زمستان بدون نگرانی در انتظار کویرنشینان
کلنگ آغاز عملیات اجرایی خط انتقال گاز دشتک - نهبندانسیستانوبلوچستان به خراسان جنوبی بر زمین خورد
وحید دیانی- خبرنگار همشهری- بیرجند
گرچه طرح اتصال خراسانجنوبی به خط انتقال گاز جنوب مصوبه سفر اول رئیسجمهوری به این استان بود، اما در روزهای سرد زمستان1401 که مسافران در راه ماندند و گاز چند استان هم قطعشد، جدیتر از قبل در دستور کار قرار گرفت. تجربه افت فشار گاز در سرمای کمسابقه دی1401 در خراسانرضوی، گلستان، خراسانشمالی، خراسانجنوبی و شرق مازندران کافی بود تا مطالبه خراسان جنوبی برای اتصال به خط گاز جنوب سرعت بیشتری بگیرد. با همین پیگیریها هم بود که پنجشنبه (1تیر) سرانجام کلنگ آغاز عملیات اجرایی خط انتقال گاز دشتک - نهبندان از سیستانوبلوچستان به خراسان جنوبی با حضور استاندار خراسانجنوبی و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر زمین خورد.
چرا خط انتقال دشتک- نهبندان مهم است؟
خراسانجنوبی بهدلیل قرارگیری در انتهای خطوط انتقال گاز شمال کشور بهویژه در روزهای سرد و پرمصرف سال همیشه در معرض افت فشار بوده است. این معضل در زمستان گذشته به اوج خود رسید و موجب قطعی گاز و یخبندان گسترده در چند شهر و روستای این استان کویری شد و شبهایی سرد و طاقتفرسا را برای مردمان این خطه رقم زد. حالا با اجرای خط انتقال دشتک به نهبندان، خراسانجنوبی به خط هفتم سراسری گاز در سیستان و بلوچستان متصل میشود و با دریافت همزمان گاز از 2استان شمالی و جنوبی، مشکل افت فشار مشترکان این استان در روزهای سرد، بهطور کامل رفع خواهد شد.
ویژگیهای پروژه
انتقال گاز دشتک - نهبندان در 2مرحله اجرا میشود؛ مرحله اول با اعتبار بیش از ۳۷۰۰ میلیارد تومان، خط لوله زاهدان - زابل با خط انتقالی ۳۶اینچی به طول ۱۷۸کیلومتر به جنوبیترین شهرستان خراسان جنوبی یعنی نهبندان متصل میشود و در مرحله بعد، این خط لوله با ۱۲۶کیلومتر پیشروی، از نهبندان به سربیشه در ۶۸ کیلومتری جنوبشرقی بیرجند خواهد رسید تا رینگ شبکه گاز کشور در شرق را تکمیل کند. با اجرای این پروژه ملی، روزانه ۱۱میلیون مترمکعب به ظرفیت انتقال گاز در استانهای شرقی اضافه میشود. مجموع اعتبار تخصیصیافته برای اجرای کامل هر دو مرحله این پروژه ۸ هزار میلیارد تومان است. بهگفته مجید چگینی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تزریق بهموقع اعتبار، این طرح تا هفته دولت سال آینده به بهرهبرداری میرسد تا زمستان پیشرو آخرین زمستان سخت مردم خراسان جنوبی باشد. رحمان محمودی، مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی نیز با اشاره به گازرسانی به ۳۲شهر و ۱۹۲۹روستای استان به همشهری میگوید: «۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹.۸ درصد جمعیت روستایی از نعمت گاز برخوردار هستند و با تکمیل این پروژه تمام روستاهای دارای سکنه (حتی زیر ۲۰خانوار) بهصورت 100درصدی از گاز بهرهمند خواهند شد.»
مردم چه میگویند؟
آنهایی که شبهای سرد کویر با دمای منفی ۲۰ درجه را چشیدهاند، قطعا قدر پروژههای اینچنینی را بیش از دیگران میدانند. یکی از شهروندان با یادآوری سرمای طاقتفرسای زمستان سال گذشته، از نگرانی خانوادههایی میگوید که اغلب هیچ وسیله گرمایشی غیرگازسوزی نداشتند و با افت فشار گاز و قطعیهای گاه و بیگاه، نگران چگونگی سرکردن سرمای شب و مراقبت از کودکان خود بودند. شهروند دیگری از وضعیت بد تأمین سوخت جایگزین برای وسایل گرمایشی مدارس و ادارهها و شرایط سخت تحصیل و کار در چنین روزهایی گلایه و ابراز امیدواری میکند با بهرهبرداری از پروژه دشتک - نهبندان، دیگر شاهد آن روزهای سخت نباشد. اما این گلایهها فقط منحصر به مشترکان خانگی نیست. یکی از فعالان اقتصادی شهرک صنعتی بیرجند نیز با اشاره به روزهای سرد سال و کاهش فشار گاز که پیش از همه منجر به قطعی گاز صنایع استان میشود، از ضررهای هنگفت تولیدکنندگان استان میگوید و خواستار رفع تبعیض و اجرای عدالت در زمینه تأمین گاز پایدار برای همه مردم است.
مکث
دستاورد خط انتقال
مهمترین دستاورد این پروژه تأمین گاز پایدار و با کمترین افت فشار برای مشترکان خانگی و صنایع خراسان جنوبی است، اما مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید میکند که این موضوع، تنها مزیت پروژه نیست. مجید چگینی با بیان اینکه این پروژه علاوه بر تقویت شبکه گازرسانی به خراسان جنوبی و شمال شرق کشور، بستر لازم برای توسعه صادرات گاز کشور را نیز به کشورهای همسایه را فراهم میکند، میگوید: «در همین زمینه خط سراسری یازدهم از مبدا عسلویه به مقصد بیرجند و امتداد آن تا سرخس نیز در دستور کار است.»