دنیای رنگارنگ تار و پود
موزه فرش ، با نمایش 2 تخته فرش قدیمی ، تهرانیها را به دیدن ذوق و ظرافت عصر صفوی دعوت کرده است
فاطمه عباسی
موزههای متنوعی در پایتخت کشور جای گرفتهاند که از موضوعات علمی گرفته تا تاریخی، سیاسی و هنری را میتوان در این موزهها تماشا کرد. موزه فرش ایران ، با مجموعهای ارزشمند از فرشهای نواحی مختلف ایران در طول تاریخ، همزمان موزهای هنری و تاریخی در دل تهران محسوب میشود. چند روزی است که موزه فرش ایران از 2قطعه فرش نفیس صفوی در تالار پازیریک رونمایی کرده است؛ فرشهایی که قدمتشان به قرن دهم هجری قمری بازمیگردد و تاکنون در معرض دید عموم قرار نگرفته است. آنطور که محمد اینانلو، رئیس موزه فرش ایران گفته، تنها دوسوم از این فرشها در اختیار موزه است، یعنی یکسوم آن به مرور زمان تخریب شده و با عملیات مرمت توانستهاند جلوی روند تخریب این فرشها را بگیرند.
تورج ژوله، پژوهشگر و مدرس برجسته فرش هم درباره رونمایی از این فرشهای نفیس گفته است: «فرششناسی فراتر از بررسی فنی فرش است و ارتباط عمیقی با تاریخ، فرهنگ، جامعه و باورهای ملتها دارد. فرشهای صفوی نمونه بارزی از شکوفایی هنر و فرهنگ این دوره تاریخی هستند.»
این 2قطعه فرش صفوی تا ۳۰دیماه در موزه فرش ایران در معرض نمایش قرار دارد و میتوانید برای دیدنشان به این موزه بیایید. اما بد نیست در کنار دیدن فرشهای تاریخی صفوی، به دیگر نقاط موزه هم سر بزنید و آثار ارزشمندی که در این موزه جای گرفتهاند را تماشا کنید.
موزه فرش ایران در تهران یکی از معدود موزههای جهان است که فقط در زمینه فرش تخصص دارد. این موزه در ۲۲بهمن۱۳۵۶ ساخته شد و نمایانگر مجموعهای از اصیلترین و ارزشمندترین فرشهای دستباف است. در ابتدا تعداد محدودی فرش ایرانی در این موزه وجود داشت اما در طول سالها تعداد فرشها افزایش یافت. هدف اصلی از تأسیس این موزه، توسعه هنر قالیبافی، گردآوری و خریداری نمونه انواع قالیهای دستباف ایرانی و برگزاری نمایشگاههای موقت از فرش ایران و سایر نقاط جهان بود. در نتیجه، موزه به یک منبع عالی برای تحقیق درباره فرش برای همه دوستداران فرهنگ و هنر تبدیل شد.
اگر خواستید به این موزه سر بزنید، نخستین چیزی که باید به آن توجه کنید خود ساختمان موزه است. معماری آن بسیار دیدنی و باشکوه است و تزئینات نمای بیرونی موزه دقیقا شبیه به توری فرش است.
موزه فرش ایران توسط معمار عبدالعزیز فرمانفرمائیان طراحی شده است. او ساختمان را بهگونهای طراحی کرده که ستونها بر ساختمان سایه میاندازند، بهطوری که دمای هوا در تابستان در داخل ساختمان کاهش مییابد. این موزه دارای 2سالن اصلی است، یکی برای نمایش بیش از ۱۵۰نوع فرش ایرانی و دیگری برای نمایشگاههای موقت و فصلی مختلف. ارزشمندترین نمونههای فرش و گلیم ایرانی مربوط به دورهای بین قرن نهم تا زمان معاصر در اینجا طبقهبندی شده و براساس کیفیت، قدمت و سایر ویژگیهای فرشهای ایرانی از نظر رنگآمیزی، طرح، نقش و بافت در سالن طبقه اول به نمایش گذاشته شده است. کتابخانهای شامل کتابهای مختلف به زبانهای فارسی، عربی، فرانسوی، انگلیسی و آلمانی و فروشگاه کتاب از دیگر قسمتهای موزه است. در این کتابها مجموعهای از مهمترین و کمیابترین نشریات و تحقیقات درباره فرشهای ایرانی موجود است. این موزه همچنین ابزارهای مختلف بافندگی، مواد رنگی و نخهای طبیعی فرش را به نمایش میگذارد، بهطوریکه بازدیدکنندگان نهتنها خود فرش را مشاهده میکنند، بلکه از نحوه بافت فرشها نیز اطلاعاتی بهدست میآورند.