌ای کشور از صادرات این پودر خبرداد. ‌جز ایران تاكنون فقط 5کشور دیگر به فناوری حیاتی پودر انعقاد خون دست یافته‌اند.

این خبر را به اشتراک بگذارید