
بوی ناخوش «گل»
جانشین دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در آذربایجان غربی: مصرف ماده مخدر گل در استان افزایش یافته است

فاطمه جعفرنژاد| ارومیه- خبرنگار:
« گل » از جمله مواد مخدر توهم زایی است که در سال های اخیر وارد چرخه اعتیاد شده و با توجه به افزایش 8 برابری قدرت توهم زایی این ماده با دخالت های آزمایشگاهی سوداگران مرگ، آثار سوء آن روز به روز در حال گسترش است. بر اساس آخرین شیوع شناسی که در حدود 2 سال گذشته انجام شد، تعداد معتادان به 2 میلیون و 808 هزار مصرف کننده مستمر مواد مخدر در کشور رسیده و در این آمار گل به عنوان یک از مشتقات «ماری جوانا» با سهم 9/11 درصدی پس از تریاک دومین ماده مخدر مصرفی بوده است. هرچند که در باور عمومی اعتقاد بر این است که ماده « گل » مخدر نبوده و تنها مایه ایجاد نشاط و شادابی می شود و تبلیغات گسترده شبکه های ماهواره ای نیز بر این امر پایه ریزی شده است اما این ماده مخدر توهم زا از جمله خطرناک ترین انواع مواد مخدر به شمار می رود که با یک بار مصرف انسان را درگیر می کند و عوارض جبران ناپذیر مغزی دارد.
عوارض گل
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی و پزشک درمانگر معتادان در ارومیه در گفت و گو با خبرنگار همشهری در این باره اظهار می کند: مصرف ماده مخدر گل بر روان و جسم مصرف کننده عوارض جبران ناپذیری دارد ولی با وجود این عوارض بسیار زیاد به علت تبلیغات شبکه ای گسترده مبنی بر بی ضرر بودن آن، دومین ماده مخدر پرمصرف در کشور به شمار می رود.«سعید فریور» می گوید: گل یکی از انواع مواد اعتیادآور که به همان ماری جوانای تغییر یافته است و از قسمت های مختلف گیاه «شاهدانه cannabis» به دست می آید.
وحشت و بیقراری، ارمغان «گل»
فریور اضافه می کند: این ماده مخدر بسیار خطرناک است و فرد با یک بار مصرف معتاد خواهد شد تا جایی که با مصرف نکردن دوباره، فرد دچار اضطراب شدید، بی قراری، وحشت زدگی و تپش قلب می شود.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی ابراز می کند: در سال های اخیر مصرف خوراکی این ماده مخدر رواج یافته و برخی از افراد سودجو نیز این ماده را در کیک و شیرینی به کار می برند و در جشن ها استفاده می کنند که در این صورت عوارض بیشتری را به جا می گذارد.
فریور در ادامه سخنان خود می گوید: افزایش ضربان قلب، خشک شدن دهان و گلو، گیجی و عدم تمرکز، تکلم آهسته، پرخاشگری و خشم، افسردگی و انزوا، فراموش کردن وسایل ضروری یا شماره تلفن و نشانی، توهم شنیداری و هذیان، خنده های بی مورد و قرمز شدن چشم به ویژه در نوجوانان از جمله نشانه های استفاده از ماده مخدر گل به شمار می رود.
وی تاکید می کند: مراقبت درست والدین از فرزندان و نیز همراهی دستگاه های آموزشی و رسانه ها می تواند سهم بسزایی در کاهش مصرف این ماده مخدر داشته باشد و اثرات جبران ناپذیر آن را به حداقل برساند.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی بیان می کند: با توجه به اینکه روند درمانی معتادان به ماده مخدر توهم زای گل بسیار سخت و در برخی موارد غیرممکن است و نشانه های آن تا پایان عمر در فرد مصرف کننده باقی می ماند، پیشگیری بهترین راه برای مقابله با مصرف این مواد و تبعات ناشی از آن است که این مهم باید توسط نهادهای مختلف اجتماعی از جمله خانوادهها انجام شود.
