رهبر انقلاب: «مرجفون» کسانی هستند که در دل مردم ترس ایجاد میکنند
مُرجِفون اسرائیلی
برخی بهعنوان مصداق «مُرجِفون»، با تحلیلهای غلط خود در چارچوب کلانراهبرد «بزرگنمایی» دشمن عمل کردهاند
گروه پژوهش همشهری
یکی از ابزارهای مورد استفاده دشمن در این عرصه «بزرگنمایی» اقدامها و تهدیدهاست که با سرمایهگذاری بر 2محور داخلی و خارجی همراه میشود. درحالیکه رسانهها و شبکههای غربی و معاند، بال خارجی این استراتژی را تقویت میکنند، برخی در داخل ناخواسته مشغول بازی در زمین طرف مقابل هستند و با دامن زدن به شایعات، تحلیلها و تفسیرهای غلط، زمینهساز ایجاد «ترس» و «تردید» در افکارعمومی میشوند. بر این اساس هم بود که رهبرمعظمانقلاب در دیدار اخیرشان با جمعی از خانوادههای شهدای امنیت، از این دست افراد بهعنوان «مُرجِفون» یاد کردند. یعنی کسانی که در دل مردم اضطراب و ترس ایجاد میکنند. در جریان تحولات اخیر شاهد نمودهای مختلفی از فعالیت افرادی بودیم که میتوان از آنها بهعنوان مصداق «مُرجِفون» نام برد. این افراد اگر نگوییم «غرضورزانه»، اما با تحلیلهای غلط خود در چارچوب کلانراهبرد «بزرگنمایی» دشمن عمل کردهاند؛ رویکردی که ضمن نادیده انگاشتن ظرفیتها، توانمندیها و عزم و اراده داخلی در مواجهه با دشمن جنایتکار، صرفا تلاش میکند تواناییهای دشمنان را بیش از آنچه هست، جلوه دهد.
نه کوچکانگاری، نه بزرگنمایی
سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل سیاسی: اگردرباره حمله اسرائیل کوچکانگاری صورت گیرد از بعد حقوقی و فضای بینالملل ایران دچار مشکل خواهد شد. درواقع اینطور عنوان میشود که اگر اقدام کوچکی بوده پس چرا میخواهید واکنش نشان دهید؟ در مقابل آن، اگر بزرگنمایی کنیم؛ یعنی رژیم بعد از وعده صادق ۱ و ۲ ادب نشده و توانسته با این اقدام معادله بازدارندگی را به سمت خود برگرداند؛ بنابراین نباید بزرگنمایی هم صورت گیرد.
امید اسرائیل به عملیات رسانهای
ناصر ایمانی، کارشناس مسائل سیاسی: نخستین عملیات رژیم صهیونیستی نظامی بود و دومین عملیات آنها رسانهای. این 2عملیات حتی همزمان اجرا شدند. امید اسرائیل به عملیات رسانهای چهبسا بیشتر از عملیات نظامی باشد. آنها بهگونهای برخورد میکنند که تأثیر عملیات خودشان را خیلی بزرگ جلوه دهند و این باعث ایجاد نوعی فضای اضطراب در میان مردم میشود.
جمله تاریخی امام و عملیات روانی
جواد منصوری، کارشناس مسائل سیاسی : اصحاب رسانه و مطلعان باید با روشهای فنی، مردم را نسبت به شرایط آینده آماده و آگاه سازند؛ اما این موضوع نباید دستاویزی باشد برای بزرگنماییهای مأیوسکنندهای که نتیجه آن ایجاد ناامیدی در سطح ملی است. بهطور مثال مرحوم حضرت امام خمینی(ره) در مقابل هیاهوی صدام گفتند: دیوانهای آمده سنگی زده و رفته. یعنی ایشان جو روانی را برهم نزدند؛ درعینحال که اقدام متعرضانه او را در نظر داشتند.
