نتیجه یک تحقیق نشان میدهد میزان وابستگی بخش کشاورزی ایران به منابع آبهای زیرزمینی به 62.1درصد رسیده درحالیکه این نسبت در جهان 37.8درصد و در منطقه خاورمیانه 46.2درصد است.
به گزارش همشهری، این میزان وابستگی آبی کشاورزی به آبهای زیرزمینی با توجه به شرایط اقلیمی کشور یک زنگ هشدار است و ضرورت دارد تا سیاستهایی برای مدیریت منابع آبی کشور بهویژه در 5سال آینده بهکار گرفته شود. چنانکه در اقلیمهای خشک جهان، منابع آبی استراتژیک زیرزمینی نقش بسیار مهم در تامین نیاز آبی بخشهای مختلف داشته و صیانت از این ثروت ملی یک ضرورت حیاتی است.
یافتههای یک گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد ایران در اقلیمی گرم و خشک با محدودیت منابع آبی بهویژه در مناطق مرکزی و شرق مواجه است و میزان آب تجدیدپذیر در 2 دوره آماری شامل دوره بلندمدت تا سال 1385 به 125و در دوره دوم یعنی از 1385 تا 1395 به 89میلیارد مترمکعب رسیده و میزان بارندگی هم در این دوره بهترتیب 246 و 218میلیون لیتر برآورد شده است.
این گزارش میافزاید: اثر کاهش میزان بارندگی باعث کم شدن 29درصدی میزان آبهای تجدیدپذیر شده و بهرهوری آب در ایران هم از میانگین جهانی بسیار کمتر است که علت اصلی آن برداشت و مصرف بالای آب در بخش کشاورزی و همچنین قیمت بسیارپایین یا مجانی بودن آب مصرفی بخش یادشده است. حال سؤال اینجاست که برای برونرفت از وضعیت تهدیدآمیز چه باید کرد؟
کارشناسان مرکز یادشده میگویند: اگر هدف خودکفایی و تولید محصولات غذایی مورد نیاز جمعیت در کشور به شیوه کنونی ادامه یابد، با الگوی مطلوب غذایی فعلی، منابع آب کافی برای تحقق این هدف در دسترس نیست و از این جهت خودکفایی محصولات کشاورزی باید با اعمال مدیریت تقاضا، افزایش بهرهوری و استفاده از آب مجازی و اصلاح ماموریت استانها بهویژه در بخش کشاورزی و صنایع آببر همراه شود.
شنبه 6 آبان 1402
کد مطلب :
207206
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/oY92A
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved