دردسرهای آبی اصفهان
مسئولان میگویند؛ با وجود کمبود آب خبری از جیرهبندی نیست
نفیسه زمانینژاد | اصفهان - خبرنگار:
قطعی و افت شدید فشار آب در روزهای اخیر در برخی مناطق اصفهان موجب گلایه بسیاری از شهروندان و نگرانی از جیرهبندی آب در تابستان شده است. این در حالی است که شرکت آبفای اصفهان اعلام میکند در اصفهان جیرهبندی آب نخواهیم داشت.
گلایههای مردمی
در حالی که آب آشامیدنی بیش از ۶ میلیون نفر از مردم اصفهان و استانهای همجوار از سد زایندهرود تامین میشود، آورد سد زایندهرود در سال آبی جاری، یکچهارم سال گذشته است و گفته میشود این حجم، علاوه بر رفع نیاز آشامیدنی، برای تامین مصرف کشاورزی و صنعت هم در نظر گرفته خواهد شد.
واضح است که این کمبود، منجر به بروز مشکلاتی چون افت فشار و قطعی آب آشامیدنی میشود؛ اتفاقی که در روزهای اخیر بارها در محلههای مختلف اصفهان شاهدش بودیم. احمدی، ساکن یکی از این محلههایی است که قطعی 5 روزه آب را تجربه کرد.
او میگوید: طی این چند روز در ساعتهایی محدود آب داشتهایم که آن هم با فشار بسیار پایین بوده است. شهروند دیگری هم موضوع افت فشار آب را مطرح میکند و توضیح میدهد: حتی وجود پمپ هم مشکل افت فشار را حل نکرده است و بدون پمپ هم که کلا آب نداریم.
در واقع، افت فشار به قدری است که نمیتوان با آن به امور ضروری هم رسید. برخی دیگر از شهروندان هم از پاسخگو نبودن شرکت آب و فاضلاب گلایه دارند و برخی هم درباره روزهای آینده که هوای گرمتری پیش روست، ابراز نگرانی میکنند.
راهکارهای جایگزین
مدیر شرکت آب و فاضلاب اصفهان هر چند این موضوع را تایید میکند، اما آن را مختص به اصفهان نمیداند و به همشهری میگوید: مشکل افت فشار و قطعی، فقط مربوط به شهروندان اصفهانی نیست بلکه مشترکان ۵۶ شهر و۳۰۰روستا هم که تحت پوشش طرح آبرسانی قرار دارند گرفتار چنین مشکلی هستند.
هاشم امینی با بیان اینکه میزان بارشها در حوضه زایندهرود به یکسوم و تخصیص آب آشامیدنی به اصفهان هم به 5/5 متر مکعب کاهش یافته است، میافزاید: دلایلی چون کاهش تخصیص 30 تا 40 درصدی آب در طرح آبرسانی و جاری نبودن زایندهرود از عوامل موثر بر میزان آبدهی چاههاست و با این شرایط شرکت آب و فاضلاب ناگزیر به انتخاب راهکارهایی جایگزین برای تامین آب آشامیدنی مردم است.
وی با تاکید بر اینکه حفر و اجاره چاه از مردم و دستگاهها از اقداماتی است که باید با سرعت انجام شود، توضیح میدهد: راهکار دیگر مصرف بهینه آب از سوی مردم است. در ۵۶ شهر و ۳۰۰روستای اصفهان حدود ۴ میلیون و ۷۰ هزار نفر تحت پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ قرار دارند و بنابراین همه اهالی این مناطق باید درباره کمبود آب و شرایط نامناسب منابع آبی توجیه شوند.
کنترل آسیبهای ناشی از کمبود آب
سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان هم درباره قطعی آب در چند روز اخیر میگوید: این اتفاق مربوط به همه مناطق اصفهان است، زیرا موجودی منابع آبی استان به صفر رسیده است. قبلا هم پیشبینی شده بود، زیرا میزان آب انتقالی از زایندهرود به تصفیهخانه باباشیخعلی 40 درصد کاهش یافته است. امیدواریم برداشتهای بیرویه بالادستی از آب زایندهرود کنترل شود.
سید اکبر بنیطبا با بیان اینکه قرار است این مشکلات طی جلسهای با مسئولان کشوری و استانی رفع شود، میافزاید: با افزایش دما و استفاده از کولرهای آبی با کمبود بیشتری مواجه میشویم به طوری که شرایط تامین آب آشامیدنی در استان دشوارتر میشود، اما فعلا وضع آب اصفهان در شرایطی نیست که منجر به جیرهبندی شود.
سخنگوی اداره آب و فاضلاب تاکید میکند: همه تلاش ما این است که مجبور به سهمیهبندی آب نشویم و بتوانیم آسیبهای ناشی از کمبود آب را کنترل کنیم، اما با توجه به کمبود ذخیره آب، مردم باید همچنان در مصرف، صرفهجویی 30 درصدی داشته باشند.