![کلبههای شناور، تهدید جدید تالابهای گیلان](/img/newspaper_pages/1397/04%20TIR/26/NIMROOZI/0706.jpg)
کلبههای شناور، تهدید جدید تالابهای گیلان
مدیر دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست: محیطزیست با هرگونه ساختوساز ازجمله رستوران و کلبه شناور روی تالابها مخالف است
![کلبههای شناور، تهدید جدید تالابهای گیلان](/img/newspaper_pages/1397/04%20TIR/26/NIMROOZI/0706.jpg)
مریم سمائی/ : خبرنگار
تالاب استیل یکی از زیستبومهای جذاب و دیدنی استان گیلان است که نزدیکی آن به جاده، تنوع چشماندازهای طبیعی همچون کوهستان، جنگل، درختان توسکا و مزارع و کشتزارهای اطراف، اهمیت طبیعتگردی این تالاب را دوچندان کرده است. شاید همین جذابیتها مسئولان را مجاب کرده که با وجود مخالفتهای کارشناسان محیطزیست طرح کلبه شناور را برای توسعه گردشگری در این منطقه اجرایی کنند.
حالا گفته میشود که قرار است طرح ایجاد کلبههای شناور روی تالابهای دیگر استان گیلان از جمله تالاب انزلی هم اجرایی شود. این در حالی است که مطابق بند یک قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالابهای کشور هر فعالیت بومگردی که به تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب منجرشود، ممنوع است.
احداث کلبه شناور به قیمت نابودی پرندگان
مسعود باقرزادهکریمی، مدیر دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست در اینباره به همشهری میگوید: تالاب استیل آستارا جزو تالابهای کوچک بهحساب میآید که تراکم کاربری در آن بسیار بالاست. این تالاب در میان تالابهایی قرار گرفته که جزو جوامع گیاهی توسکای قشلاقی است و زیستگاه پرندگان آبزی به شمار میرود؛یعنی پرندگان آبزی که در اطراف تالاب جایی برای جوجه آوری پیدا نمیکنند مجبورند روی درختان لانه گزینی کنند؛ بنابراین وقتی خانههای شناور را روی تالاب مستقر کنیم چون مساحت تالاب کم است عملا وارد حریم لانهگزینی پرندگان میشویم.
باقرزاده کریمی با بیان اینکه سرو صدای ناشی از اقامت گردشگران در کلبه شناور امنیت پرندگان را از بین میبرد، میگوید: توصیه و تأکید سازمان محیطزیست بر این است که این خانهها روی تالابها احداث نشود؛ با این حال، ایجاد چنین خانههایی در کنار تالاب مورد تأیید است به شرط آنکه این کلبهها با استفاده از سازههای سبک و سازگار با زیستبوم منطقه اجرا شود. در واقع با بهرهگیری از تریلهای چوبی یا همان پیادهروهای چوبی میتوان زمینه پیاده روی گردشگران را در بخشی از تالاب فراهم کرد.
باقرزاده کریمی با تأکید بر اینکه سازمان محیطزیست با هرگونه ساختوساز ازجمله رستوران، کلبه شناور و... روی تالاب مخالف است، تصریح میکند: کلبه شناوری که در تالاب استیل مستقر شده طرحی آزمایشی بوده که کارکرد اکولوژیکی تالاب را مختل میکند و ما با آن مخالفت کرده و تأکید کردیم که باید جمعآوری شود.
ارزش تالابها نادیده گرفته میشود
برهان ریاضی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تالاب هم در اینباره به همشهری میگوید: تالاب استیل جزو تالابهای دارای اهمیت بینالمللی نیست و ما نمیتوانیم بگوییم که برای توسعه گردشگری تاسیساتی مانند محلهای اقامت روی آن ایجاد شود یا خیر اما آنچه مهم است این است که نباید وسایل، ابزارآلات و امکاناتی فراهم کنیم که شرایط تالاب را از بین ببرد و موجب آلودگی آن شود؛ بنابراین اگر تاسیساتی که روی این تالاب ایجاد شده باعث ورود پساب به تالاب شود بهطور حتم عملی خطاست و نباید انجام شود.
