• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 14 فروردین 1402
کد مطلب : 188229
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Vm551
+
-

امیدهای فناوری در ۱۴۰۲

با وجود مشکلات سال گذشته در حوزه فناوری، انتظار می‌رود در سال 1402شاهد توسعه زیرساخت‌های فناوری در کشور باشیم

فناوری
امیدهای فناوری در ۱۴۰۲

عمادالدین‌ قاسمی‌پناه- روزنامه‌نگار

سال 1402در حالی آغاز شده که انتظار می‌رود آن بخش از پروژه‌های حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات که در سال گذشته در حال اجرا بود، با جدیت بیشتری ادامه یابد. فعالان حوزه فناوری، کسب‌وکارهای اینترنتی، دانش‌بنیان‌ها و کاربران در سال گذشته و به‌ویژه نیمه دوم سال روزهای سختی را پشت سر گذاشتند. همچنین پیش‌بینی می‌شد پروژه راهبردی فیبر نوری در پایان سال گذشته آمار امیدوارکننده‌ای را رقم بزند. این در حالی است که براساس آمار سایت iranfttx.ir در روز گذشته(13فروردین 1402) تنها یک میلیون و 802هزار و 903 پورت(FTTH و VDSL) نصب شده که از این میزان 366هزار و 683کاربر از این سرویس‌ها بهره می‌برند. آمارهای موجود، تحقق وعده وزیر ارتباطات مبنی بر واگذاری 20میلیون پورت فیبر نوری در پایان سال 1404را دچار چالش می‌کند. علاوه بر این، براساس اظهار امیدواری عیسی زارع‌پور سهم 10درصدی اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کشور برای 1404پیش‌بینی شده است. ازجمله مواردی که در سال آینده انتظار می‌رود شاهد پیگیری و تحقق آنها باشیم می‌توان به توسعه فناوری 5G، حوزه فضایی و پنجره واحد خدمات دولت هوشمند اشاره کرد.

   فیبر نوری
راه‌اندازی فیبرنوری یکی از پروژه‌های کلان و در عین حال راهبردی محسوب می‌شود. زمانی که وزیر ارتباطات وعده واگذاری 20میلیون پورت را به مردم داد، بعضی از کارشناسان آن را غیرقابل تحقق دانستند. آمارهای فعلی هم گویای آن است که واگذاری این تعداد پورت به مردم دور از ذهن است. درحالی‌که عیسی زارع‌پور در اواخر سال 1401 از تحت پوشش قرار گرفتن 2.5میلیون خانوار خبر داد، اما به‌نظر می‌رسد که همان تعداد پورت منصوبه باشد و نه تعداد کاربران(سرویس‌گیرندگان).
با وجود این، قم که یکی از نخستین شهرهای هدف توسعه فیبر نوری است به‌نظر می‌رسد از رشد قابل‌توجهی برخوردار بوده است. به‌طوری که مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات این استان می‌گوید: «بیش از 89درصد خانوارهای شهر قم زیر پوشش فیبرنوری قرار دارند که برای بیش از 41درصد آنها پورت نصب شده است.»
جواد غلامپور چند روز پیش اعلام کرد که یکی از اهداف موردنظر تلاش مضاعف برای پوشش 100درصدی خانوارهاست.

   توسعه 5G
اکنون درحالی‌که تعدادی از کشورها در حال توسعه شبکه 6G هستند، کشور ما در ابتدای راه توسعه نسل ماقبل آن است. اگرچه سایت‌های 5G از سوی برخی اپراتورهای همراه در سطح بعضی از شهرهای کشور راه‌اندازی شده، اما این فناوری تا فراگیر شدن راه درازی در پیش دارد.
توسعه این فناوری از آن جهت مهم است که نقش بسزایی در اقتصاد دیجیتال دارد؛ موضوعی که برای 10درصدی شدن آن تا پایان 1404 ابراز امیدواری شده است. همچنین فناوری 5G در حوزه سلامت از راه دور و اینترنت اشیاء اثرگذار است. به‌طوری که این فناوری می‌تواند امکان جراحی از راه دور در مناطق محروم و جاده‌های دور از مراکز درمانی را فراهم کند.
این در حالی است که افزایش گوشی‌های 5G در کشور و همچنین آخرین آپدیت شرکت اپل برای گوشی‌های آیفون که امکان اتصال به 5G را فراهم می‌کند، مطالبه کاربران برای توسعه و اتصال به شبکه 5G را جدی‌تر می‌کند.

