• شنبه 3 آذر 1403
  • السَّبْت 21 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 23
پنج شنبه 18 خرداد 1402
کد مطلب : 193922
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/LgnJW
+
-

دلار، دوباره در سراشیبی

قیمت هر دلار آمریکا دیروز با 2/3 درصد افت به 49 هزار و‌750 تومان رسید

ارز
دلار، دوباره در سراشیبی

شیب نزولی قیمت دلار دیروز بیشتر شد و قیمت هر دلار آمریکا ظرف چند ساعت 2.3 درصد افت کرد و به ‌ 49 هزار و‌750 تومان رسید.‌
به گزارش همشهری، قیمت هر دلار آمریکا از پاییز سال گذشته شیب صعودی به‌خود گرفت و از ابتدای مهر تا هفته نخست اسفند‌ماه با 90درصد افزایش به محدوده 60هزار تومان رسید، اما با آغاز سال جدید، قیمت دلار شروع به نزول کرد و ابتدا به محدوده 55هزار تومان رسید و سپس با شکستن این منطقه در محدوده 52 تا 53هزار تومان در نوسان بود اما ظرف چند روز گذشته شیب نزولی قیمت دلار بیشتر شده و ‌آنطور که داده‌های آماری نشان می‌دهد، در مبادلات روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا با 2.3درصد کاهش به 49 هزار و‌750 تومان تا لحظه تنظیم این گزارش رسیده است.
از نظر تکنیکی چنانچه قیمت دلار به زیر 49‌هزار تومان نزول کند، سرعت نزول دلار می‌تواند افزایش یابد؛ چرا‌که در این محدوده احتمالا حجم عرضه‌ها افزایش خواهد یافت و این موضوع می‌تواند زمینه افت بیشتر قیمت دلار را فراهم کند. نمودار‌های تکنیکی همچنین نشان می‌دهند چنانچه قیمت هر دلار آمریکا تا محدوده 44هزار تومان نزول کند قیمت دلار می‌تواند حتی با نزول بیشتری هم مواجه شود اما با توجه به فضای اقتصاد کلان و افزایش نرخ تورم، تحلیلگران چندان این سناریو را قابل تحقق نمی‌دانند. با این حال، برخی تحلیلگران بر این باورند درصورتی که تحولات معناداری در حوزه سیاسی اتفاق بیفتد که منجر به افزایش جریان ورود ارز به کشور شود، قیمت دلار می‌تواند شیب نزولی خود را حفظ کند.

دلایل نزول قیمت دلار
از نظر بنیادی یکی از مهم‌ترین عوامل رشد قیمت دلار نرخ تورم است. در واقع افزایش تورم منجر به کاهش ارزش پول ملی یا رشد قیمت ارز‌های خارجی می‌شود به همین دلیل نزول قیمت دلار را در شرایط فعلی نمی‌توان ناشی از تغییرات بنیادی در فضای اقتصاد کلان تفسیر کرد؛ چراکه شواهدی مبتنی بر کاهش نرخ تورم مشاهده نمی‌شود. یکی دیگر از عواملی که در قیمت دلار نقش دارد، افزایش جریان ورود ارز به کشور است که می‌تواند حجم عرضه ارز را افزایش دهد و منجر به افت قیمت دلار شود. با توجه به اینکه تحریم‌ها جریان ورود ارز را به کشور محدود کرده است، هر نوع گشایشی در فضای سیاسی کشور که به کاهش تحریم‌ها منجر شود، می‌تواند زمینه‌ نزول قیمت دلار را فراهم کند. در چنین شرایطی ظرف روز‌های گذشته برخی زمزمه‌ها از‌ برخی توافق‌های محدود به گوش می‌رسد و به‌نظر همین موضوع ازجمله دلایل افزایش شیب نزولی قیمت دلار بوده است. برخی کارشناسان نیز افزایش شیب نزولی قیمت دلار را به دریافت اختیارات تازه از سوی بانک مرکزی مرتبط می‌دانند.

