قطاب، کام جهان را شیرین کرد
فاطمه عباسی
این فقط ما ایرانیها نیستیم که با شنیدن اسم «قطاب» یا دیدنش چشمهایمان برق بزند و دهانمان آب بیفتد. این شیرینی خوشمزه حالا طرفداران زیادی در کل جهان دارد و با اینکه سوغات یزد است و بهعنوان میراث ناملموس این استان ثبت ملی شده، اما امروزه در قنادیهای شهرهای مختلف هم قطاب پیدا میشود.
سایت تخصصی «اطلسمزه» که در زمینه انواع غذاها و خوردنیها پژوهش میکند و شهرتی جهانی دارد، به تازگی لیست برترین «شیرینیهای سرخ شده» جهان را منتشر کرده که در این لیست قطاب در بین 50شیرینی برتر جهان قرار گرفته و رتبه 47را بهدست آورده است.
این سایت در توضیح چگونگی پخت قطاب نوشته: «شیرینی قطاب، نوعی دسر پخته شده از خمیر گندم است که داخل خمیر آن را با مغز بادام یا مغزهای دیگر پر میکنند. این شیرینیها را سخاوتمندان به دارچین، گلاب، هل و شکوفه پرتقال هم آغشته میکنند و بعد به شکل مدور یا هلالی در میآورند. قطاب اندازهای کوچک دارد و با پودر شکر تزیین میشود. این شیرینی در بسیاری از جشنها و مناسبتهای ایرانی استفاده میشود.»
این را هم ما اضافه کنیم که قطاب، مثل شیرینی پادرازی، برنجی و بسیاری دیگر از شیرینیهای ایرانی در استانهای مختلف به سبکهای متفاوتی تهیه میشود که 2 نوع اصلی آن «قطاب یزدی» و «قطاب کرمانی» است. نوع سومی هم به نام «قطاب عسلی» وجود دارد که به جای پودر قند از عسل برای شیرین کردن آن استفاده میشود.
جالب است بدانید که در لیست شیرینیهای سرخ شده سایت اطلسمزه، «بامیه» هم که یکی از محبوبترین و معروفترین شیرینیهای ایرانی است و بیشتر در ایام ماه رمضان استفاده میشود، در رده 42قرار دارد اما نه به نام ایران، بلکه به نام ترکیه و با عنوان تولومبا ثبت شده است.