   برنامه فضایی
کشور ما سال گذشته در حوزه فضا اتفاقات قابل توجهی را تجربه کرد. پس از برگزاری جلسه شورای‌عالی فضایی که آخرین آن حدود 10سال قبل برگزار شد، شاهد یک حرکت رو به جلو در این حوزه بودیم. برنامه ۱۰ساله صنعت فضایی در جلسات متعدد تنظیم و سرفصل‌هایی برای توسعه این حوزه تعیین شد. توسعه زیرساخت‌های پرتاب و ایستگاه‌های زمینی، سرعت بخشیدن به روند طراحی و ساخت ماهواره‌های مخابراتی و پرتاب ماهواره‌های سنجشی با دقت یک متر و کمتر تعدادی از این سرفصل‌هاست. همچنین در این سند، حرکت در مسیر تعاملات بین‌المللی و اجرای پروژه‌های مشترک، اجرای طرح‌های اکتشافاتی با تمرکز بر توسعه زیرساخت‌ها و برنامه‌ریزی برای رسیدن به پرتاب محموله‌هایی با وزن بالا پیش‌بینی شده است.
این در حالی است که در سال گذشته شاهد ۶پرتاب فضایی و قرار دادن 2ماهواره در مدار بوده‌ایم.

   اقتصاد دیجیتال
درحالی‌که اقتصاد دیجیتال یکی از مولفه‌های اصلی توسعه اقتصادی در دنیا محسوب می‌شود، سال گذشته کسب‌وکارهای اینترنتی خسارت فراوانی را متحمل شدند.
این خسارت‌ها باعث شد در سالی که به نام دانش‌بنیان‌ها رقم خورده بود، آیین‌نامه حمایت از کسب‌وکارهای اینترنتی تدوین شود.
این آیین‌نامه که در ابتدا به‌نظر می‌رسید می‌تواند بخشی از خسارت کسب‌وکارهای دیجیتال را جبران کند، در ادامه راه دچار چالش‌هایی شد به‌طوری که در نشستی که با حضور نمایندگان مجلس، تعدادی از مسئولان وزارتخانه‌های ارتباطات، اقتصاد و امور دارایی و صمت و برخی صاحبان کسب‌وکارهای مجازی برگزار شد، بر لزوم تقویت درست این آیین‌نامه تأکید شد.
فاطمه قاسم پور، رئیس کمیته آسیب‌های اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است که این آیین‌نامه «متأسفانه بدون دقت نظر کارشناسی صورت گرفته و نتوانسته رافع مسائل باشد. ضمن آنکه فعالان این عرصه و صاحبان کسب‌وکارها هم از آن استقبال نکرده‌اند».

   پلتفرم‌های بومی
در نیمه دوم سال گذشته، پلتفرم‌های بومی فرصت پیدا کردند تا تعداد کاربران خود را افزایش دهند. با افزایش کاربران، علی‌القاعده سطح مطالبات هم افزایش یافت و این پلتفرم‌ها تلاش کردند تا قابلیت‌های خود را توسعه دهند.
اگرچه آمارهای متعددی از تعداد کاربران پلتفرم‌های پیام‌رسان ایرانی منتشر شده است، اما یکی از آمارها حاکی از 35میلیون کاربر «یکتا» در پلتفرم‌های بومی است.
آمار تعداد کاربران پیام‌رسان‌های ایرانی در حالی اعلام می‌شود که هرگز آماری از ترافیک آنها اعلام نشده است.
وزیر ارتباطات در پاسخ به یکی از نمایندگان مجلس که درخواست کرده بود سهم ترافیک هر یک از پیام‌رسان‌ها را اعلام کند از محرمانگی این آمار سخن گفت و اعلام کرد که چنین آماری جزو اسرار تجاری محسوب می‌شود.
این در حالی است که همچنان نظرسنجی‌ها حکایت از 2چالش پلتفرم‌ها برای جذب کاربر دارد. اگر پلتفرم‌های بومی بتوانند 2مسئله «اعتماد کاربران» و «پایداری پلتفرم» را حل کنند می‌توانند به توسعه در سال 1402امیدوار باشند. در غیراین صورت، پس از مدتی همان اتفاقی را شاهد خواهیم بود که پس از فیلترینگ تلگرام رقم خورد.

   پنجره واحد خدمات دولت هوشمند
اتمام پروژه پنجره واحد خدمات دولت هوشمند از مطالباتی است که انتظار می‌رود در سال 1402 نهایی شود.
این پروژه براساس آخرین آمارها پیشرفت خوبی داشته است. به‌طوری که یک جایزه بین‌المللی هم برای این پروژه درنظر گرفته شد.
 با این حال، هنوز برخی دستگاه‌ها به سامانه خدمات دولت هوشمند متصل نشده‌اند یا این اقدام به‌طور کامل انجام نشده است. این مسئله باعث شد که مجلس دستگاه‌های اجرایی را مکلف کند تا پایان دی‌ماه سال 1402 حداقل ۲۰درصد از خدمات خود را به‌صورت تمام الکترونیکی و بدون دریافت هیچ‌گونه مدرکی ارائه دهند.
وزیر ارتباطات هم در اواخر سال گذشته با اشاره به اینکه 93درصد خدمات متصل شده‌اند و نزدیک به 3هزار خدمت درحال ارائه است، وعده داد تا پایان 1402همه خدمات در این پنجره عرضه می‌شوند و 20درصد خدمات نیز به‌طور هوشمند خواهند بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید