سردرهای شاهانه برایقدرتنمایی
سردرها با کتیبههای خاص و باشکوه یکی از مشخصههای اصلی قصرهای سلطنتی در تهران بوده است. سردرهای عمارتهای اشرافی و کاخهای تهران ازنظر معماری فراتر از یک سردر ساده بودند. اوج این نماها در کاخهای دوران قاجار پایتخت دیده میشود.
عبدالحسن میرعمادی، عضو هیأتمدیره انجمن مفاخر معماری ایران دراینباره میگوید: «سردر عمارتهای سلطنتی به یک عمارت با ورودی کوچک تبدیل میشدند. اغلب جایگاهی برای جلوس شاه داشتند تا از طریق آن شاه بتواند بیرون را تماشا کند. در عهد قاجار شاهان برای کاخهای خود سردرهای باشکوه میساختند؛ جایی که نشان از قدرت آنها داشت. ازجمله سردرهای مطرح تهران سردرهای کاخ گلستان هستند که در تاریخ معماری پایتخت ماندگار شدهاند.» کاخموزه گلستان با قدمتی بالغبر ۴۴۰ سال، یکی از منحصربهفردترین مجموعههای تاریخی تهران است. این کاخ چندین سردر داشت. عمارت سردر مدخلی برای ورود به دیوانخانه تخت مرمر بود و در دوره ناصری بازپیرایی شد. شاه از طبقه بالا به تماشای مراسم مختلف در میدان ارگ مینشست. در سردر جنوبی این عمارت اتاق بیدر و پنجرهای وجود داشت که همهروزه چندین بار در آنجا، نقارهچیان شاهی، طبل یا بوق و کرنا و نقارههای خود را به صدا درمیآوردند و سنت دیرین سلطنتی ایران را اجرا میکردند.
او درباره سردر الماسیه کاخ گلستان میگوید: «سردر الماسیه به سردر باب همایون معروف بود. این سردر توسط علاءالدوله که منصب فراشباشی را نیز بر عهده داشت ساخته شد. سردر الماسیه، دارای بالاخانهای بود که ناصرالدینشاه در هنگام مراسم جشن و آتشبازی در آنجا مینشست.» از زیباترین سردرهای کاخ گلستان که امروز باقیمانده است سردری است که به خیابان ناصریه (ناصرخسروی امروز) باز میشد؛ سردر باشکوهی که بالاخانه آن تالار آینهای برای جلوس شاه داشت. استاد میرعمادی از سردر معروف کاخ مرمر یاد میکند و میگوید: «کاخ مرمر یکی از کاخموزههای تاریخی تهران و از آثار دوره پهلوی اول است. از جاذبههای این کاخ سردر ورودی آن بود که بهصورت تلفیقی از شیوه پارسی، اصفهانی و سبک نئوکلاسیک غربی طراحی شد و 2 مجسمه سرباز هخامنشی در دو سوی ورودی قرار داشت.»