داستان علف بره و قارچها
نام: کماچال
موقعیت: ولنجک
استفاده از نام گیاهان و محصولات کشاورزی یکی از شیوههای رایج برای نامگذاری آبادیها، ارتفاعات و دشتهای شمیران بوده و انتخاب نام «کماچال» برای یکی از ارتفاعات این منطقه ریشه در چنین سنتی دارد.
چند دهه قبل، آبادی زعفرانیه بهدلیل کشت زعفران به این نام معروف شد یا منطقه باقالازار بهدلیل کاشت و برداشت این محصول به باقالازار شهرت پیدا کرد. بنا به یک روایت، اراضی ونک هم بهدلیل وجود درختان ون یا همان زبانگنجشک به ونک معروف شد یا مسیر کوهستانی یونجهزاری در فرحزاد بهدلیل کاشت یونجه توسط اهالی آبادی کهن فرحزاد به این نام شهرت پیدا کرد.
بهدلیل ویژگیهای طبیعی و سبک زندگی اهالی شمیران، گیاهان و محصولات کشاورزی هم یکی دیگر از مهمترین مولفههایی بود که در نامگذاری آبادیها، مسیرهای کوهستانی، کوهها و ارتفاعات نقش داشته و «کماچال» در ارتفاعات اطراف ولنجک یکی از این موارد است. داریوش شهبازی درباره ماجرای نامگذاری این قله میگوید:«کما که به آن علف بره هم میگویند و گیاه قارچ از چوب پوسیده آن تغذیه میکند، بسیار باب طبع گوسفندان است و کشاورزان معتقدند این گیاه باعث افزایش شیردهی گوسفندان میشود. در ارتفاعات شمیران هر جایی که گیاه «کما» پیدا شود، ردپای قارچ هم دیده میشود. گیاه «کما» در پاییز خشک میشود و پس از آنکه برف زمستان روی آن مینشیند، میپوسد. با
فرارسیدن بهار، درست در همان نقطه رویش کما قارچ رشد میکند. این گیاه هماکنون در کوهها و ارتفاعات آنسوی توچال که محل گذر انسانها نیست یافت میشود، اما در گذشته کوه کما در محدوده ارتفاعات ولنجک، محل رویش این گیاه بود و همین ماجرا زمینهساز نامگذاری این قله در شمال ولنجک شد.»
قله کماچال در مسیر ایستگاه پنجم تله کابین توچال واقع شده و در ارتفاع 3050متری یکی از قلههای پرطرفدار برای صعود یکروزه است. برای صعود به این قله 3مسیر با جاذبههای طبیعی دلپذیر پیش روی شما قرار دارد. مسیر نخست که طولانیتر بهنظر میرسد از مسیر درکه و ایستگاه 5تله کابین توچال و با عبور از پناهگاه پلنگچال در دسترس است. مسیر یال قله هم از ولنجک و جاده سلامتی مجموعه توچال شروع میشود و برای کوهنوردانی که قصد دارند با شیب نسبتا ملایم به قله صعود کنند گزینه مناسبی است.