برخورد متناسب با صهیونیستها
ابوالفضل ظهرهوند، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی: اسرائیل در بدترین وضعیت خود قرار گرفته و با عدمتعادل در حوزههای سیاسی، بینالمللی و اقتصادی مواجه است. اسرائیل به همراه آمریکا حاکمیت ما را نقض و تعرض کرده است. این اقدام چه با یک فروند و چه با ۲۵فروند ویا ۱۰۰فروند هواپیما انجام شده باشد، تجاوز به خاک کشورمان بوده که باید به دور از تعلل و شتابزدگی از جنبه سیاسی و نظامی برخورد متناسب با آن صورت گیرد.
هیاهو برای هیچ
بسیاری از کارشناسان و حتی ناظران در فلسطین اشغالی، حمله اخیر علیه ایران را بیفایده و حتی به ضرر اسرائیل توصیف کردند
48ساعت پس از اقدامات تنشزای رژیم صهیونیستی علیه ایران، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم در سخنرانی پرمبالغه خود در آغاز فصل زمستانی جلسات کنست (پارلمان اسرائیل) ادعا کرد که ارتش در بامداد شنبه پنجم آبان بهشدت به اهداف موردنظرش در ایران حمله کرده و توانسته به اهداف خود هم دست یابد. اما آیا واقعا صهیونیستها در عملیات چندساعته خود توانستهاند به اهداف خود در ایران دست یابند؟ آیا واقعا حملات صهیونیستها با حجم تهدیدات قبلی همخوانی داشت و آیا همانگونه که نتانیاهو در کنست ادعا کرده بود، آنها توانستهاند ضربه کاری به ایران وارد کنند؟ پاسخ به این پرسشها را از نگاه کارشناسان غربی و حتی ناظرانی در مناطق اشغالی بهتر میتوان درک کرد.
انتشار تصاویر دروغین از ایران
همزمان با انجام اقدامات تنشزای اسرائیل علیه ایران، برخی تصاویر دروغین بهنام حمله اسرائیل علیه ایران منتشر شد. رسانه تایمز هند این تصاویر دروغین را بررسی کرده است:
انتشار تصویر دروغین توسط وزیر جنگ اسرائیل حساب رسمی وزیر جنگ اسرائیل همزمان با اقدامات تنشزای بامداد شنبه علیه ایران، تصویری از یوآوگالانت در اتاق فرماندهی جنگ با نمایش عکس یک انفجار بزرگ را نشان میداد. بررسیها اما ثابت میکند که عکس انفجار بزرگ در اتاق فرماندهی وزیر جنگ ارتباطی با حمله به ایران ندارد و مربوط به انفجار پالایشگاه تهران در سال2021 بوده است. تایمز هند گفته که وقتی از دفتر وزیرجنگ اسرائیل خواستار توضیح درباره چرایی انتشار این عکس غیرمرتبط در زمان حمله به ایران شده، دفتر وزیر جنگ پاسخی نداده است.
تصویر بمباران بیروت با ادعای حمله به ایران عکس دیگری که در برخی رسانههای عبری بهعنوان حمله به ایران منتشر شد، تصاویر بمباران بیروت بود و تایمز هند هم این موضوع را تأیید کرده است. انتشار این تصاویر دروغین بینتیجه بودن ادعاهای صهیونیستها درباره دستیابی به اهدافشان در حمله به ایران را نشان میدهد.
فقط همین؟!
سخنان برخی ناظران نیز بینتیجه بودن حمله اخیر اسرائیل علیه ایران را ثابت میکند.