امدادرسانی رسانه ها
فریور با اشاره به اثربخشی قابل توجه رسانه ها و شبکههای اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد، می گوید: رسانه رکن اصلی آگاه سازی و حساس سازی در رابطه با سوء مصرف مواد مخدر است. در حالی که با هجمههای نادرست ماهواره ای و فضای مجازی در خصوص اعتیاد آور نبودن مواد مخدر مواجه هستیم، رسانه ها و شبکههای اجتماعی می توانند مانع از تحقق اهداف شوم تجار مرگ شوند.
افزایش سهم مواد مخدر صنعتی نسبت به سنتی
جانشین دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در آذربایجان غربی نیز در گفت و گو با خبرنگار همشهری با اشاره به افزایش سهم اعتیاد به مواد مخدر صنعتی نسبت به مواد مخدر سنتی، اظهار می کند: در حال حاضر بیش از 26 درصد مواد مخدر مورد استفاده معتادان در استان را مواد صنعتی تشکیل می دهد.
«علیرضا فیضی زاده» می گوید: طبق بررسی های میدانی مصرف مواد مخدر بین سال های 1390 تا 1395 در آذربایجان غربی میزان شیوع اعتیاد استان از 39/3 درصد و رتبه چهارمی کشور به 5/2 درصد و رتبه 22 کشوری رسیده که نشانه موفقیت در طرح های آگاه سازی مردمی است.
32 هزار معتاد
وی اضافه می کند: طبق آخرین بررسی ها 32 هزار نفر در آذربایجان غربی به مواد مخدر اعتیاد دارند که از این تعداد نیز 23 هزار نفر در چرخه درمان قرار گرفتهاند.
جانشین دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در آذربایجان غربی با اشاره به اینکه رسانه ها نقش بسیار مهمی در این روند امیدوار کننده داشته اند، ابراز امیدواری می کند که در سال جاری و سال های آتی نیز این روند ادامه یابد.
فیضی زاده چنین می گوید: با وجود کاهش معتادان و وضعیت بهبود یافته اعتیاد به مواد مخدر سنتی در جامعه، مصرف گل در استان نیز افزایش یافته است.
ضرورت آگاه سازی مردم
معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی آذربایجان غربی اظهار می کند: گل دومین ماده پرمصرف اعتیاد آور محسوب میشود ولی برخی از مردم در خصوص عوارض گل اطلاعات کافی ندارند که برای بهبود اطلاعات مردمی، کارزار رسانه ای در کشور راه اندازی شده است.«پروین محمدپوری» می گوید: این کارزار در 13 استان کشور راه اندازی شده است که آذربایجان غربی نیز به علت اهمیت منطقه ای در بین این 13 استان قرار دارد.وی ابراز می کند: ایجاد حساسیت در بین مردم و مسئولان از جمله مهم ترین اهداف راه اندازی این کارزار به شمار می رود تا از عواقب سوء مصرف این ماده جلوگیری شود.
معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی آذربایجان غربی، اذعان می کند: این کارزار نخستین گام برای مقابله با اعتیاد به گل در کشور و آذربایجان غربی است و باید گام های بعدی نیز در این خصوص با قدرت بیشتر و با همراهی رسانه ها برداشته شود.
محمدپوری با اشاره به این که سن مصرف گل به نوجوانی رسیده است، می افزاید: این کارزار در شهرهای ارومیه، خوی و مهاباد با دایر کردن 25 پایگاه اجتماعی و بسیج کردن رسانه های مکتوب، مجازی و خبرگزاری ها و رسانه ملی کار خود را انجام می دهد.
مکث
«پروین محمدپوری» معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی آذربایجان غربی با ابراز تاسف از کشت گلدانی گیاه شاهدانه به عنوان منشا ماده مخدر گل که به تازگی رواج یافته است، اظهار می کند: این مورد بسیار خطرناک بوده و باید با آگاه سازی مردمی از آن خودداری شود.خانواده ها و رسانه ها در آگاه سازی جوانان نسبت به آثار خانمان سوز مواد مخدر نقش موثری ایفا می کنند ولی ضعف اطلاع رسانی در زمینه آگاهی بخشی و هشداردهی نسبت به تبعات غیرقابل جبران این مواد مخرب در جامعه امروز مشهود است.