درآمد سرانه چیست؟
یکی از مهمترین نماگرهای اقتصادی در جهان، درآمد سرانه یک کشور است و بسیاری از سیاستمداران برای نشان دادن قدرت اقتصادی و سطح توسعه یافتگی کشور خود، از این نماگر استفاده میکنند؛ اما درآمد سرانه کشورها چیست؟ بهگزارش همشهری، درآمد سرانه شاخصی است که با استفاده از آن سهم هر فرد از کیک اقتصادی کشور مشخص میشود. برای تعیین درآمد سرانه باید تولید ناخالص داخلی را بر تعداد جمعیت کشور تقسیم کنیم. هرچه این عدد بیشتر باشد، نشاندهنده قدرت خرید بالای شهروندان و وضعیت اقتصادی قابلقبول خانوارهاست، چون تولید ناخالص داخلی دربرگیرنده ارزش مجموع کالاها و خدماتی است که طی یک سال، در یک کشور تولید میشود.
پس معنای سادهتر درآمد سرانه این است که به ازای هر نفر در یک کشور، چه میزان درآمد وجود دارد. درآمد سرانه یک کشور، تحتتأثیر عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است. هرچه میزان تولید در یک کشور بالاتر باشد، درآمد سرانه در آن کشور افزایش مییابد و از این منظر درآمد سرانه شهروندان رشد میکند و رفاه بیشتری نیز برای شهروندان آن کشور بهدست میآید. افزایش سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصاد کشور نیز میتواند منجر به رشد تولید و رشد درآمد سرانه افراد جامعه شود. رشد درآمد سرانه، نشاندهنده رشد اقتصادی و بهبود شرایط اجتماعی است. با افزایش درآمد سرانه، شاخصهای اجتماعی چون بهبود سطح زندگی، فقر، خدمات بهداشتی و توسعه سیاسی و اجتماعی در کشور تغییر خواهد کرد.
در سال2022، درآمد سرانه شهروندان ایرانی، با توجه به جمعیت 88.5میلیون نفری ایران تقریبا 4هزار و387دلار بوده است که نسبت به سال قبل آن 7.5درصد رشد نشان میدهد. ایران از نظر درآمد سرانه در رتبه115 جهان قرار دارد. طبق گزارشهای منتشر شده از سوی صندوق بینالمللی پول، شهروندان لوکزامبورگ با 126هزار و426دلار درآمد سالانه ثروتمندترین مردم جهان هستند.