وعدهها چه شد؟ منشه امیر، مسئول پیشین بخش فارسی رادیو اسرائیل: پس از حملات اسرائیل، زندگی عادی در ایران جریان دارد و مردم در سراسر ایران در صبح پس از حملات بامدادی کار روزمره خود را آغاز کردند. پس چرا اسرائیل به قول خودش وفا نکرد؟ مگر قرار نبود که واکنش اسرائیل شدید و دردناک باشد، پس چه شد؟ همین 3ساعت عملیات علیه ایران و تمام؟ وعدهها چه شد؟
تلآویو نمیتواند به اهداف نظامی در ایران دست یابد آندریاس کریگ، استاد دانشکده مطالعات امنیتی در کینگز کالج لندن در گفتوگو با الجزیره: اسرائیل میخواهد عزم و قدرت خود را نشان دهد و غرور زیادی نیز وجود دارد که فکر میکند اسرائیل میتواند به هدف خود در ایران دست یابد، اما من فکر میکنم اسرائیل نمیتواند از نظر نظامی به اهداف مورد نظر خود در ایران دست یابد.
تلاش نتانیاهو برای آبروداری رامی یتظار، چهره رسانهای اسرائیلی که خودش زمانی از افسران ارشد پلیس اسرائیل بوده است، در اظهارنظری درباره حمله اخیر اسرائیل معتقد است که حمله به ایران «کوچک و بسیار ضعیف» بود و این یک ترفند سیاسی از سوی نتانیاهو بود تا به حامیان خود نشان دهد که کاری علیه تهران انجام داده است. او میافزاید که حتی سخنان دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش در مورد این حمله مملو از خودستایی کاذب بود و زبان بدن او (هاگاری) ثابت میکند که وی میداند این حمله فقط یک نمایش و تنها هدفش این بود که به رأیدهندگان نتانیاهو نشان دهد که ما کاری انجام دادیم و بس.
تأسف عضو کنست تالی گوتلیو، عضو کنست و عضو حزب حاکم لیکود با انتقاد تند به نتانیاهو درباره حمله بینتیجه علیه ایران گفت: عدمهدف قرار دادن تاسیسات هستهای ایران مایه تأسف نسلهای بسیاری خواهد بود. حمله نکردن به ذخایر نفت ایران یک اشتباه بزرگ نتانیاهو بود و این بهمعنای تسلیمشدن است.
حملهای بسیار کوچکتر از حد انتظار
رسانههای غربی و صهیونیستی همچنین به موضوع کوچک بودن حمله در مقابل آنچه انتظار میرفت، تأکید کردهاند.
حمله اسرائیل بسیار محدود بود وبگاه بلومبرگ در گزارشی نوشته است: حمله اسرائیل به ایران در اوایل روز شنبه در هماهنگی کامل با واشنگتن بود و بسیار محدود به سایتهای موشکی و دفاع هوایی صورت گرفت. این حمله بسیار کوچکتر از آن چیزی بود که در ابتدا از اسرائیل انتظار میرفت.
حمله به ایران نتیجهای نداشت یائیر لاپید، نخستوزیر پیشین و عضو فعلی کنست اسرائیل با انتقاد از حمله اخیر علیه ایران خطاب به نتانیاهو گفت: «تصمیم به حمله نکردن به اهداف راهبردی و اقتصادی ایران اشتباه بود. هنگامی که ایران موشکهای بالستیک شلیک کرد، ما در پناهگاهها نشستیم؛ درحالیکه آنها از نظر استراتژیک آسیبی ندیدند.»
ذ آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی و رئیس حزب «اسرائیل بیتنا» با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس خشم خود را از اقدام تنشزای بامداد شنبه رژیم صهیونیستی اعلام کرد و گفت که این حمله نتوانست بهای واقعی را به ایران تحمیل کند. او افزود: «نمیتوان این واقعیت سخت و این حقیقت را نادیده گرفت که ایرانیها در اینجا متوقف نمیشوند و به حمایتهای خود از حزبالله لبنان، حوثیها و گروههای مسلح شیعه در منطقه ادامه میدهند.»
اسرائیل خود را به دردسر بدی انداخته جان مرشایمر، دانشمند آمریکایی علوم سیاسی نیز در گفتوگویی رسانهای تأکید کرده است که اسرائیلیها در بد دردسری افتادهاند و حمله به ایران آن را بدتر خواهد کرد.