
روایت صادرات نفت به چین

مؤسسه کپلر میگوید: صادرات نفت ایران به چین در ماه جاری میلادی به بیش از 1.8میلیون بشکه در روز رسیده که بهگفته تحلیلگران بازار جهانی نفت، ساختار تحریمها علیه فروش نفت ایران، فروپاشیده است. این گزارش میافزاید: ایران در ماه اکتبر پس از روسیه بزرگترین صادرکننده نفت به چین بوده و حتی با اختلاف چشمگیری عربستان را نیز پشت سر گذاشته که این جهش صادرات عمدتا بهخاطر حجم عظیم ذخایر نفت روی آب ایران انجام شده است. اصل ماجرا اما چیست؟
کپلر گزارش میدهد: متوسط صادرات روزانه نفت ایران به چین در 10ماهه سالجاری میلادی، یکمیلیون و ۲۳۵هزار بشکه بوده که 84درصد بیشتر از دوره مشابه پارسال است.
همایون فلکشاهی، عضو مؤسسه کپلر در حساب کاربریاش در شبکه ایکس نوشت: ایران در ماه اکتبر به لطف کاهش گسترده ذخایر نفتخام از انبارهای شناور، از عربستانسعودی بهعنوان بزرگترین تامینکننده نفت دریایی چین پیشی گرفته است. روسیه با احتساب جریانهای انتقال نفت از خط لوله در رتبه اول باقی مانده است. صادرات نفت ایران به چین با بیش از یکمیلیون بشکه در روز یک رکورد جدید است.
خاویر بلاس، خبرنگار بلومبرگ هم گفت: ایران نهتنها تولید خود را افزایش میدهد، بلکه ذخایر عظیم ذخیرهسازی نفت شناور خود را نیز منحل کرده و کاملا فروخته است یا کاخ سفید اجازه صادرات نفت ایران را داده یا نمیتواند جلوی صادرات نفت ایران را بگیرد؛ در هر صورت، رژیم تحریمها فروریخته است.
دلارهای نفتی کجاست؟
راستی چرا با وجود افزایش صادرات نفت ایران، این موضوع خودش را بر سر سفره مردم نشان نداده است؟ طبق آمار گمرک، میزان واردات کالای اساسی در سال1401 معادل 14میلیارد دلار بود و براساس روایت خزانهداری کل کشور 92درصد از منابع نفتی پیشبینیشده در بودجه1401 نیز محقق شد. این گزارش میافزاید: در بودجه1401 صادرات روزانه 1.4میلیون بشکه با قیمت 70دلار پیشبینی شده بود که پس از کسر سهم 40درصدی صندوق توسعه ملی و سهم 14.5درصدی شرکت ملی نفت از درآمدهای نفتی، کل سهم دولت معادل 14.97میلیارد دلار خواهد شد که تقریبا همه سهم دولت از درآمد نفتی سهم واردات کالای اساسی با ارز ترجیحی شده است. با این حساب هر چند در دولت سیزدهم تحریم فروش نفت ایران تا حد خوبی بیاثر شده اما همچنان از مبادی واردات کالای اساسی ایران دلارزدایی انجام شده است و به همین دلیل افزایش درآمدهای نفتی صرفشده در واردات کالای اساسی محسوس نیست.