او با اشاره به حضور پرندگان مهاجر آبزی در این تالاب تصریح میکند: اگر چنین تاسیساتی ایجاد شود بهطور حتم برای حضور این پرندگان مشکل ایجاد میکند و باید بررسی جدی در این زمینه انجام شود.
به عقیده این استاد دانشگاه در همه تالابها با بیمبالاتیهایی مواجه هستیم که به هیچ وجه ارزشها و اهمیتهای تالاب را درک نمیکنند و موجب اخلال در شرایط اکولوژیکی آن میشوند.
وضعیت اسفناک تالاب انزلی
کارشناسان و فعالان محیطزیست در حالی به ساخت کلبههای شناور معترضند که قراراست طرح کلبههای شناور در سایر تالابهای استان گیلان هم اجرایی شود. باقرزاده کریمی در اینباره میگوید: تالاب انزلی هماکنون پر از خانههای شناور کنار آب است که از سالها قبل ایجاد شده و به منظر و زیبایی تالاب بهشدت آسیب وارد کرده، بهطوری که اکنون این خانهها تصویر حلبی آباد را در ذهن تداعی میکند.
او با بیان اینکه باید با همکاری نهادهای ذیربط این خانهها ساماندهی شوند، میافزاید: اجرای طرح زیباسازی این خانهها هنوز شروع نشده است.
اجرای طرح زیست پالایی در انزلی
باقرزاده کریمی به اتفاق خوبی که در تالاب انزلی افتاده اشاره میکند و میگوید: طرح زیست پالایی تالاب انزلی با همکاری یک شرکت دانش بنیان داخلی بهصورت آزمایشی در حال اجراست که دستاوردهای خوبی در زمینه حذف رسوبات آلی تالاب داشته است.
او رسوبات تالاب را به 2دسته آلی و معدنی تقسیم میکند و میگوید: رسوبات معدنی از شسته شدن خاک بالادست حاصل میشود و از طریق رودخانه وارد تالاب میشود اما رسوبات آلی حاصل آلودگیهای فاضلابهاست که موجب رشد بیرویه گیاهانی میشود که انباشت آنها مثل سیمان در رسوبات معدنی رسوخ و آن را سخت میکند؛ بهطوری که برداشت آن بسیار مشکل است.
این مقام مسئول، اضافه میکند: با اجرای طرح زیست پالایی تالاب در ابتدا رسوبات آلی حذف و در مرحله دوم، رسوبات معدنی از هم گسسته و حمل میشود. ما امیدواریم با اجرایی شدن این طرح رسوبات معدنی مثل سابق با جاری شدن سیلابها به سمت خروج از تالاب هدایت شوند.
باقرزاده کریمی از نهایی شدن این طرح در سالجاری خبر میدهد و میگوید: با اجرای طرح زیست پالایی شاهد کاهش عمق رسوبات آلی خواهیم بود.
مدیر دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست با تأکید براینکه اولویت اصلی ما عمق دادن به تالاب انزلی است که پیگیر آن هستیم، میگوید: مهمترین عوامل تهدیدکننده تالاب انزلی ورود فاضلات و رسوبات به آن است که امیدواریم بهزودی بتوانیم این تهدید را برطرف کنیم.
برهان ریاضی هم درباره تالاب انزلی میگوید: این خانههای حلبی که روی رودخانه شنبه بازار ایجاد شده در گذشته مشکلی ایجاد نکرده بود اما با توسعه شهرهای رشت، بندرانزلی، صومعه سرا و ازدیاد جمعیت و رفت وآمدهای فراوان، باعث بروز مشکلاتی برای تالاب شد.
او با بیان اینکه تالاب انزلی در پایینترین بخش این شهرها قرار گرفته است، میگوید:فاضلاب تمام این شهرها به این تالاب میریزد بنابراین، این تالاب توان پذیرش این حجم از آلودگی را ندارد و به همین دلیل وجود این خانهها به هیچ وجه منطقی نیست.