بوی گل، عطر گلاب
20 اردیبهشت روز ملی گل محمدی و گلاب است
فاطمه عباسی
سال گذشته بود که ۲۰ اردیبهشت بهعنوان «روز گل محمدی و گلاب» در ضمیمه تقویم ملی کشور به ثبت رسید. دلیلش هم معلوم و واضح است؛ اردیبهشت فصل گلابگیری است و سالهای زیادی است که کاشان و روستاهای اطرافش در اردیبهشتماه میزبان گردشگران بیشماری میشود که دلشان میخواهد مراسم گلابگیری را از نزدیک تماشا کنند.
در گذشته مردم بیشتر از گلاب استفاده میکردند و در هر خانهای حداقل یک گلابدان وجود داشت، اما امروزه معمولا کسی سراغ این مایع پر خاصیت نمیرود، مگر برای پخت شله زرد و حلوا. اما گلاب خواص زیادی دارد که بد نیست بدانید.
شاید برایتان سؤال شده باشد که چرا در مراسم عزا از گلاب استفاده میشود و گلاب را روی لباس و بدن عزادارها میریزند اما در مراسم عروسی و وقتی که همه شاد هستیم از آن استفاده نمیکنند؟ دلیلش این است که گلاب غم زداست. ترشح ئیدروفین و اندروفین را در مغز متعادل میکند و احساس آرامش و آسودگی به آدم میدهد. شب اگر فکر و خیالهای بد یا بیخوابی اعصاب خردکن به سراغتان آمد، کافی است یک پارچه سفید بردارید و رویش گلاب بریزید و بگذارید زیر سرتان و تا صبح مثل یک دسته گل راحت بخوابید.
این مایع خوشبو و معطر تا حدودی تحریککننده جریان خون بوده و بافت پوست را به تولید سلولهای جدید تحریک میکند و باعث کاهش التهابات پوستی میشود. برای همین است که امروزه به مقدار زیادی از اسانس گل رز یا همین گلاب خودمان در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده و با قیمتهای نجومی فروخته میشود. به جای اینکه بخواهید برای این محصولات هزینه کنید، میتوانید گلاب را روی صورتتان اسپری کنید تا تأثیرش را ببینید.
استفاده از گلاب، روند بیماری آلزایمر و فراموشی را به تأخیر میاندازد؛ چرا که مقوی حافظه است و باعث بهبود عملکرد مغز میشود. ضمن اینکه خوردن گلاب برای رفع سردرد و بوی بد دهان مفید است و به بیماران قلبی هم توصیه میشود که گلاب بنوشند.
نوشیدن روزانه یک لیوان دوغ مخلوط با گلبرگهای گل محمدی برای تنظیم کار سیستم هاضمه خصوصا در روزهای گرم سال، حسابی توصیه میشود. ضمن اینکه گلاب با خاصیت ضدعفونیکننده خود با تولید هیستامین به سیستم ایمنی بدن کمک میکند و عفونتها را از بین میبرد.
مصرف روزانه یک لیوان ترکیب آب و گلاب بهطور شگفت انگیز برای بیماری کبد چرب مفید است. گلاب علاوه بر رفع و کاهش چربی کبد از پیشرفت آن نیز جلوگیری میکند. بسیاری از پزشکان قبل از تجویز داروهای شیمیایی، این ترکیب را توصیه میکنند.
آنهایی که قصد لاغر شدن دارند هم باید سراغ گلاب بروند. مصرف روزانه 2تا 4قاشق غذاخوری گلاب (همراه آب یا به تنهایی) میتواند به لاغری شما سرعت ببخشد. برای تأثیر بیشتر میتوانید گلاب را ناشتا یا نیم ساعت قبل از غذا که معده شما خالی است، مصرف کنید. این را هم بدانید که خوردن گلاب در کنار ورزش، تأثیری بهمراتب بالاتر از ورزش تنها خواهد داشت.
اینها تنها چند مورد از خواص گلاب و گل محمدی است. علی الحساب در این روزهای گلابگیری، یـک بـــطــری گلاب دو آتشه تهیه کنید و تا جایی که میتوانید هر روز از آن استفاده کنـید، ضـرر نخواهید کرد.
رقیب خارجی گلاب ایران
گلاب و گلابگیری، یکی از ایرانیترین پدیدههای دنیاست؛ 90درصد گلاب دنیا در ایران تولید میشود و هیچ ملتی به اندازه ما، گلاب را در زندگی روزمرهاش نتنیده. اما ما تنها گلاببازهای دنیا نیستیم؛ مصر، سنتی دیرینه در تولید گلاب دارد و استفاده از آن به دوران مصر باستان باز میگردد. برای مصریها، مصرف گلاب بیشتر بهداشتی و مربوط به سلامتی بوده و همین سنت وارد غرب هم شده و استفاده از گلاب در مراقبتهای پوستی از قدیم رونق داشته است. گلاب چه بهصورت مستقیم و چه بهصورت ماده اولیه دیگر محصولات مراقبت پوستی، محصولی شناخته شده در غرب است. گلاب مصر، در میان کشورهای عرب هم شهرت زیادی دارد و سالها خانه خدا، با استفاده از گلاب مصری شسته شده است، تا اینکه براساس توافق ایران و عربستان، در دهه 70شمسی، گلاب قمصر جانشین گلاب مصری شد. از دیگر مصرفکنندگان عمده گلاب هم میتوان به مردم در شبه قاره هند اشاره کرد؛ آشپزی و شیرینیپزی در این کشور، تا حدی به فرهنگ و سنت آشپزی ایرانی نزديك است و طبیعی است که گلاب در آن نقش داشته باشد. از گلاب در تولید شیرینیهاي ترکیهای و عربی هم استفاده فراوانی میشود.