به کارآگاهان خصوصی نیاز داریم
کارآگاه هادی مصطفایی- معاون سابق مبارزه با جرائم جنایی پلیس آگاهی
درمورد کارآگاه خصوصی باید گفت عنوان برای ما مهم نیست. منظور ساختاری است که بتواند برخی نیازها و درخواستهای معقول و منطقی مردم را رفع کند؛ بنابراین میتوان به جای کارآگاه خصوصی از عناوین دیگری مانند دفتر کارآگاهان رسمی، کانون کارآگاهان رسمی، کانون پیجویان، بنیاد پیجویی و دبیرخانه کارآگاهان استفاده کرد.
در رسیدگی به یک پرونده اگر نتیجه مطلوب و نهایی بهدست نیاید، همه زحمات انجام شده هدررفت محسوب میشود. فرض کنیم کسی شکایت کلاهبرداری کرد و طرف شناسایی و حکم جلب او هم صادر شد اما اگر پیدا نشود و اموال کلاهبرداری شده بازنگردد، عملا کاری انجام نشده و مانند تیمی است که خوب کار میکند اما گلی به ثمر نمیرساند.
در اغلب کشورهای توسعهیافته به ازای هر 5هزار نفر جمعیت یک کارآگاه خصوصی فعالیت میکند که با احتساب جمعیت 80میلیونی کشور، به دستکم 16هزار کارآگاه برای فعالیت در این زمینه نیاز است. چند سال قبل اقداماتی روی دو محور صورت گرفت و تعدادی از بازنشستگان ناجا در برخی پروندههای معوق معرفی شدهاند که همکاری بسیار خوبی هم انجام شد. مثلا در حال حاضر شرکتهای بیمه از بازنشستگان برای کشف تقلبهای بیمهای مانند آتشسوزیها و تصادفات ساختگی استفاده میکنند.
توسعه در ابعاد مختلف، درخواستها و نیازهای جدی، مشروع و قانونی مردم و مشکلات جدی مراجع رسمی در پاسخدهی به برخی نیازها ازجمله ضرورتهای اجرای این طرح است که متأسفانه بسیاری از سودجویان با استفاده از خلأ موجود و قانونی در رفع نیازهای مردم، بهصورت زیرزمینی و غیرقانونی فعالیت میکنند.