دیدگاه کارشناسان
اصغر بالسینی، تحلیلگر مسائل ارزی در این‌باره می‌گوید: سیاست‌های بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز در ماه‌های اخیر باعث شد نوسانات مخرب و غیرضروری که در نیمه دوم سال۱۴۰۱ بازار با آن مواجه بود، عملا تحت کنترل بانک مرکزی قرار گیرد.
به‌گفته او، برگزاری اتحادیه پایاپای آسیایی به‌عنوان ابزاری برای دورزدن تحریم‌ها تا حرکت به سمت تنوع‌بخشی به روش‌های مبادلاتی پولی بین کشور‌های منطقه و بهره‌مند‌شدن اقتصاد ایران از روش‌هایی که به جای ارز‌های بین‌المللی مانند یورو و دلار ارز‌های منطقه‌ای مورد استفاده قرار بگیرد، ازجمله این سیاست‌ها بوده است.
یحیی لطفی‌نیا، کارشناس اقتصادی نیز در این‌باره گفت: بانک مرکزی به‌دلیل تحریم‌های ظالمانه به حجم قابل‌توجهی از ذخایر و منابع ارزی دسترسی ندارد، اما با توجه به وابستگی معیشت مردم و روند تولید به ارز، باید به‌عنوان متولی در کنترل نرخ ارز سیاستگذاری کند. بدین‌ترتیب بانک مرکزی در این مواقع به عامل کنترلگر تبدیل می‌شود و باید بداند هر واحد ارزی از کجا می‌آید و به کجا می‌رود و همچنین هر واحد تجارت توسط چه‌کسی و از چه کشوری و با چه ارزی انجام می‌شود. چنانچه بانک مرکزی این موارد را از ابتدا تا انتها کنترل کند، نرخ ارز به سمت ثبات می‌رود. وی به اهمیت سیاست تثبیت نرخ ارز در شرایط تحریم اشاره کرد و گفت: از آنجا که بانک مرکزی قصد دارد تعادل و ثبات را به بازار ارز برگرداند، ضرورت دارد‌ بر روند فعالیت تمام واحد‌های ارزی که در حال جابه‌جایی ارز هستند، اشراف کامل داشته باشد. در این شرایط بانک مرکزی می‌تواند به‌عنوان یک نهاد برنامه‌ریز و متمرکز عمل کند.
البته بانک مرکزی در کنار تثبیت نرخ ارز، باید مثل یک فرمانده، تمام درآمد‌ها و مصارف ارزی را شناسایی کند تا به بهترین شکل برای تک‌تک واحد‌های تابع خود برنامه‌ریزی داشته باشد.

نزول قیمت طلا
همگام با افت قیمت دلار ظرف چند روز گذشته، قیمت هر سکه بهار آزادی هم به زیر 30میلیون تومان رسید. در مبادلات دیروز نیز قیمت هر سکه طرح جدید با 2.7درصد افت به 29میلیون و هر سکه طرح قدیم به 26میلیون و 200هزار تومان رسید. هر گرم طلای 18عیار نیز با 2.6درصد کاهش قیمت به 2میلیون و 396هزار تومان رسید. دیروز همچنین قیمت ربع سکه و نیم‌سکه هم بیش از 2درصد کاهش یافت.‌

هشدار بانک مرکزی درباره دلارهای تقلبی
به‌دنبال افزایش دلار‌های تقلبی در بازار، بانک مرکزی اعلام کرد: با توجه به پایش‌های انجام شده و بنا به برخی اطلاعات و اخبار واصله مبنی بر فروش دلار‌های تقلبی در بازار غیررسمی و به‌تبع آن ایجاد زیان مالی برای خریداران، به اطلاع هموطنان می‌رساند که برای جلوگیری از به مخاطره‌افتادن اموال و دارایی‌های خود، برای انجام امور ارزی و تأمین نیاز‌ها و مصارف ارزی صرفا به شعب ارزی بانک‌ها و شرکت‌های صرافی مجاز که اسامی آنها در پایگاه اطلاع‌رسانی بانک مرکزی به نشانی
 www.cbi.ir درج شده است، مراجعه کنند و نیاز‌های خود را از طریق نهاد‌های رسمی بازار ارز تأمین کنند تا متحمل عواقب و زیان‌های ناشی از خرید اسکناس تقلبی در بازار غیررسمی نشوند.

عرضه همه ارز‌های نفتی و پتروشیمی در مرکز مبادله
وزیر نفت در حاشیه جلسه هیأت دولت درباره وضعیت بازگشت ارز‌های نفتی و عرضه آن در مرکز مبادله ایران، گفت: همه ارز‌های ناشی از درآمد‌های نفتی را تماما و در هماهنگی کامل با بانک مرکزی عرضه می‌کنیم.
جواد اوجی تأکید کرد: به جرأت می‌گویم اکثر پتروشیمی‌ها ارز ناشی از صادرات خود را در مرکز مبادله ایران عرضه می‌کنند.
او یادآورشد: البته ممکن است بخشی از ارز آنها برای هزینه تامین تجهیزات مورد نیاز یا طرح‌های توسعه استفاده شود که در این زمینه باید مکتوب اعلام کنند ارزی که در مرکز مبادله عرضه نشده، برای چه اموری استفاده شده است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید