آرش نهاوندی-روزنامهنگار
متخصصان تغذیه و سلامت در یکی از دانشگاههای تحقیقاتی نیجریه، دریافتهاند که پیاز درصورت مصرف همراه با داروی دیابت میتواند سطح قند خون را تا ۵۰درصد کاهش دهد. یک متخصص تغذیه نیز ضمن تأیید این قابلیت پیاز گفت که گیاهان و سبزیجات دیگری نیز وجود دارندکه میتوانند در کاهش قند خون مؤثر باشند. لوزالمعده افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ قادر به تولید انسولین کافی برای تنظیم قند خون نیست، یعنی قند خونشان ممکن است تا سطح خطرناکی بالا برود. اما نتایج تحقیقاتی که اخیرا در نودوهفتمین نشست سالانه انجمن غدد درونریز در سندیهگو ارائه شد، نشان داد: پیاز درصورتی که همراه داروی دیابت موسوم به متفورمین مصرف شود، قند خون بالا و میزان کلی کلسترول را تا حد زیادی کاهش میدهد.
چرا پیاز؟
دکتر خدیجه رحمانی، استاد تغذیه دانشگاه شهید بهشتی، ضمن تأیید اینکه پیاز در کاهش قند خون مؤثر است، میگوید: پیاز تا حد زیاد بهدلیل انسولین گیاهی ویتامین C که دارد میتواند در کاهش قندخون مفید باشد. البته از درصد آن بهطور دقیق اطلاع ندارم. باید به این نکته توجه داشته باشید که پیاز خام بیشتر در کاهش قند خون مؤثر و با سیر همخانواده است، این دو سبزی بهدلیل ترکیبات آلیسینی که دارند باعث کاهش قند خون و چربی میشوند و پیاز بهدلیل آنتیاکسیدانی که دارد در پیشگیری از بیماریهای متابولیک و سرطان مؤثر است.
گیاهان کاهنده قند خون
این متخصص تغذیه به گیاهان و میوههای مؤثر در کاهش قند خون نیز اشاره میکند و میگوید: در تحقیقات نشان داده شده که شنبلیله و بامیه هم میتوانند در پایینآوردن قند خون مؤثر باشند. دانههای شنبلیله منبع غنی از فیبرهای حلشدنی هستند که به کنترل سطح قندخون کمک میکنند. فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون کمک میکند، بدینترتیب که سرعت جذب قند را کاهش میدهد. پس برای افراد مبتلا به دیابت مفید است. کلم بروکلی نیز در پایین آوردن قند خون مؤثر است. هنگامی که کلم بروکلی خرد یا جویده میشود، سولفورافان که نوعی ایزوتیوسیانات است، تولید میشود که کاهنده قند خون است. در مجموع میتوان گفت استفاده از سبزیجات چلیپایی همچون کلم بروکلی، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2را نیز کاهش میدهد.
گیاهان ضددیابت
در همینه زمینه :