• شنبه 1 دی 1403
  • السَّبْت 19 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 21
یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
کد مطلب : 225527
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Q1pRl
+
-

ممنوعیت حجامت در مراکز غیرمجاز

بسیاری از افراد از باید‌ها و نباید‌های حجامت اطلاع درستی ندارند و همین ناآگاهی باعث می‌شود گرفتار سودجویان شوند

ممنوعیت حجامت در مراکز غیرمجاز

دکتر سیدمحمد میرخانی-عضو هیأت‌مدیره نظام‌ پزشکی


متخصصان حوزه سلامت مباحث مطرح‌شده درباره حجامت را بسیار گسترده عنوان می‌کنند و معتقدند این حوزه بیشتر از آنکه ابعاد درمانی داشته باشد ابعاد تاریخی- روایی و قدمت چندهزارساله دارد، اما مطالعات بالینی درباره آن هنوز کامل نشده است. به همین دلیل بسیاری از افراد از باید‌ها و نباید‌های حجامت اطلاع درستی ندارند و با اینکه خواهان استفاده از روش‌های درمانی سنتی همچون حجامت هستند حتی ضوابط مورد تأیید نظام سلامت را هم نمی‌دانند تا بهترین تأثیر را دریافت کنند.

بدن خون کثیف ندارد
مردم بر این باورند که با انجام  حجامت خون کثیف از بدن آنها خارج می‌شود و خون تمیز باقی می‌ماند و به همین دلیل، فرد احساس سرحالی و سرخوشی پیدا می‌کند، درحالی ‌که به لحاظ علمی وجود خون کثیف در بدن تأیید نمی‌شود که حجامت باعث خروج آن شود.  دکتر سیدمحمد میرخانی، عضو هیأت‌مدیره نظام‌ پزشکی در این‌باره می‌گوید: «هر بار که نفس می‌کشیم، اکسیژن هوا به هموگلوبین‌های تشکیل‌دهنده خون می‌چسبند و خون به رنگ روشن درمی‌آید و از قلب به اعضای مختلف می‌رسد و اکسیژن مصرف می‌شود. در بازگشت، این خون فاقد اکسیژن است و تیره‌تر می‌شود. به همین دلیل، باید گفت که هیچ خون کثیفی در بدن وجود ندارد و این توصیف اشتباهی است.»‌ او با اشاره به یک نکته دیگر درباره خروج خون از بدن با استفاده از حجامت می‌افزاید: «با خروج خون از بدن، احساس کم‌خونی ایجاد و هورمونی به نام اریتروپویتین ترشح می‌شود که وظیفه آن وادار کردن مغز استخوان به ساختن خون جدید است.

خطر انتقال عفونت وابتلا به بیماری
در هر صورت انجام حجامت در کشور ما رایج و به‌عنوان شبه‌درمان ترویج شده است. اما مهم‌ترین نکته درباره آن تأکید بر تجویزش از سوی متخصصان طب ایرانی است، هرچند به‌گفته میرخانی، «آمار قابل توجه حجامت در کشور با آمار پزشکان این حوزه که به 500نفر هم نمی‌رسد، همخوانی ندارد و انجام آن در مراکز غیرمعتبر باعث انتقال انواع بیماری‌های عفونی، ایدز، هپاتیت، بیماری‌های پوستی و... حتی کم‌خونی در زنان می‌شود.» او ادامه می‌دهد: «از نظر وزارت بهداشت، فقط افراد دارای مدرک دکتری طب سنتی و پزشکان عمومی که دوره‌های آموزشی مورد تأیید وزارت بهداشت را در حوزه طب سنتی گذرانده و مجوز گرفته‌اند، مجاز به ارائه چنین خدماتی هستند و بقیه افراد و مراکز مدعی این خدمات نامعتبر و غیرمجاز به شمار می‌روند.»‌

حجامت خارجی‌ها
میرخانی درباره افزایش استقبال از حجامت در سطح جهانی به نکته جالبی اشاره می‌کند و می‌گوید: «چیزی که در کشورهای دیگر در حال افزایش است بادکش یا همان حجامت خشک است که بدون تیغ و خونریزی انجام می‌شود. در این روش روی پوست مکش ایجاد می‌شود و جریان خون را راه‌ می‌اندازند. حتی قهرمانان ورزش‌های حرفه‌ای هم از آن استفاده می‌کنند تا خون بیشتری وارد عضو کنند.»

انبوه مراکز نامعتبر
حتی اگر قرار بر انجام حجامت باشد، باید در مراکز معتبر و براساس توصیه پزشک انجام شود تا قانونی باشد، اما به‌گفته عضو هیأت‌مدیره نظام‌ پزشکی«با پایین رفتن سطح درآمد افراد و به‌اصطلاح ساده شدن خدمات درمانی، بسیاری از افرادی که آشنایی مختصری با تزریقات دارند هم به این حوزه ورود کرده‌اند. این روزها افراد زیادی داریم که برای ارائه خدمات حجامت تبلیغ می‌کنند و با چند قطعه و یک ساک ورزشی به خانه‌های مردم می‌روند و حجامت می‌کنند. به همین دلیل، گسترش آن در افکار عمومی و مردم بیشتر از آنکه فایده داشته باشد ضرر دارد.»  چندی پیش هم نفیسه حسینی یکتا، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این‌باره گفته بود: «تعداد مراکز مجاز در مقابل انبوه بی‌شمار مراکز و افراد بدون مجوز سهم کوچکی دارد. بازار خدمات طب سنتی در ایران به بازار مکاره‌ای تبدیل شده که افراد و مراکز غیرمجاز آن ده‌ها و صدها برابر مراکز مجاز در اقصی‌نقاط کشور گسترده‌ شده و بدون هیچ ترس و نگرانی و نظارتی به‌ کار خود ادامه می‌دهند.»‌


 

این خبر را به اشتراک بگذارید